Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xenon problem

Featured Replies

Napisano

Nie działa mi samoregulacja XENONOW... Nie wiem od jakiego czasu bo nie zwracałem na to uwagi... ostatnio zapakowałem 5 osób, pełny bagaznik i patrze a xenonki jak świeciły wysoko tak świecą... nie opuściły się... Przy włączeniu świateł tylko delikatnie drgną i zostają juz w pozycji jakby 0... Bylem w ASO, podpięli do egzminera i wyskoczył jakis błąd od świateł i spryskiwaczy (a mam je odpięte)... Nie miałem czasu żeby wtedy zostawic auto wiec wieczorem próbowałem coś zrobic na własną ręke... kolega ma stilo na xenonach wiec zamieniłem czujniki położenia montowane na wachaczu i tylniej belce z jego auta do mojego. Niestety efektów brak. Światla dalej nie chodzą a egzaminer dalej wywala bład... Ktos miał coś takiego, co może byc przyczyną?? Czy są jeszcze jakies urządzenia które steruja pracą silniczków??

Napisano

> Bylem w ASO, podpięli

> do egzminera i wyskoczył jakis błąd od świateł i spryskiwaczy (a

> mam je odpięte)...

moze tu jest przyczyna, spryskiwacze sa tak podlaczone, ze ich odpiecie nie powinno miec wplywu na komunikaty examinera, po prostu nie maja nic wspolnego z magistrala CAN...

opisz co i jak zmodyfikowales z tymi swiatlami

Napisano
  • Autor

Przy światłach nie było żadnej modyfikacji, standardowe xenony... jak kupilem auto to sie ruszaly. Potem odpieli mi pompke do spryskiwaczy, nie wiem dokladnie jak, ale wszystko chodzilo itd... I wlasnie w sobote zauważyłem że samoregulacja nie działa. Wiec jak napisałem podmieniłem czujniki położenia z auta kolegi i nic to nie dalo, błędu dalej nie da sie skasować...

Napisano

A mogę zapytać w jakim celu pompke odpinali ?

Napisano

> A mogę zapytać w jakim celu pompke odpinali ?

Chyba żeby nie był taki płynożerny. hmm.gif

Napisano

No troszkę bez sensu ... Xenony muszą byc czyste żeby nie raziły innych ... masz 6L zbiornik jak masz Xenony .. w lato płyn letni neicałe 4 zł a w zime 10 ... a nie starcza na tak krótko. Ja bym podłączył ... bo przez to możesz mieć problemy coś Ci wariuje ....

Napisano

> No troszkę bez sensu ... Xenony muszą byc czyste żeby nie raziły

> innych ... masz 6L zbiornik jak masz Xenony .. w lato płyn letni

> neicałe 4 zł a w zime 10 ... a nie starcza na tak krótko. Ja bym

> podłączył ... bo przez to możesz mieć problemy coś Ci wariuje

> ....

spryskiwacze wielu odlaczylo, pokazywalem dokladnie jak to zrobic

operacja nie ma zadnego wplywu na dzialanie czegokolwiek w Stilo

co do czystych szkiel, nie przesadzajmy, przez wieksza czesc roku spryskiwacze swiatel nie sa potrzebne.

Napisano
  • Autor

> neicałe 4 zł a w zime 10 ... a nie starcza na tak krótko....

Masz spryskiwacze?? Wiesz na jakiej zasadzie działają?? Przy każdym spryskaniu szyby spryskiwacze reflektorów włączaja się same!!! Przy jezdzie w lekkim deszczu co chwile czyścisz szybe.... Odłączyłem bo jesienią te 6 litrów plynu poszło w 2 h na drodze z Krakowa do Żywca... a to tylko 100 km!!!! Na szybe zużyłem może litr, reszta to spryskiwacze...

A co do czystości klosza to było juz o tym nie raz... Xenon to nie żadne magiczne światło żeby od razu sie rozpraszało i oslepialo innych. W dzień nie ma z tym problemu, a po zmroku to logiczne ze jak mam brudne klosze to światła słabiej świecą... zatrzymuje sie wtedy na stacji benzynowej, przemywam i jade dalej... Ale mniejsza z tym... samoregulacja dalej nie działa... czy ktoś wie co jest odpowiedzialne za sterowanie tym... bo z mojej autopsji wyszło że te czujniki położenia jednak nie!!

Napisano

> masz 6L zbiornik jak masz Xenony .. w lato płyn letni

> neicałe 4 zł a w zime 10 ... a nie starcza na tak krótko.

