Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

reklamacja sondy, albo jak wam sie podoba.... (dlugie)

Featured Replies

Napisano

Miejski Rzecznik Konsumentów

wniosek o podjęcie interwencji

W dniu 1 2005 została zakupiona w FIRMA;sonda lambda w cenie Y zł.

Dowód:

paragon zakupu nr 111111111

W/w sonda lambda (czujnik tlenu) została zamontowana w dniu 1+1 2005 w pojeździe A o numerze rejestracyjnym COS12345 w ASO

Dowód:

faktura VAT nr 3333333333

W/w sonda oznaczona numerem ABC123 nie funkcjonowała w sposób prawidłowy, przyczyniając sie do zwiększonego zużycia paliwa i nadmiernego zużycia podzespołów samochodu (np. katalizator, wtryskiwacze). W związku z tym w/w czujnik tlenu został zdemontowany i zastąpiony w w/w ASO w dniu 1+1 2006 identyczną sondą zakupioną w FIRMA w dniu 1 2006 o numerze ABC1234.

Dowód:

paragon zakupu nr 34567

faktura VAT nr 1234567/2006 (nota na odwrocie faktury)

zgłoszenie reklamacyjne z dnia 1+1 22006

W dniu 1+1 2006 w/w sonda o numerze ABC123 została, po starannym sprawdzeniu numeru serii przez pracownik FIRMY, pozostawiona w siedzibie FIRMY przy ul. B wraz ze zgłoszeniem reklamacyjnym.

Należy zauważyć, iż siedziba firmy nie mieści się przy ul. A, jak w zgłoszeniu reklamacyjnym oraz według danych firmy, którymi dysponował Urząd Skarbowy dla dzielnicy X; w dniu 20 2006.

W dniu 20 2006 postępowanie reklamacyjne pomimo upływu 21 dni od zgłoszenia reklamacji nie została zakończone.

Dowód:

zgłoszenie reklamacyjne z dnia 1+1 2006 (nota na odwrocie zgłoszenia)

W dniu 22 2006 zostałem poinformowany podczas rozmowy telefonicznej z FIRMA, iż reklamacja nie została uznana, ponieważ FIRMA doszła do przekonania, iż sonda lambda będąca przedmiotem reklamacji nie została zakupiona w FIRMA.

W trakcie rozmowy FIRMA została poinformowana przeze mnie, iż reklamodawca nie uiści opłat związanych z przechowywaniem towaru, jak w niedozwolonych postanowieniach umownych FIRMY na protokole reklamacyjnym zaś sprawa zostanie skierowana do Miejskiego Rzecznika Konsumentów lub na drogę sądową.

Za całkowicie niestosowane należy potraktować wulgaryzmy pracownika FIRMY podczas rozmowy z innym pracownikiem lub właścicielem, jakimi komentowano złożenie reklamacji przez niżej podpisanego w trakcie prowadzonej z nim rozmowy telefonicznej.

Należy także podkreślić, iż, jak wynikało z przeprowadzonej rozmowy, FIRMA doskonale znane jest brzmienie art. 8 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

W tym stanie rzeczy domagam się bezzwłocznego zwrotu przez FIRMY kwoty X (koszt sondy lambda) oraz pokrycia kosztów wymiany w/w sondy w kwocie Y, tj domagam się kwoty Z .

Jednocześnie, o ile zajdzie taka konieczność, wyrażam zgodę na wytoczenie powództwa przez Miejskiego Rzecznika Konsumentów na rzecz niżej podpisanego co do w/w kwoty.

Zdaniem wnioskodawcy należy za celowe uznać ustalenia źródła pochodzenie sond lambda sprzedawanych przez firmę FIRMA Prawdopodobna wysoka wadliwość w/w sond prowadzi do przyśpieszonego zużycia podzespołów samochodów oraz naraża klientów FIRMA na koszty z tym związane i w tym znaczeniu narusza zbiorowe interesy konsumentów.

Napisano
  • Autor

> Czyżby nataliasf z allegro

moze te same sondy dystrybuuje (obrazek zapodalem w innym watku), swoja droga, czy ktos ma doswiadczenie z reklamacjami tych sond?

Napisano

> moze te same sondy dystrybuuje (obrazek zapodalem w innym watku),

> swoja droga, czy ktos ma doswiadczenie z reklamacjami tych sond?

Kupilem jakis czas temu taki wynalazek u pewnego goscia na allegro. Ale wtedy nie bylo jeszcze wiadomo ze to lipa jest. Po 700km czesc oslony sondy wpadla mi do katalizatora klik klik klik Ta druga sonda teraz wala sie gdzies po garazu bo wg gazownika daje dzwiny sygnal. Aktualnie mam sonde oryginalna GM zakupiona w firmie Opel-Mądry za 110zeta i od 9kkm wszystko jest ok

Napisano
  • Autor

> Kupilem jakis czas temu taki wynalazek u pewnego goscia na allegro.

> Ale wtedy nie bylo jeszcze wiadomo ze to lipa jest. Po 700km

> czesc oslony sondy wpadla mi do katalizatora klik klik klik

> Ta druga sonda teraz wala sie gdzies po garazu bo wg gazownika

> daje dzwiny sygnal. Aktualnie mam sonde oryginalna GM zakupiona

> w firmie Opel-Mądry za 110zeta i od 9kkm wszystko jest ok

to ta sonda! tym razem jako oryginalna, koreanska do lanosa

czy blad 44 (jak u mnie POMIMO wymiany i WYKASOWANIA bledu) oznacza:

Uboga mieszanka, napięcie poniżej 274 mV

(na razie check mi sie nie zapala, blad do odczytania przez zwarcie pinow na zlaczu diagnostycznym, nie wiem jak to jest w astrze)

a propos, bo nie widac - SN zaczyna sie od 4Ni5 cyfr

nb profilaktycznie zadbalem o wkrecenie sondy przez aso (od pewnego czasu bywa taniej niz w warsztatach u pana miecia)

Napisano
  • Autor

> to ta sonda! tym razem jako oryginalna, koreanska do lanosa

> czy blad 44 (jak u mnie POMIMO wymiany i WYKASOWANIA bledu) oznacza:

> Uboga mieszanka, napięcie poniżej 274 mV

> (na razie check mi sie nie zapala, blad do odczytania przez zwarcie

> pinow na zlaczu diagnostycznym, nie wiem jak to jest w astrze)

> a propos, bo nie widac - SN zaczyna sie od 4Ni5 cyfr

> nb profilaktycznie zadbalem o wkrecenie sondy przez aso (od pewnego

> czasu bywa taniej niz w warsztatach u pana miecia)

nie jednak nie, podobniejsza niz ta od AL DELCO, ale jednak nieco inny DESIGN

post-49675-14352469651042_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.