Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Proszę o info n.t. mondeo 1.8

Featured Replies

Napisano

Czy da się tanio(2kzł) zagazować. Ogólnie jeśli byłby ktoś taki miły i przekazał mi info na temat w.w samochodu.

Napisano

> Czy da się tanio(2kzł) zagazować. Ogólnie jeśli byłby ktoś taki miły

> i przekazał mi info na temat w.w samochodu.

Dac pewnie sie da, jest tam plastikowy kolektor wiec na wypadek strzalu policz czy oplaca sie zakladac taka instalke.

Ogolnie jak dla mnie fajne wygodne auto nieraz z dobrym wyposazeniem za niewielkie pieniazki. Ceny czesci nie zabijaja.

Nie wiem co jeszcze by Cie inetersowalo na temat tego autka o spalaniu Ci nie powiem bo mialem 1.6 i 2.5 benzynki.

Jezdily i nic sie nie psulo milo wspominam te autka.

Napisano
  • Autor

Czyli gaz odpada. Zresztą było by to drugie autom w rodzinie więc miesięcznie nie jeździłbym więcej niż 1000km, więc bez gazu też da radę. Diesla nie chcę ze względu na duże koszty obsługi 8 letniego samochodu z tym silnikiem.

Ile pali 1,6? Myślę , ze 1,8 nie będzie palił duzo więcej.

Mam ofertę wersji GHIa z 98 roku z fulwypasem smirk.gif, srebrny metalic, z włoch, przebieg nieprawdopodobny 77 000( nie wierzę w niego, powiedziałem to sprzedawcy). Cena 13 500+opłaty. Myślę że to cena raczej z górnej półki.

Co sądzisz?

Pisałeś , ze ceny części przystępne, ale czy mondeo potwierdza niepochlebną opinię o foradach. Słyszałem , ze jest wyjątkiem wśród fordów.Nie mam z kim na ten temat porozmawiać, bo nie znam nikogo kto miałby taki samochód.

Napisano
  • Autor

Alternatywa w tej cenie jest astra1 99-2000 frown.gif, ale to opel, więc pewnie ruda niedługo będzie go brała.

Napisano

> Alternatywa w tej cenie jest astra1 99-2000 , ale to opel, więc

> pewnie ruda niedługo będzie go brała.

Ja zakupilem sobie jako drugie autko Opla Astre 2 i jak narazie nie narzekam zrobila juz kilka ladnych kilometrow i jak narazie odpukac wszystko super.

Niestety obejrzyj tego forda szczegolnie w tylnich nadkolach tam lubi conieco wyskoczyc tak mialem w MKI naszczescie w MK II problem mnie nie dotknal. Ale pierwsze mondeo bylo stukniete i naprawiane pewnie stad problemy tylko na blotniku ktory byl lakierowany.

Duzo moich znajmoych jezdi fordami i nienarzekaja. Co do ceny to wszystko zalezy od stanu ja jako drugie autko chcialem kupic znowu mondeo MK II minimum 2.0 benzynke niestety nie trafilem na zadbany egzemplarz za to znalazlem Astre i jestem bardzo zadowolony.

Napisano
  • Autor

astra 1 to nie to samo co astra 2. Myslisz , ze mondeo 1,8 jest za słabe?, czy daje radę? Zakładając , że bede uzywał klimy.

Napisano

> astra 1 to nie to samo co astra 2. Myslisz , ze mondeo 1,8 jest za

> słabe?, czy daje radę? Zakładając , że bede uzywał klimy.

Pewnie ze daje rade jezdilem 1.6 16 v i tez zadowolony bylem. Ale ja mam zawsze dziwne odpaly i uparty bylem na conajmiej 2 litry i taki tez motorek mam w Astrze.

Na Twoim miejscu jeżeli szukasz mondeo kupuj wersje jak najlepiej wyposazona a nie bedziesz mial pozniej problemow z odsprzedaza auta.

z tego co napisales na oku masz wersje GHIA czyli najbogatsza. Ale w fordzie jest tak dziwnie ze najbogatsza wersja nie oznacza pelnego wyposazenia.

