Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fabryczne wygłuszenie - wyrzucać czy zostawiać?

Featured Replies

Napisano

Rozbierając mojego golfa mk2 natrafiłem na ciekawe wygłuszenie fabryczne - pod nogami kierowcy i pasażera z przodu.

Jest to jakby 5 mm warstwa podobna do bitumicznej , pod spodem 2cm filcu a niżej najprawdopodobniej piasek w specyficznej macie - podzielonej na kwadratowe segmenty wypchane właśnie piaskiem.

W związku z tym że całą podłogę i bagażnik wygłuszam, najprawdopodobniej w ten weekend(jak bracki wpadnie wink.gif ) , taśmą dekarską, to mam do do Was pytanie :

pozbyć się tego, czy zostawić?

Jeżeli zostawić to nad czy pod dekarską?

Filc w tej "kanapce" jest o dziwo w dość dobrym stanie w porównaniu do reszty filcu który był na podłodze;)

I moje drugie pytanie (na marginesie) : przewody zasilające kłaść pod czy nad wygłuszeniem?

Pozdrawiam i dziękuje ze odpowiedzi.

Napisano

a jak z wilgocia ?? jest mokro ??

jak jest, to wysusz dobrze, mialem golfa i wiem o jakich dziwnych matach mowisz ja bym wywalil filc a maty z piaskiem zostawil wysuszyl dobrze wszystko i dal je pod wygluszenie a kable oczywiscie na wygluszeniu nie zakrywaj ich

p.s. fil jak jest w dobrym stanie to daj na wygluszenie i na to okladzine podlogi

pozdro

Napisano
  • Autor

O dziwo filc z przodu jest w dobrym stanie - ten z tyłu nie nadawał sie do niczego;)

Dzięki za rady - zrobie dokładnie tak jak mówisz.

Postaram się jakieś fotki dać.

Z poczatku myślałem o kładzeniu przewodów pod wygłuszeniem by jakoś zamaskować ich obecność - ale widzę że tam jest lekka rynienka więc będzie ok;)

Orientuje się ktoś w średniej cenie filcu? Bo nie mam zielonego pojęcia - a z chęcia bym wygłuszył nim parę miejsc w samochodzie.

Swoją drogą przed chwilką byłem przy samochodzie(ach ten garaż przy samym domu;) ) i wyciągnełem to czego wczoraj mi się już nie chciało - wykładzinkę z przodu i te całe kanapeczki wygłuszające;)

U pasażera było trochę mokro - ale filc pomimo tego że wilgotny to się dobrze trzyma. Wszystko właśnie zaczęło schąć - idę poprzecierać szmatą co się da;)

Cały przód(przegroda komory silnika) od strony kabiny jest wygłuszona matą z filcem. Chyba nie będzie grzechem jak to zostawie(oczywiście przesuszając uprzednio) i nakleje nań taśme dekarską?

Napisano

> Rozbierając mojego golfa mk2 natrafiłem na ciekawe wygłuszenie

> fabryczne - pod nogami kierowcy i pasażera z przodu.

> Jest to jakby 5 mm warstwa podobna do bitumicznej , pod spodem 2cm

> filcu a niżej najprawdopodobniej piasek w specyficznej macie -

> podzielonej na kwadratowe segmenty wypchane właśnie piaskiem.

> W związku z tym że całą podłogę i bagażnik wygłuszam,

> najprawdopodobniej w ten weekend(jak bracki wpadnie ) , taśmą

> dekarską, to mam do do Was pytanie :

> pozbyć się tego, czy zostawić?

> Jeżeli zostawić to nad czy pod dekarską?

> Filc w tej "kanapce" jest o dziwo w dość dobrym stanie w porównaniu

> do reszty filcu który był na podłodze;)

> I moje drugie pytanie (na marginesie) : przewody zasilające kłaść pod

> czy nad wygłuszeniem?

> Pozdrawiam i dziękuje ze odpowiedzi.

Zostawiać... !! cfaniak.gif taka warstwa wytlumienia to rarytas jeśli masz możliwość oderwania całego tego wygłuszenia wypucowania do czysta tego co jest pod spodem a nastepnie położenia dekarskiej a na nią fabrycznego wygłuszenia to zrób tak ale jeśli miałbyś kosztem fabrycznego (bardzo grubej zapewne cięzkie - dobrej) wygłuszenia kłaść JEDYNIE dekarską to lepiej tego nie robić - filc świetnie amortyzuje wszelkie drgania plastików etc.

a kable kładziesz NAD wytłumienie (w peszelkach) bezsensowne byloby wykładanie kabli pod warste powiedzmy bitumity bo nie bedzie idealnie przylegał do powierzchni, bedzie tworzy pół-okrąg wraz z kablem ... wiec NAD !!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.