Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spadek mocy na LPG po nagrzaniu silnika

Featured Replies

Napisano

Witam ekspertów od gazownictwa.

Forum przejrzałem i nie znalazłem prawie nic.

Mój rydwan to CC 700 (gaźnik) + LPG I gen.

Po wymianie UPG i przejechaniu kilkudziesięciu km zaczęły stukać mi popychacze. (kolesie ich nie wyjęli i nie moczyli w oleju). Użyłem środka firmy Liqui Moly i częściowo pomogło tzn. nie przepchało wszystkich. Także dzięcioł pod maską jest ale trochę cichszy. Na razie muszę poczekać z wymianą bo niedawno UPG mnie zjadło.

Zauważyłem również nastepująca sprawę:

Benzyna (silnik zimny) - bangla bez problemu

Benzyna (silnik cieply 87*) - j/w

Gaz (silnik zimny) - j/w

Gaz (silnik ciepły) - samochodzik traci moc na każdym biegu i nie wkręca się na obroty. Tzn. np. na 2 biegu moge cisnac gazu ie chce, ale tych 35km/h nie przekroczy

(II - max 35 km/h, III-max 55 km/h, IV-max 85-km/h, dodam, że CC 700 normalnie wyciąga więcej 270751858-jezyk.gif)

Instalacja poprawnie wyregulowana w serwisie (jeszcze jak popychacze nie klekotały)

Gaz po nagrzaniu reduktora jest bardziej lotny niż gdy silnik i reduktor jest chłodny. Czy to możliwe, że to wszystko przez popychacz/e ? Zbyt duży luz zaworowy powoduje większą bezwładność zaworów i zwiększają się czasy ich otwarcia stąd część gazu zdąży ulecieć w kanał i spala zbyt ubogą mieszankę? Czy problemu mam szukać gdzie indziej?

PROSZĘ O JAKIEŚ RADY - SUGESTIE.

Napisano

Równiez mam CC (z gaźnikiem webera) i tez miałem podobne kłopoty: po dobrym rozgrzaniu silnika na gazie go "zamulało".

Co zrobiłem: zlikwidowałem pobór "lewego" powietrza - peknięta była rura idąca od filtra do gaźnika, klapkę pod filtrem powietrza zamknąłem tak, że bierze tylko zimne i zmieniłem przewody WN (zwkłe JANMORY za 15 zł) mimo że te co miałem nie dawały żadnych przebić; świece mam ISKRY - przeznaczone do gazu, ale nie wierzę aby akurat były lepsze od zwykłych. Zaraz po tych regulacjach przegoniłem autko 400 km i byłem pozytywnie zaskoczony: żadnego mulenia, ciągnie równo w całym zakresie obrotów na wszystkich biegach, co do tej pory nie miało miejsca. Spalanie 6l/100 km ale teraz troszkę zwiększyłem dawkę. Przedtem jeszcze byłem dwa razy u gazera ale nic mi nie pomógł.

Napisano

Tak jak napisał poprzednik - pomaga zablokowanie termostatu powietrza na zimne.

Napisano

wyciagnij rure doprowadzajaca cieple powietrze z nad kolektora do filtra powietrza. gaz nie lubi cieplego powietrza dostaje mula.

tttm

Napisano
  • Autor

Panowie i Panie smile.gif

Dziękuję wszystkim za rady i pomoc. Agencik już bangla jak dzika świnia zeby.GIF

Jeżeli chodzi o dolot ciepłego powietrza znad kolektora to już dawno zapomniałem co to, bo rurę wywaliłem w 3 doopy.

Ale co się okazało zepsuł się termostat w filtrze powietrza i nie otwierał zimnego !!! Zdjąłem klapkę z termostatu, nieco kleju pistoletowego i mam na stałe otwarte zimne powietrze. Teraz dopiero fura ma kopa (jak na CC700 tongue.gif) nawet na gaziorze ciagnie lepiej niż na noPb.

Spalania jeszcze nie sprawdzałem bo jak się mulił to palił taką mieszaneczkę, że 9l/100 km gazu schodziło :/ Teraz pełny zbirnik to go obadam.

Pozdro i jeszcze raz dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.