W zimie zbiornik zalany pod korek wystarcza na ~350 km, przynajmniej u mnie grinser006.gif. Tygodniowo szły dwa pięciolitrowe opakowania płynu i jeszcze trochę. hehe.gif

> Ja bym

To jest akurat dość proste urządzenie i nie powinno mieć wpływu na poziomowanie lamp. hmm.gif Odłączane spryskiwacze widziałem na żywo w aucie kolegi Ignaca - wszystko elegancko, z włącznikiem na tunelu środkowym - i wg opinii właściciela żadnych problemów z tym nie było ok.gif

Mnie tam akurat ilość zużywanego płynu nie przeszkadzała ani trochę - chce, to niech sobie pije, na zdrowie. grinser006.gif Ale temat wyłącznika rozważałem, bo teoria o wpływie spryskiwaczy na pękające klosze, chociaż nigdy nie została przekonująco udowodniona, to jednak ma jakieś tam elementy, które brzmią sensownie. hmm.gif

Napisano

> neicałe 4 zł a w zime 10 ... a nie starcza na tak krótko. Ja bym

jak widzisz to nie ja odłączyłem. smile.gif napisałem tylko że pewnie kolega dlatego odłączył pompkę. Pozdrawiam> ....

Napisano

> Ale

> mniejsza z tym... samoregulacja dalej nie działa... czy ktoś wie

> co jest odpowiedzialne za sterowanie tym... bo z mojej autopsji

> wyszło że te czujniki położenia jednak nie!!

pozostaje pewnie kwestia komputera, ktory tym steruje....

troche to niepokojace, bo:

- jezeli steruje bodycomputer, nie sadze, zeby nagle tylko ta funkcja mu sie zepsula

- jezeli jest od xenonow osobny komputer, byc moze tutaj przyczyna

Z tego co zrozumialem, nie dzialaja oba silniczki, wiec odpada kwestia odlaczonego kabla....

Trzeba wziac schemat na tepete i podumac, ja na razie nie mam na to czasu...

Napisano
  • Autor

> pozostaje pewnie kwestia komputera, ktory tym steruje....

> troche to niepokojace, bo:

> - jezeli steruje bodycomputer, nie sadze, zeby nagle tylko ta funkcja

> mu sie zepsula

> - jezeli jest od xenonow osobny komputer, byc moze tutaj przyczyna

> Z tego co zrozumialem, nie dzialaja oba silniczki, wiec odpada

> kwestia odlaczonego kabla....

> Trzeba wziac schemat na tepete i podumac, ja na razie nie mam na to

> czasu...

Patrzyłem na schemat! Nie widac na nim żeby był jakis osobny komputer! Do body podlaczenie jest... Patrzac po aucie to chyba wszystkie wtyczki są OK, tylko skąd ten jakis idiotyczny bład... zostawie auto u siebie na warsztacie, a jak nie zrobia to zawioze do ASO... niech oni myślą! smile.gif

Napisano

> Patrzyłem na schemat! Nie widac na nim żeby był jakis osobny

> komputer! Do body podlaczenie jest... Patrzac po aucie to chyba

> wszystkie wtyczki są OK, tylko skąd ten jakis idiotyczny bład...

> zostawie auto u siebie na warsztacie, a jak nie zrobia to

> zawioze do ASO... niech oni myślą!

sprawa jest o tyle prostsza, ze skoro jest blad dotyczacy swiatel/spryskiwaczy, bodycomputer przestal obslugiwac te funkcje i tyle. Dlatego u Ciebie teraz nie dziala. Pozostaje znalezc przyczyne awarii lub.....skasowac blad examinerem i liczyc na to, ze to byla chwilowa anomalia zlosnik.gif

I tego drugiego Ci zycze, bo inaczej trzeba dalej rzezbic palacz.gif

Napisano

jak zepsuł mi się starter to pytałem w ASO o cenę tej części. Nie dość że nie potrafili mi wskazać tejże to jeszcze chcieli mi wcisnąć jakąś centralkę od xenonów za 900zł. crazy.gif czyli jest jakaś centralka która czymś tam zawiaduje. palacz.gif nie wiem jednak od czego kąkretnie ona jest. Może tam poszukać przyczyny? cfaniaczek.gif. napisz coś jak się dowiesz bo mnie to bardzo interesuje. Pozdrawiam i życzę szybkiego uporania się z tym kłopotem smile.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze nic pewengo ale chyba wiem co się stało... Studiowałem schemat, niczego sie konkretnego z niego nie dowiedzialem wiec postanowilem zadziałać.... Z mechanicznych rzeczy zostały do sprawdzenia tylko reflektory więc wypiąłem jedną kostkę i podpialem do innego xenona który mialem w warsztacie... i co sie okazało, chodzi!! takze najprawdopodoniej cos sie stalo z silniczkami! Tylko jak to możliwe żeby oba na raz przestały działać... no trzeba przyznać, stilo to jednak ciekawy samochód... Po niedzielnym spocie, sciagne zderzak, wymontuje reflektory i wymienie silniczki... Mam nadzieje że to bedzie to! smile.gif

Napisano

Po niedzielnym spocie, sciagne zderzak, wymontuje

> reflektory i wymienie silniczki... Mam nadzieje że to bedzie to!

