Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do użytkowników LPG

Featured Replies

Napisano

Od października jeżdżę na LPG (stilo1,6).

1. Zużycie w mieście zblizone do benzyny ok 11 l/100, ale

czy to mozliwe aby przy ok 150 km/h (oczywiście na autostradzie) spalanie przekraczało 16 l gazu na 100 km? Przy napełnionym zbiorniku (zbiornik 40 l) przejeżdżam z prędkością 150 ok 200 km z Wrocławia do Mysłowic.

2. Czy ma prawo ubywać płynu chłodzącego. Ostatnio często dolewam - może jest inna przyczyna?

3. Szybciej ubywa też oleju - ale jest w normie.

4. Dziwnie śmierdzi w okolicy tłumika

4. Czy tankując na stacjach "do pełna" nie przepełniamy zbiornika, bo nie wiem czy urzadzenia do tankowania są wyposażone w systemy zapobiegajace przepełnieniu zbiornika?

Dzieki za wytrzymałość

Napisano

> 1. Zużycie w mieście zblizone do benzyny ok 11 l/100, ale czy to mozliwe aby przy ok 150 km/h (oczywiście na autostradzie) spalanie przekraczało 16 l gazu na 100 km? Przy napełnionym zbiorniku (zbiornik 40 l)

Czyli do odbicia na pusty zbiornik wlewasz około 32 litrów paliwa. wink.gif

> przejeżdżam z prędkością 150 ok 200 km z Wrocławia do Mysłowic.

Ja przejeżdżam tyle samo. Z Warszawy do Częstochowy i ani kilometra dalej. zlosnik.gif Czyli to normalne spalanie przy takiej jeździe. wink.gif

> 2. Czy ma prawo ubywać płynu chłodzącego. Ostatnio często dolewam - może jest inna przyczyna?

Sprawdź wszystkie cybanty. Może któryś jest wilgotny lub ma zielonkawy osad? crazy.gif

> 3. Szybciej ubywa też oleju - ale jest w normie.

Podobno na LPG więcej oleju bierze. crazy.gif

> 4. Dziwnie śmierdzi w okolicy tłumika

Albo padł katalizator, albo nie jesteś przyzwyczajony do zapachu LPG, który może się pojawiać w niespalonej formie przy źle ustawionej mieszance lub czasach otwarcia wtryskiwaczy.

> 4. Czy tankując na stacjach "do pełna" nie przepełniamy zbiornika, bo nie wiem czy urzadzenia do tankowania są wyposażone w systemy zapobiegajace przepełnieniu zbiornika?

Przepełniamy? zlosnik.gif Ja kiedyś we Włoszech wlałem do 40 litrowego zbiornika około 39 litrów LPG, ale tankował z 15 minut. hehe.gif A dlaczego tak dużo? confused.gif Bo wracałem do kraju i musiałem dojechać do Czech na LPG, a w Austrii nie ma za bardzo stacji LPG, crazy.gif a poza tym Pan nie miał reszty i musiał zatankować do okrągłej kwoty w euro. zlosnik.gif

Napisano

Witam

Też mam 1,6 i gaz i faktycznie po zamontowniu gazu drastycznie zwiększyło się zużycie gazu.

Płynu tez mi ubywa ale jest dziwna analogia jak jest mało czynnika chłodzącego to płyn ubywa jak się czynnik uzupełni to przestaje ubywać i nikt nie jest mi wstanie wytłumaczyć dlaczego a obserwowałem to już kilkakrotnie zaczyta ubywać płynu i za jakiś czas przestaje chłodzić klima i aż do jej nabicia ubywa płynu po jej nabiciu przestaje ?

Napisano

> Też mam 1,6 i gaz i faktycznie po zamontowniu gazu drastycznie zwiększyło się zużycie gazu.

No to nie dziwota. zlosnik.gif Ale może Tobie chodziło o olej? wink.gif

Napisano

> No to nie dziwota. Ale może Tobie chodziło o olej?

Jasne przejęzyczenie pewnie że o olej cool.gif

Napisano

Witam!

Po pierwsze napisz jaką masz instalację gazowa? Sekwencyjny wtrysk gazu czy starsze rozwiązanie z mikserem? W przypadku dobrze działającego układy wtryskowego spalanie gazu powinno być niewile większe od benzyny (około 15 %), jednak pragne zwrócić uwagę na jakośc tankowanego gazu, jego jakośc na naszych stacjach potrafi być tragiczna!!! Najpewniejszy gaz można zatankować na stacjach Shell, jeszcze nigdy sie nie zawiodłem, mogę także polecić Statoila. Osobiscie mam zgazowane zupelnie inne auto, jednak zawsze zuzycie gazu powino byc proporcjonalnie wieksze od benzyny. 16 l na sto km to bardzo duzo jak na silnik 1.6, mimo predkosci 150 ale nie wiem jakie jest zuzycie benzyny przy analogicznej jezdzie? U mnie przy duzo wiekszym aucie i 2 litrowym silniku wyglada to tak: miasto - 13-14, trasa do 120 km/h - 10, autostrada 140-160 km/h 12-13 litrów, przy jeżdzie na benzynie spalanie spada proporcjonalnie o okolo 10-15 %. Kwestia ubywania płynu może być związana z instalacja gazowa ponieważ reduktor jest podłączony do układu chłodzenia auta w celu jego ogrzania płynem chłodzącym. Płynu ubywa z trzech przyczyn: dodatkowy układ reduktora nie był dobrze odpowietrzony - ubytek płynu jednorazowy, jakaś częśc płynu może odparowywać w reduktorze - nieznaczne ubytki ( w moim aucie jakieś 0,5 l na rok), ostatnia możliwośc to rozszczelnienie układu w trakcie montazu reduktora. Zwiększenie zuzycia oleju moze ale nie musi wystepowac w czasie eksploatacji na gazie, zazwyczaj wiąze sie z wyzsza temperaturą głowicy w czasie eksploatacji na LPG w stosunku do benzyny. Z rzeczy praktycznych i istotnie wpływajacych na osiagi i spalanie to czystośc filtra powietrza, zaleca sie wymianę raz na 10 tys km.

