Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia biegów Astra H 1.8 GTC

Featured Replies

Napisano

Hej, sorry za występy gościnne, ale mam szybkie pytanko w imieniu znajomego.

Znajomemu padła skrzynia (pęknięta obudowa, zacinający się mechanizm różnicowy).

Jest problem z dostępnością tych skrzyń.

Według warsztatu w samochodzie siedziała skrzynia F18 (zresztą nosząca już ślady klejenia obudowy) a udało się nam kupić F17.

Kolega mówi, że powiedzieli mu w warsztacie, że ma być jakiś pająk a nie linki, domyślam się, że chodzi o napęd wybieraka.

Więcej będę wiedział po 14:30 bo mechanik, który prowadzi sprawę będzie od 14:30.

Pytanie: czy da się pomiędzy tymi skrzyniami przełożyć p&p wybierak, tak żeby ta skrzynia pasowała?

Co tam może się jeszcze różnić?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Hej, sorry za występy gościnne, ale mam szybkie pytanko w imieniu znajomego.

> Znajomemu padła skrzynia (pęknięta obudowa, zacinający się mechanizm różnicowy).

> Jest problem z dostępnością tych skrzyń.

> Według warsztatu w samochodzie siedziała skrzynia F18 (zresztą nosząca już ślady klejenia obudowy)

> a udało się nam kupić F17.

> Kolega mówi, że powiedzieli mu w warsztacie, że ma być jakiś pająk a nie linki, domyślam się, że

> chodzi o napęd wybieraka.

> Więcej będę wiedział po 14:30 bo mechanik, który prowadzi sprawę będzie od 14:30.

> Pytanie: czy da się pomiędzy tymi skrzyniami przełożyć p&p wybierak, tak żeby ta skrzynia

> pasowała?

> Co tam może się jeszcze różnić?

> Pozdrawiam BAS

coś jest namieszane, silniki Z18XE/XER to small block i do niego powinna być skrzynia F17 (najczęściej F17C394 chociaż IMO lepiej założyć F17W394), za to skrzynie F18 idą do big blocka - jakoś nie bardzo wiem jak to miałoby pasować niewiem.gif No chyba że czegoś nie wiem to niech mnie ktoś poprawi.

Co do mechanizmu wybieraka to trzeba kombinować - jeżeli to i to była skrzynia F17 to powinno dać sie poprzekładać graty,

Napisano

> No chyba że czegoś nie wiem to niech mnie

> ktoś poprawi.

Nie ma co poprawiać.

Astra H GTC, wszystkie silniki 1.8 miały skrzynie manualne F17+CR, 3,94 wink.gif

Napisano
  • Autor

Ostatecznie udało się podmienić niewłaściwą skrzynię na skrzynię od Merivy i autko jeździ.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie ma co poprawiać.

> Astra H GTC, wszystkie silniki 1.8 miały skrzynie manualne F17+CR, 3,94

Tu siedziała F18, wiem bo widziałem ją. Teraz siedzi jakaś F17.

Ta F18 miała już naprawiany (przez Niemca lub handlarza, było widać po klejonej pokrywie) mechanizm różnicowy i znowu padł, dlatego wymienialiśmy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tu siedziała F18, wiem bo widziałem ją. Teraz siedzi jakaś F17.

czyli wróciła taka jak była fabrycznie wink.gif

Napisano
  • Autor

> czyli wróciła taka jak była fabrycznie

Zastanawiam się co było z tym autkiem kombinowane.

Jest przycisk sport, ale podobno nie działa (nie sprawdzałem, jakiś mechanik tak twierdzi), kable od kierownicy do radia są obcięte, zaizolowane i ponoć nie ma gdzie ich podłączyć w radiu. Gdzie one powinny być podłączone?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zastanawiam się co było z tym autkiem kombinowane.

dzwon hmm.gif

> Jest przycisk sport, ale podobno nie działa (nie sprawdzałem, jakiś mechanik tak twierdzi), kable

> od kierownicy do radia są obcięte, zaizolowane i ponoć nie ma gdzie ich podłączyć w radiu.

> Gdzie one powinny być podłączone?

sterowanie powinno być chyba podłączone do modułu CIM znajdującego się pod kierownicą ( wpięte są do niego manetki kierunkowskazów i wycieraczek)...

Wogóle poduszki sa podpiete?

Napisano
  • Autor

> dzwon

> sterowanie powinno być chyba podłączone do modułu CIM znajdującego się pod kierownicą ( wpięte są

> do niego manetki kierunkowskazów i wycieraczek)...

Osobiście tego nie sprawdzałem, jak się trafi okazja to pogrzebię.

> Wogóle poduszki sa podpiete?

Kontrolki gasną, ale czy to zasługa rezystora czy jednak są podpięte - nie wiem, jak będzie okazja to obejrzę sobie to autko.

Pozdrawiam BAS