Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak sprzedać furę bez DR?

Featured Replies

Napisano

W wyniku małego dzwona właściciel auta stracił DR. Teraz chce sprzedać rozbite auto. Jest kupiec, jest cena, dogadani. Nie ma jednak zatrzymanego przez Policję DR.

Jak to - zgodnie z przepisami - można załatwić?

Podpisać umowę a nowy właściciel po naprawie i przeglądzie odbierze dowód? Czy działa to inaczej?

(Jeśli ma to znaczenie - nie ma karty pojazdu, nie była wydana).

Napisano

Przekazać zaświadczenie od policji, z umową, tym zaświadczeniem oraz zaświadczeniem ze stacji diagnostycznej, nowy właściciel przerejestruje.

Pozdrawiam BAS

Edytowane przez bas

Napisano

No to po kłopocie. Dzięki.

fajnie tylko że to nieprawda , jeśli kupisz z kwitem z policji to po badaniu musisz odebrać zatrzymany dowód a odbierzesz go tylko gdy  sprzedający zgłosi sprzedaż auta.

ps. różne wydziały komunikacji różnie podchodzą do zwracania dowodu rej.  jedne po otrzymaniu kwitów pocztą odsyłają pocztą na adres , inne wysyłają do "rodzimego WK " żeby ono wydało nabywcy a jeszcze inne mają to w nosie i życzą sobie obecność osobistą .

lekiem na to jest " zaświadczenie o zarejestrowaniu , czy tam karta identyfikacyjna " bierze ją sprzedający i z tym dokumentem NABYWCA może u siebie zarejestrować samochód

NIE ZAREJESTRUJESZ AUTA U SIEBIE NA PODSTAWIE ZAŚWIADCZENIA z POLICJI na poprzedniego WŁAŚCICIELA jeśli to inny WK a i w tym samym moga problemy stwarzać

Paweł.

Napisano

różne wydziały komunikacji różnie podchodzą do zwracania dowodu rej. 
W Łodzi załatwiasz sprawę sam (kupujący), ale jak zauważyłeś co urząd to obyczaj.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja kupiłem bez dowodu. Zrobiłem przegląd i zadzwoniłem do wydz. kom. pod który podlegało auto. Kazali przysłać świstek z policji i przeglądu a oni odesłali mi dowód rej. Obyło się bez żadnych kłopotów. Ale ja robiłem to tylko raz i nie znam polityki innych wydziałów. A kolega coffin przechodził to parokrotnie osobiście i pisze na podstawie doświadczenia? Czy po prostu gdzieś słyszał,przeczytał?

Napisano

Tak sam z siebie nie napiszesz nic więcej?

to do mnie ? a co konkretnie miałbym więcej napisać ?

Napisano

Ja kupiłem bez dowodu. Zrobiłem przegląd i zadzwoniłem do wydz. kom. pod który podlegało auto. Kazali przysłać świstek z policji i przeglądu a oni odesłali mi dowód rej. Obyło się bez żadnych kłopotów. Ale ja robiłem to tylko raz i nie znam polityki innych wydziałów. A kolega coffin przechodził to parokrotnie osobiście i pisze na podstawie doświadczenia? Czy po prostu gdzieś słyszał,przeczytał?

:)

myślę że więcej razy niż miałeś samochodów :)

Napisano

W Łodzi załatwiasz sprawę sam (kupujący), ale jak zauważyłeś co urząd to obyczaj.

Pozdrawiam BAS

wedle przepisów tylko jak sprzedający zgłosił sprzedaż.

Napisano
  • Autor

to do mnie ? a co konkretnie miałbym więcej napisać ?

No do Ciebie, bo w pierwszej wersji Twojego posta było tylko jedno zdanie.

Dzięki za info.

wysłane z centrum dowodzenia wszechświatem przy użyciu deski do prasowania

Napisano

W wyniku małego dzwona właściciel auta stracił DR. Teraz chce sprzedać rozbite auto. Jest kupiec, jest cena, dogadani. Nie ma jednak zatrzymanego przez Policję DR.

Jak to - zgodnie z przepisami - można załatwić?

Podpisać umowę a nowy właściciel po naprawie i przeglądzie odbierze dowód? Czy działa to inaczej?

(Jeśli ma to znaczenie - nie ma karty pojazdu, nie była wydana).

Ja sprzedałem auto po dzwonie z zatrzymanym DR.

W umowie wpisane - auto po kolizji,DR zatrzymany przez policję

Dałem kwitek od policji, kartę pojazdu, kluczyki i po sprawie...

Napisano

:)

myślę że więcej razy niż miałeś samochodów :)

14 razy?  ;)