Pozdrawiam Bartek

Napisano

> jednak pragne zwrócić uwagę na jakośc tankowanego gazu, jego jakośc na naszych stacjach potrafi być tragiczna!!! Najpewniejszy gaz można zatankować na stacjach Shell, jeszcze nigdy sie nie zawiodłem,

No popatrz. zlosnik.gif A ja przestałem tankować na Shellu, bo co 10kkm musiałem listwę wtryskiwaczy czyścić. sick.gif A tankowałem tylko na warszawskich Shellach. crazy.gif

Napisano

Przepraszam że nie odpowiem Ci wyczerpująco, ale mogę bazować tylko na doświadczeniach z Sienką 1.6

> Od października jeżdżę na LPG (stilo1,6).

Pochwal się Pan co to za instalacja...

> 1. Zużycie w mieście zblizone do benzyny ok 11 l/100,

OK!

> czy to mozliwe aby przy ok 150 km/h (oczywiście na autostradzie)

> spalanie przekraczało 16 l gazu na 100 km?

Skoro przy niższych prędkościach jest OK, to myślę że tak. Ile zużyłes benzyny przy takiej prędkości?

> 2. Czy ma prawo ubywać płynu chłodzącego. Ostatnio często dolewam -

> może jest inna przyczyna?

Może być. U mnie wężyki rozszczeliniały się włąśniej zimą (jeździłem do gazowników co miesiąc do skutku, bo w moim przypadku wyciek był "wymacywalny"). Przy mont inst robi się dodatkowe (niefabryczne) rozgałęzienia obiegu płyny chłodniczego, tak aby opływał on również reduktor. Czyli to takie błyszczące okrągłe z czarnymi wężami doprowadzonym (sorry jeśli wiedziałeś icon_rolleyes.gif ). Najczęściej daje się jakieś badziewne węże jak od ruskiej pralki i tam jest nieszczelność. Moze uda ci sie taki wyciek namierzyć?

> 3. Szybciej ubywa też oleju - ale jest w normie.

W moim przypadku pomogła zmiana oleju - poeksperymentuj z różnymi, ale jadąc kilkaset km z rozgrzanym silnikiem nie unikniesz tego brania oleju.

> 4. Dziwnie śmierdzi w okolicy tłumika

Którego? Czym zajeżdża?

Napisano

> wiąze sie z

> wyzsza temperaturą głowicy w czasie eksploatacji na LPG w

> stosunku do benzyny.

O ile wyższą?

Napisano
  • Autor

> napisz jaką masz instalację gazowa? Sekwencyjny wtrysk gazu czy starsze rozwiązanie z mikserem?

Instalacja Tartarini montowana w sieci Fiata, chyba wtrysk sekwencyjny, przynajmniej za taki zapłaciłem

> jakośc tankowanego gazu,

tankuje zazwyczaj w BP

16 l na sto km to bardzo duzo jak na silnik

> 1.6, mimo predkosci 150 ale nie wiem jakie jest zuzycie benzyny przy analogicznej jezdzie?

ok 11-12 benzyny

W serwisie zwróciłem uwagę na duże spalanie gazu, ale jak to w serwisie fiata klient to idiota który sie na niczy nie zna, zaproponowanon mi odpłatną regulację

Pozdrawiam

Pozdrawiam, dzieki za informację

Napisano

Temperatura w głowicy wzrasta o około 10 % co może powodować podwyższone zuzycie oleju, proponuje zalać silnik dobrym syntetykiem klasy 5w-50 to drogie rozwiazanie jednak z drugiej strony mozemy wymieniac olej co 20 tys km. W przypadku oleju mineralnego przy lpg zaleca sie wymiane co 10 tys, polsyntetyk 15 tys. Kolejna bardzo wazna sprawa to swiece zapłonowe, zdania sa tu podzielone czy uzywac oryginalnych czy dedykowanych do gazu, jednak bezwzglednie nalezy zmniejszyc przerwe iskrowa na swiecy do 0,7-08 mm. Kolejna istotna sprawa to stan przewodow zaplonowych jesli sa starsze niz 3 lata to trzeba je wymienic! W twoim przypadku wzrost zuzycia LPG w stosunku do benzyny przy predkosci autostradowej wynosi 40-45% co jest nienormalne i świadczy o złym dawkowaniu przez komputer gazowy. Sprawdz po takiej jezdzie koncowke tlumika powinna byc bez osadow, jesli jest okopcona to znaczy ze autko dostaje zbyt bogata mieszanke przy wyzszym obciazeniu lub obrotach. Moze to byc takze kwestia uszkodzonej cewki zaplonowej i w konsekwencji wypadanie zaplonow przy szybszej jezdzie. Wspominales o dziwnym zapachu z tlumika, przy LPG spaliny zawsze maja dosc osobliwy zapach, jednak jesli jest to smrodek taki jak zgnile jajka to swiadczy o zbyt bogatej mieszance i neprawidlowej pracy katalizatora! Proponuje podjechac do dobrego serwisu LPG i przeprowadzic diagnostyke ukladu zaplonowego, wymienic filtr powietrza i ewentualnie jeszcze raz zsynchronizowac komputer gazowy z ECU autka.

Pozdrawiam Bartek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.