Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziś rano do pracy

Featured Replies

Napisano

witam

dziś rano jak zwykle odpaliłem swoją marysię 1,8 i pojechałem zawieźć dziecko do przedszkola, potem podrzuciłem żonę do pracy i podczas ruszania samochód szarpnął, ale nie zgasł, jednak zaczął jakoś dziwnie chodzić (obroty nie falują, na stałym poziomie), a z rury wydechowej dym nie wylatuje ciągle, tylko tak jakby rytmicznie puch puch, a sam wydech strasznie telepie, ogólnie samochodem trochę trzęsie, co to może być, dodam że dojechałem do pracy, ale teraz sam sie boję go odpalić. Proszę o jakię sugestie

Napisano

Wtrysk świeci czy nie ?

LPG czy nie ? (sądząc z profilu chyba nie).

Kiedy byl pasek zmieniany ?

U mnie bywa podobnie ale to tak chwilowo (właśnie auto dziś do ASO odstawiłem).

Myślę że to może być:

- silnik krokowy

- wtryskiwacz

- przestawiony rozrząd, przez poluzowanie napinacza.

Coprawda ja autorytetem wielkim może w tej dziedzinie nie jestem,

ale chciałbym pomóc zeby.GIF a nikt inny widze narazie nie odpisuje.

Ja bym za kilka godzin poszedł i spróbował odpalić auto, trzeba

zobaczyć czy jest tak nadal.

Jak się kontrolka świeci to na examiner, a jak nie to też 270751858-jezyk.gif

Aaaa .. jeszcze mi sie przypomniało. Bo wynikałoby z tego że nie

pali na wszystkie gary .. może warto by sprawdzić świece i kable

WN ?

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Napisano
  • Autor

Rozrząd wymieniany 16 tys. km temu (kompletny), świece jakieś 20 tys. temu, a jeśli chodzi o kable, to w 1,8 nie ma kabli - wszystko jest na krótko

boję sie go odpalać, bo jeśli to rozrząd sie przestawił, to nie daj Boże, jeszcze coś pier....

Napisano

A lampa od wtrysku świeci ? może któryś wtryskiwacz umarł ? Bo jeden z moich się wiesza, zapala się wtedy lampka od wtrysku i auto bardzo nierówno chodzi i nie ma mocy, własnie po to wstawiłem dziś samochód do ASO

Napisano
  • Autor

moc w zasadzie ma, nie piłowałem go, bo sie trochę bałem, że coś gorszego sie zrobi, kontrolka od wtrysków nie zapaliła sie (chociaż na gazie potrafi czasami sie zaświecić, ale tylko na gazie, na benzynie nigdy)

Napisano

Aaaa .. to jednak jest zamontowane LPG.

A sprawdzałeś czy na benzynie i na gazie jest tak samo ?

Może coś z instalacją LPG i trzeba gazoli odwiedzić...

Napisano
  • Autor

no właśnie nie sprawdzałem tego, czy na no Pb i gazie jest tak samo, ale boję sie już go odpalać

Napisano

Hmm .. no jak przejechales kilka kilometrów z tym problemem to jes duża szansa że nic się nie stanie jak go odpalisz żeby sprawdzić,

chociaz z padakami to nic nigdy nie wiadomo ...

Z drugiej strony jaka jest alternatywa ? .. na hol i do warsztatu ?

Pojedziesz na examiner to kaza za niego zaplacic - a jak nic nie wyjdzie i wysla Cie do gazoli ? .. no i jeszcze holowanie, jak nie bedzie mial kto tego zrobic dla Ciebie to laweta to droga przyjemność

Chociaż z drugiej strony koszty rwmontu jakby to był rzeczywiście rozrząd są zdecydowanie wyższe.

Ja bym poszedł i spróbował, ale to Twój samochód i sam musisz zdecydować.

Może w międzyczasie ktoś bardziej obeznany jeszcze coś Ci odpisze (np. Patre)

Napisano
  • Autor

dzięki za próbę pomocy, mam mechanika, który mnie ściągnie, ale najpierw przyjedzie żeby spojrzeć na auto, w związku z tym o hol sie nie obawiam, zawsze on naprawia mi auto, jeszcze raz wielkie dzięki i czekam na Patre, ale on wcale sie nie kwapi do rozmowy :-)

Napisano

> moc w zasadzie ma, nie piłowałem go, bo sie trochę bałem, że coś

> gorszego sie zrobi, kontrolka od wtrysków nie zapaliła sie

> (chociaż na gazie potrafi czasami sie zaświecić, ale tylko na

> gazie, na benzynie nigdy)

Trzeba by było sprawdzić czy na gazie to samo. Jeśli objawy są inne - coś wskazuje na zasilanie benzyną. Jeśli te same - coś wskazuje na inne rzeczy.

Jaki mają kolor spaliny ?