Ja szukalem dla siebie mondeo ktore mialo miec automatyczna klimatyzacje, komputer i check. Jak to mial to spelnial moje oczekiwania bo wtedy najczesciej byl juz i tempomat i elektryka na fotelach nie mowiac juz o podgrzewanej przedniej szybie.

Napisano
  • Autor

ten który oglądałem miał klimę na manualną. Nie wiem po co montują w fordach takie duże radia?

Napisano

> ten który oglądałem miał klimę na manualną. Nie wiem po co montują w

> fordach takie duże radia?

Ale mam nadzieje ze oprocz klimatyzacji mial cos jeszcze wink.gif A duze radia to taki myk zeby niby nie kradli bo tylko do forda pasuje.

Ale jak Ci ti preszkadza to kupujesz zaslepke za 30 zł i wkladasz normalnego graja.

Napisano

> astra 1 to nie to samo co astra 2. Myslisz , ze mondeo 1,8 jest za

> słabe?, czy daje radę? Zakładając , że bede uzywał klimy.

daje rade ok.gif na gazie (+klima) troszeczkę muli, ale nie ma tragedii. Gaz zwykły, kolektor plastikowy i 10 tys. przejechane bez problemów wiec jest git.

Napisano

> daje rade na gazie (+klima) troszeczkę muli, ale nie ma tragedii.

> Gaz zwykły, kolektor plastikowy i 10 tys. przejechane bez

> problemów wiec jest git.

Ty masz szczescie i narazie dobrze wyregulowana instalacje. Ale mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe z tego ze dobry strzal i instalacja nieco Ci sie podrozy.

Oczywiscie nikomu tego nie zycze. Ale skoro kolega pisze ze robic bedzie malo kilometrow to ja wolalbym nie kombinowac i jezdzic na benzynce.

Napisano

> Ty masz szczescie i narazie dobrze wyregulowana instalacje. Ale mam

> nadzieje ze zdajesz sobie sprawe z tego ze dobry strzal i

> instalacja nieco Ci sie podrozy.

> Oczywiscie nikomu tego nie zycze. Ale skoro kolega pisze ze robic

> bedzie malo kilometrow to ja wolalbym nie kombinowac i jezdzic

> na benzynce.

Szczerze, też bym został przy benzynie. Jednak ja przejeżdźam ok. 15-20tyś więc warto było zainwestować w gaz. Wiem jakie są ceny kolektorów metalowych więc jeśli coś wybuchnie to taki zamontuje.

Napisano

> Szczerze, też bym został przy benzynie. Jednak ja przejeżdźam ok.

> 15-20tyś więc warto było zainwestować w gaz. Wiem jakie są ceny

> kolektorów metalowych więc jeśli coś wybuchnie to taki

> zamontuje.

Jesli cos wybuchnie to wtedy moga sie zaczac na dobre problemy z samochodem i uwierz mi bardzo czesto sie zdarza ze nie chodzi juz wtedy tylko o kolektor.

Pojawiaja sie jakies falowania obrotow i dziwne zachowania silnika czesto pada tez przeplywomierz. Wtedy tylko mozna liczyc na szczescie aby jak najmniej sie uszkodilo.

Widzialem lagune po strzale gazu ktora po wystrzale zassala do silnika jakis syf i tak porozwalala gladzie w cylindrach ze silnik nadawal sie do wymiany. Ale to juz najgorsza opcja ktora prawie nigdy sie nie zdarza.

Napisano

> Jesli cos wybuchnie to wtedy moga sie zaczac na dobre problemy z

> samochodem i uwierz mi bardzo czesto sie zdarza ze nie chodzi

> juz wtedy tylko o kolektor.

> Pojawiaja sie jakies falowania obrotow i dziwne zachowania silnika

> czesto pada tez przeplywomierz. Wtedy tylko mozna liczyc na

> szczescie aby jak najmniej sie uszkodilo.

