Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C4GP - dołożenie bluetooth do radia RD4?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Chcę dołożyć moduł bluetooth do mojej cytryny, ale nie wiem czy jest to możliwe. Tzn. ludzie piszą o tym, że się da, ale że nie wszędzie.

Lexią uaktywniłem bluetooth chyba w 3 miejscach. Obecnie na wyświetlaczu jest opcja bluetooth, pokazuje się też 'telefonik' a po włączeniu zapłonu komunikat, że nie znaleziono telefonu. Muszę jeszcze raz przejrzeć gdzie to włączyłem, to dam Wam znać, gdzie taka opcja była.

Teraz tak: przy lampce (nie udało mi się jej zdjąć, więc nie wiem na 100%) nie widziałem mikrofonu, więc chyba fizycznie go nie ma. Ale to wielki problem nie jest..

Sam mikrofon

mikrofon + wejście aux

Czyli jak widać 6 - 15$, więc szału nie ma.

Moje radio..

Wyjąłem radio, żeby dokładnie sprawdzić co mam w aucie.

Na nim dokładnie taki opis: RD4N1M-03 Continental

Radio ma tylko wejście na antenę i standardowe, jak na obrazku (nie mam zdjęcia):

peugeot.gif

Przy czym w części A są piny: 1,2, 5, 7, 11, 12, a w części B 1,2,3,4,7,8,9,10, a w górnej (głównej) części brakuje pinu 15.

Zgadzałoby się to z opisem:

Part A
Pin 1: audio right AUX 2
Pin 2: audio ground AUX 2
Pin 3: Not used
Pin 4: audio right AUX 1 - right channel AUX input
Pin 5: Not used
Pin 6: Not used
Pin 7: audio left AUX 2
Pin 8: Not used
Pin 9: Not used (microphone)
Pin 10: audio left AUX 1 - left channel AUX input
Pin 11: audio ground AUX 1 - "earth" AUX input
Pin 12: Not used

Part B
Pin 1: ground CDC (cd-Changer)
Pin 2: data CAN low CDC
Pin 3: + battery CDC
Pin 4: Right audio CDC
Pin 5: Not used
Pin 6: Not used
Pin 7: CAN data High
Pin 8: audio ground CDC
Pin 9: Not used
Pin 10: audio left CDC
Pin 11: Not used
Pin 12: not used

Pytanie - czy w ogóle się da? Czego jeszcze potrzebuję? Na pewno modułu Bluetooth. Pytanie - jakiego? KLM Siemens czy Nomade?

Coś tam znalazłem na jakimś francuskim forum, ale że po francuskiego nie znam, to google translate. A tam to się można uśmiać z ich tłumaczeń :)

https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=fr&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.forum308.com%2Fviewtopic.php%3Ff%3D8%26t%3D7527

Napisano

Cześć,

Chcę dołożyć moduł bluetooth do mojej cytryny, ale nie wiem czy jest to możliwe. Tzn. ludzie piszą o tym, że się da, ale że nie wszędzie.

Lexią uaktywniłem bluetooth chyba w 3 miejscach. Obecnie na wyświetlaczu jest opcja bluetooth, pokazuje się też 'telefonik' a po włączeniu zapłonu komunikat, że nie znaleziono telefonu. Muszę jeszcze raz przejrzeć gdzie to włączyłem, to dam Wam znać, gdzie taka opcja była.

Teraz tak: przy lampce (nie udało mi się jej zdjąć, więc nie wiem na 100%) nie widziałem mikrofonu, więc chyba fizycznie go nie ma. Ale to wielki problem nie jest..

Sam mikrofon

mikrofon + wejście aux

Czyli jak widać 6 - 15$, więc szału nie ma.

Moje radio..

Wyjąłem radio, żeby dokładnie sprawdzić co mam w aucie.

Na nim dokładnie taki opis: RD4N1M-03 Continental

Radio ma tylko wejście na antenę i standardowe, jak na obrazku (nie mam zdjęcia):

peugeot.gif

Przy czym w części A są piny: 1,2, 5, 7, 11, 12, a w części B 1,2,3,4,7,8,9,10, a w górnej (głównej) części brakuje pinu 15.

Zgadzałoby się to z opisem:

Pytanie - czy w ogóle się da? Czego jeszcze potrzebuję? Na pewno modułu Bluetooth. Pytanie - jakiego? KLM Siemens czy Nomade?

Coś tam znalazłem na jakimś francuskim forum, ale że po francuskiego nie znam, to google translate. A tam to się można uśmiać z ich tłumaczeń :)

https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=fr&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.forum308.com%2Fviewtopic.php%3Ff%3D8%26t%3D7527

Napisz tu:

http://klubcytrynki.pl/forum/index.php?board=111.0

A Patryk na 100% Ci to łopatologicznie opisze :)

Napisano
  • Autor

Już dwa razu odrzucili moją rejestrację tam, nie mam pojęcia dlaczego :/

Edit:

a teraz widzę, że jednak się tam mogę zalogować i od razu trafiłem na temat, który mnie interesuje. Dzięki! Zapytam tam o szczegóły, chociaż widzę, że wlaśnie ten Patryk tam wszystko opisał :)

Napisano

Patryk jest GURU od BT :) i audio Citroena :) i nie tylko zresztą :)