Napisano
  • Autor

> Trzeba by było sprawdzić czy na gazie to samo. Jeśli objawy są inne -

> coś wskazuje na zasilanie benzyną. Jeśli te same - coś wskazuje

> na inne rzeczy.

właśnie ta sytuacja dzieje sie na gazie, a przez moje gapiostwo nie sprawdziłem jak to wygląda na benzynie

a teraz troche sie boje, że może faktycznie rozrząd sie przestawił i nie włączam go w ogóle

Napisano

> właśnie ta sytuacja dzieje sie na gazie, a przez moje gapiostwo nie

> sprawdziłem jak to wygląda na benzynie

> a teraz troche sie boje, że może faktycznie rozrząd sie przestawił i

> nie włączam go w ogóle

W międzyczasie zmieniłem moją wiadomość i napisalem o kolorze spalin. A Ty zmieniłeś wersję zeznań zlosnik.gif

Podejrzewam że jak przyjedzie mechanik to i tak przeprowadzi test zlosnik.gif Tak jak pisałem - jeśli objawy na gazie i benzynie będą te same to właśnie jest możliwe że na przykład niestety przestawił się rozrząd (ale nie sądzę).

Napisano
  • Autor

> W międzyczasie zmieniłem moją wiadomość i napisalem o kolorze spalin.

> A Ty zmieniłeś wersję zeznań

> Podejrzewam że jak przyjedzie mechanik to i tak przeprowadzi test

> Tak jak pisałem - jeśli objawy na gazie i benzynie będą te same

> to właśnie jest możliwe że na przykład niestety przestawił się

> rozrząd (ale nie sądzę).

Wczoraj u mechanika, sprawdzono ciśnienie na cylindrach (równe na wszystkich garkach), świeca jedna na 2 cylindrze brązowawa, reszta czyste, cewki sprawdzone - OK, iskra jest na każdej świecy (po wymianie tej brązowej na inną dobrą). A dalej pali na 3 cylindry, zarówno na Pb jak i na gazie.

Najpierw diagnoza, że może na zaworze pękła spręzynka, ale raczej nie po oględzinach. W związku z tym auto u mechanika sobie zanocowało i dzisiaj będzie ciąg dalszy zmagań z Marysią. Dodam, że pali od pierwszego na dotyk, chociaż na 3 gary

Napisano

Podstawa - examiner i kontrola pamięci usterek, potem reset autoadaptacji. jesli to pomoże - to przynajmniej jeden pełen zbiornik przejeżdzij na Pb

To nie gaźnikowy kanciak, gdzie wprawne ucho mechanika Kazia i regulacja dysz stykną

Z opisanych objawów przez Ciebie ecu przestawia się w tryb awaryjny, choc zastanawia mnie brak jednego garka

Jesli wszystkie czynnosci typowo mechaniczne ( iskra, ciśnienie, oblookanie rozrzadu) zrobione - jazda do ASO albo innego serwisu z kompem ( i to fiatowskim examinerem, bo np KTS boscha potrafi przekłamywać - tak byo z moim 1.8) i weryfikacja

Potem raport na forum i dalej bendziem główkować

Napisano
  • Autor

poczekam na werdykt mechanika - to mój kolega, więc kitu mi nie wstawi, a jak będzie już wiadomo, co i jak, to raport będzie prawdopodobnie jutro

dzięki za pomocne słowa

Napisano
  • Autor

pasek nie przeskoczył, zawory w porządku, wszystko wskazuje na 1 cewkę, która mimo że daje iskrę, to chyba jednak nie taką jak trzeba,

teraz pytanie: ma ktoś może cewkę na zbyciu do 1,8? Albo zna tani sklep, gdzie moznaby ją nabyć

Napisano

> pasek nie przeskoczył, zawory w porządku, wszystko wskazuje na 1

> cewkę, która mimo że daje iskrę, to chyba jednak nie taką jak

> trzeba,

> teraz pytanie: ma ktoś może cewkę na zbyciu do 1,8? Albo zna tani

> sklep, gdzie moznaby ją nabyć

A wpinałeś auto na kompa ? bo takie macanie co to może być jest IMO bez sensu jeśli auto nie było na examinerze.

Jak cewka nie działa ok to na examinerze powinno albo wywalic

blad cewki albo w raporcie z examinera wartości będą złe, ktoś kto się w temacie orientuje będzie wiedział.

Ja bym jednak zainwestował te 50-60 zł za examiner w aso, niż

pchać kasę w cewkę która wcale nie koniecznie jest walnięta.

Napisano
  • Autor

dlatego chętnie bym kogoś znalazł kto ma taki silnik, to podjechałbym z nim do mechanika i na zasadzie przełożenia sprawdziłbym czy to cewka, a poza tym zbyt daleko mam do serwisu fiata, żeby tam sie dokołatać,

a dodatkowo to komp prawdopodobnie nic nie wykryje, bo jeśli nie zapala sie nawet suszarka (czyt. wtrysk) na desce, to co moze znaleźć

Napisano

Heh no ja mam podobny problem, z tym że mnie pasuje przełożyć centralkę wtrysku z innego 1.6, żeby sprawdzić czy moja nie jest walnięta. Wywala mi błąd wtryskiwacza, z tym że lampka po kilku sekundach gaśnie, czasem wrzucienie na luz albo dodanie gazu powoduje że gaśnie momentalnie. W ASO twierdzą że to centralka, ale 100% pewności nie ma, mówili że najlepiej by było przełożyć na moment z innego 1.6 i sprawdzić.

A na jakimś szrocie nie mają takiej cewki ? można by podjechać i powiedzieć że się kupi jeśli będzie sprawna i spróbować przełożyć na miejscu (mechanika można wziąć przecież ze sobą na chwilę) jak będzie ok to kupić a jak nie to podziękować i jechać do domu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.