> Widzialem lagune po strzale gazu ktora po wystrzale zassala do

> silnika jakis syf i tak porozwalala gladzie w cylindrach ze

> silnik nadawal sie do wymiany. Ale to juz najgorsza opcja ktora

> prawie nigdy sie nie zdarza.

Nawet nie wiedziałem ze tak wiele może nabroić. W lanosie 1.6 miałem problemy z wystrzałem po wymianie świec. W sumie z 6 razy mi strzelał zanim doszliśmy z gazownikiem dlaczego, jednak tam był kolektor metalowy wiec nie panikowałem.

Napisano

> Nawet nie wiedziałem ze tak wiele może nabroić. W lanosie 1.6 miałem

> problemy z wystrzałem po wymianie świec. W sumie z 6 razy mi

> strzelał zanim doszliśmy z gazownikiem dlaczego, jednak tam był

> kolektor metalowy wiec nie panikowałem.

Widzisz tak to jest z instalacjami jak gazownikowi sie uda to nie bedziesz mial zadnych problemow. I Ty widac na takiego trafiles, natomiast kolega MOZE trafic na partacza i wetdy moga zaczac sie problemy.

Kolejny przyklad w druga strone Fiat Tipo 1.6 kolegi zalozyl gaz II gen. i zrobil na nim juz chyba z 50 tys.km nie dotyka swiec kabli ostatnio przypomnial sobie ze jest cos takiego jak filtr od gazu i zmienil. I auto jezdzi odziwo bezawaryjnie.

Zaznaczyc nalezy ze wlewany jest do auta najtanszy olej i wymieniany kiedy sobie o tym przypomni. Zupelnie nie dba o auto a ono mu sluzy jak narazie naprawde dzielnie.

Napisano

Ja ze swojego jestem zadowolony. Spalanie różnie. Latem w trasie ok 7 l gazu przy spokojnej jeździe, po mieście ok 10-11 l. Zimą trasa ok 8 l a miasto ok 12-13 l. Aczkolwiek w lutym przez tydz. zrobiłem po mieście 200 km ale na zasadzie odpaliłem, przejechałem 2 km. potem auto stało ok 1 godz i tak dalej. To wtedy wyszedł mi gazu prawie 18,5 l/100 km. Uważam, że miał wtedy prawo tyle spalić. Dodam, że instalacja jest II gen. i na gaz przełączam zaraz po odpaleniu. tak więc zużycie paliwa jest minimalne bo tylko na rozruch.

Co do kolektora jest plastikowy, ale odlew. Ja nie znam przypadku żeby komuś pękł. Wystarczy tylko, żeby gazownik założył "gwizdek". A na przepływkę zakłada się zabezpieczenie "klapkę" i jest dobrze. Jak założyłem gaz to nie ukrywam z mojej winy parę razy mi strzelił i to mocno. I nic. Tylko smród wokół auta zlosnik.gif . Ale Ty zastanów się,czy wogóle zakładać, bo skoro przebiegi nie będą duże, too...

Co mogę więcej napisać. Na razie zrobiłem ok 21 tys tym autem w trochę ponad pół roku. Jestem zadowolony i nie zawiodłem się na nim.

Co do ceny to pomimo, że jest GHIA to uważam, że drogo. A przebieg to jak sam zuważyłeś. Trudno mi uwierzyć, żeby takim autem jeździć tylko w niedzielę do kościoła.

Nie wiem co by Ci tu więcej napisać, bo można by się godzinami rozwodzić.

W moim podpisie jest link do forum FCP, zajrzyj może się zarejestruj to przecież nic nie kosztuje. Jest tam wiele działów polecam Ci znaleźć dział "LPG" oraz "Mondeo".

Znajdziesz b. wiele wypowiedzi tych co znienawidzili tą markę jak i ogromnych zwolenników. A także znajdź temac co się najczęściej psuje... On już myślę naświetli Ci wiele.

Poza tym w dziale "sprzedam" jest ogłoszenie na samej górze kolegi, który ma zarąbiście dobre ceny oryginalnych części i wystawia na wszystko FV.

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.