Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju w skrzyni

Featured Replies

Napisano

Witam

szykuje mi sie wymiana oleju w skrzyni siena 1.6 99r i nie wiem czy w skrzyni jest wspolny olej czy mechanizm różnicowy ma oddzielny olej. Jeżeli skrzynia ma oddzielny olej to gdzie jest korek spustowy oleju w skrzyni

Napisano

> Witam

> szykuje mi sie wymiana oleju w skrzyni siena 1.6 99r i nie wiem czy w

> skrzyni jest wspolny olej czy mechanizm różnicowy ma oddzielny

> olej. Jeżeli skrzynia ma oddzielny olej to gdzie jest korek

> spustowy oleju w skrzyni

Olej jest wspolny dla dyfera i skrzynki. Korek spustowy znajduje sie w dolnej czesci obudowy skrzyni i jest chyba na jakis wiekszy imbus, nie pamietam juz dokladnie... hmm.gif Napelnianie to juz zalezy od wlasnej inwencji tworczej. grinser006.gif Mozna jakos od gory (nie probowalem), a mozna tez przez otwor kontrolny w przedniej scianie obudowy skrzyni. Trzeba miec duza strzykawe z wezykiem i napelniac... napelniac... napelniac... Tak dlugo napelniac az olej zacznie wyplywac przez ten otwor (ja tak robilem). Nieskomplikowana operacja, ale dosyc zmudna.

Napisano
  • Autor

dzisiaj mnie zdziwko chwyciło jak zaczołem wymieniać olej w skrzyni, jak odkręciłem korek spustowy to nic nie wyleciało confused.gif, no może ok 200ml. Czy to możliwe że te skrzynie mogą jezdzić bez oleju, bo ja przypuszczalnie jezdziłem bez oleju od 6 miesięcy i zrobiłem ok 2000km i podczas jazdy nie słyszałem żadnych oznak żeby coś sie działo ze skrzynią.

Przypuszczam że poprzedni właściciel musiał coś namotać a ja nie sprawdziłem poziomu oleju. Co teraz robić wyciągać skrzynie czy jezdzic aż coś sie zepsuje.

Czy może mi ktoś napisać ile idzie oleju do skrzyni bo u mnie weszło troche ponad 2L

Napisano

Jak jeździłem Mazdą 626 to brak oleju w skrzyni zauważyłem jadąc na 4 biegu i ciągnąc przyczepę. Troszkę zaczeło wyć i szumieć. Kilka lat jeździłem w tej nieświadomości. Później dolałem i dalej było OK.

Tak więc polecam sprawdzać bo jak nic nie cieknie to też jest źle. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.