Czy może xenony mają silniki krokowe do regulacji położenia? Ponieważ gdzieś na zdjęciu widziałem że są dwa razy większe jak w zwykłych reflektorach.

Napisano

No i znów się okazuje że trzeba szukać w Stilaku rzeczy najprostrzych. wink.gif A ja chciałem ci "doradzać" jakieś grzebanie przy przewodach między czujnikami położenia itd.jeśli okazały by się to silniczki to w sumie było by nieźle. cool.gif Zastanawia mnie jeszcze ten komunikat o którym pisałeś wcześniej. hmm.gifno w każdym bądź razie daj znać jak to sprawdzisz bo i ja mam xenony a już musiałem uciec się do pomocy kolegów z kącika i wyszło bdb. smile.gif Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Jeszcze nic pewengo ale chyba wiem co się stało... Studiowałem

> schemat, niczego sie konkretnego z niego nie dowiedzialem wiec

> postanowilem zadziałać.... Z mechanicznych rzeczy zostały do

> sprawdzenia tylko reflektory więc wypiąłem jedną kostkę i

> podpialem do innego xenona który mialem w warsztacie... i co sie

> okazało, chodzi!! takze najprawdopodoniej cos sie stalo z

> silniczkami! Tylko jak to możliwe żeby oba na raz przestały

> działać... no trzeba przyznać, stilo to jednak ciekawy

> samochód... Po niedzielnym spocie, sciagne zderzak, wymontuje

> reflektory i wymienie silniczki... Mam nadzieje że to bedzie to!

Czy już wiesz co się stało? czacha.gif

Napisano
  • Autor

> Czy już wiesz co się stało?

No co sie dokłądnie stało nie wiem... Całe sterowanie, okablowanie itd zostało sprawdzone wiec wyciągnąłem lampy, podłączyłem xenony z 5D (bo takie mialem w firmie) i wszystko działa... Wiec już wiedziałem że to lampy! Wymieniłem najpierw silniczki... po sprawdzeniu okazalo się że są dobre, następnie zamieniłem przetwornice z lamp z 5D do moich... prawa lampa zaczęła pracować normlanie... niestetyt lewej mogła pomóc tylko wymiana...Wymieniłem, poskładałem i moje xenonki znów działają! Straciem prawie 2 dni na uporanie sie z tym ale ASO rozkladalo rece i chcialo xenony wymieniac... a to koszt ok 7000 zl... grinser006.gif

Napisano

, następnie zamieniłem

> przetwornice z lamp z 5D do moich... prawa lampa zaczęła

> pracować normlanie... niestetyt lewej mogła pomóc tylko

> wymiana...Wymieniłem, poskładałem i moje xenonki znów działają!

> Straciem prawie 2 dni na uporanie sie z tym ale ASO rozkladalo

> rece i chcialo xenony wymieniac... a to koszt ok 7000 zl...

No to gratuluję sukcesu. cool.gif jak rozumiem wymieniłeś obie przetwornice na inne i lewa lampa nie działała dalej. hmm.gif

Na lewą lampę jedynym sposobem była wymiana całej na tzw. nową, czyli z 5 D. Czyli przetwornica lewa jest też dobra ta wymieniona oczywiście ponieważ działa z nową lampą? na Allegro takie przetwornice chodzą po około 350 400 zł za szt. crazy.gif Ciekaw jestem tylko co było tak naprawdę przyczyną nie działania samopoziomowania lamp. Co w tej lampie takiego jest co to uniemożliwiało. pozdrawiam i dzięki. smile.gif Ps. co do kosztów wymiany na nowe lampy to wiem bo u mnie w przypadku startera też chcieli wymieniać na nową lampę dotyczyło to całej lewej strony instalacji do reflektora z nim samym włącznie i śpiewali około 2 tys z groszami. Nie wiem jednak czy był to całkowity koszt z robocizną ponieważ była to rozmowa niezobowiązująca przez telefon. tongue.gif Dzięki wielkiej merytorycznej pomocy Kolegi Camel 1 udało mi się zejźć z kosztem naprawy do 60 zł. smile.gif

Napisano
  • Autor

Zeby opisać wszystkie kombinacje jakie wykonałem przy tych lampach to niestarczyłoby czasu do jutra! smile.gif

W prawej lampie pomogla zamiana przetwornicy w tej z 5D... lewą lampe całą trzeba bylo wymienic... ale nie na ta z 5D bo moje auto to trzydrzwiówka! Kupiłem uzywanego xenona, podłączyłem i działa! smile.gif

Napisano

Rozumiem. W takim razie dzięki za wiadomości. smile.gif Przynajmniej mogę się domyślać co mnie może z tej strony spotkać jeśli chodzi o xenony. Miłej i bezawaryjnej exploatacji życzę. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.