Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa lakiernicza "na raty"

Featured Replies

Napisano

Miałem powalczyć z rdzą na nadkolach w święta, niestety w połowie roboty okazało się, że skończył mi się drut do migomatu, nie zdążyłem pospawać reperaturek i tak to zostawiłem, problem jest taki, że garaż z narzędziami mam 200km od roboty, więc bywam tam powiedzmy raz na 2 tygodnie na max 2 dni, a auto użytkowane jest na co dzień. Jak to zrobić etapami, by wyszło dobrze? Wiele razy widziałem auta jeżdżące na mieście z takimi plamami biało-żółtymi - co to jest - podkład, szpachla? Jak to jest zabezpieczone przed warunkami atmosferycznymi? Jak rozłożyć zakres prac, by w miarę dobrze to wyszło?

Następnym razem dokończę spawanie, dam podkład reaktywny i położę na to matę szklaną, ewentualnie czasu starczy na lekkie podszpachlowanie - jak zabezpieczyć ten etap prac, by potem można było dać bezproblemowo podkład i to polakierować? Czy może szpachlę zalać akrylem, który potem się zeszlifuje i da normalnie podkład?

Naprawa jest hobbystyczna (chcę się podszkolić w takich naprawach), stąd rady typu wstaw do lakiernika i się nie baw nie mają zastosowania, bo i auto warte w sumie czapkę gruszek

Napisano

Ogólnie rzecz biorąc - szpachla pije wodę, więc zaraz po wyprowadzeniu szpachli trzeba ciągnąć naprawę dalej - tj. aż do polakierowania elementu (nie zapodkładowania - bo podkład też wodę przepuszcza).

Napisano
  • Autor

> Ogólnie rzecz biorąc - szpachla pije wodę, więc zaraz po wyprowadzeniu szpachli trzeba ciągnąć

> naprawę dalej - tj. aż do polakierowania elementu (nie zapodkładowania - bo podkład też wodę

> przepuszcza).

a jakby tak szpachlę lub podkład zalać klarem, który się później zeszlifuje?

Napisano

> a jakby tak szpachlę lub podkład zalać klarem, który się później zeszlifuje?

Jeśli już chcesz to robić to epoksydem dwuskładnikowym. Izoluje całkowicie. I nic nie musisz zeszlifowywać a najwyżej zmatowić.

Napisano

> a jakby tak szpachlę lub podkład zalać klarem, który się później zeszlifuje?

Jak kiedyś klapę od punta od rudej ratowałem, to jeździłem ze szpachlą przykrytą podkładem chyba przez 2 tygodnie.

Potem pomalowałem bazą i klarem. Po 2 latach nic nie podpuchło / nic nie odpadło. Potem sprzedałem. Materiały Novol.

Klapa zeszlifowana miejscami na błysk. Tam gdzie były wżery potraktowałem cortaninem. Wyczyściłem z resztek cortaninu, dałem reaktywny, potem podkład akrylowy, potem szpachla, potem akryl .... screwy.gif

Także rób tak jak @Joki pado - daj epoksyd i życie jest prostsze.

Ale wytrawić przed epoksydem nie zaszkodzi wink.gif