Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uszczelka pod głowicą kaput? [długie]

Featured Replies

Napisano

Witam!

Wcześniej opisywałem porblem grzania się na trasie w Kia Sportage. Przytocze tylko w skrócie, że podczas jazdy w trasie auto zaczeło się grzac przy stałych prędkościach (100-110 km/h). Trzeba było się ratowac grzaniem wewnątrz kabiny. Nie jest dla mnie jasne co bylo przyczyna tych wydarzen, gdyz jazda po miescie i ostatnio w trasie 30 km nie wykazaly podobnego zjawska. Niemniej jednak nastapil dzien w, ktorym poleciała rurka od płynu chłodzącego (gaz). Niby sparciała ale....2 tygodnie wczesniej poleciała rurka od termostatu. Termostat poki co wykrecilem i obserwuje czy sie grzeje. Niby nie ma prawa..i rzeczywiscie sie nie grzeje...

Niedawno zaczelo cos bulgotac w chłodnicy a z rurki od zbiorniczka wyrównawczego wydobywała się buchająca para(to jeszcze przed wyjeciem termostatu). Ogólnie 2 mechanikow zwróciło uwagę na twardy przewod od termostatu.

Zaczalem szukac przyczyny...wiadomo uszczelka pod głowicą.

Odkrecam korek i co widze...jak doleje plynu zaczyna cos bąblowac...szczegoly na filmikach.

Auto poza tym nie innych objawow uszczelkowych. Po 8 tys km :

- nie ubyło oleju

- nie ubyło płynu (poza wywaleniem)

- pod autrm sucho nic nie kapie

- przyspieszenie OK

- płyny nie zmieszane..

Bardzo prosze o opinie po obejrzeniu ponizszych filmików.

Przepraszam za długość posta...ale już mi ręce opadaja, a nie chce byc ogołocony przez mechanika bez przyczyny.

1.) Filmik pokazuje rurke pomiedzy termostatem a chlodnica a dokladnie stara sie przedstawic twardosc tej rurki. Tak to wyglada po 25-30 min jazdy. Efekt utrzymuje sie okolo 20 min po wylaczeniu silnika lub po otwarciu korka )

2.) Pokazuje plyn chlodzacy przy rozgrzanym silniku i dodawaniu gazu w aucie.

3.) Stosujac pompowania rurka od termostatu staram sie przyblizyc wyglad plynu i jego bąbelkowania. Te nagle wylewanie sie plynu zrobione celowo przeze mnie.

I po kolei :

1.) http://s000.wyslijto.pl/?file_id=06318155201438950237

2.) http://s001.wyslijto.pl/?file_id=14961422123632095274

3.) http://s001.wyslijto.pl/?file_id=66076815216904311761

Dodam, ze wczesniej wywalilo mi plyn i dolalem wody a poniej wody destylowanej. Takze jest to mieszanka kilku plynow Poprzedni wlasciciel podobno zmienial uszczelke pod glowica...bo plyn byl zmieszany z olejem. Plyn wymienilem w chlodnicy ale wiadomo...cos tam jeszcze pływa...

Z gory wielkie dzieki za pomoc!!!

Napisano
  • Autor

Nikt nie pomoze ? pad.gif

Napisano

Zastanawia mnie, czy to może mieć związek z instalacją gazową. Może membrana w parowniku jest nieszczelna i gaz idzie do układu chłodzenia.

Musiałbyś się spytać na kąciku gazowym, bo nie wiem jakie tam ciśnienia są w parowniku i czy taka sytuacja jest możliwa.

Napisano
  • Autor

> Zastanawia mnie, czy to może mieć związek z instalacją gazową. Może

> membrana w parowniku jest nieszczelna i gaz idzie do układu

> chłodzenia.

> Musiałbyś się spytać na kąciku gazowym, bo nie wiem jakie tam

> ciśnienia są w parowniku i czy taka sytuacja jest możliwa.

Hmm no wlasnie skad te powietrze ...... nie pomyslalem o tym. Ciekawa hipoteza, w srode moze sie wyjasni jak beda wszystko rozkladac frown.gif

Napisano
  • Autor

Ale z tego co sprawdzalem parownik jest szczelny...nic nie smierdzi i test szczelnosci wyszedl pozytywnie. Poprzednio wymienialem wlasnie parownik bo smierdziało strasznie gazem..

Napisano

Witam!

Zobacz czy to samo dzieje się bez włączonego gazu jeśli tak to chyba tylko uszczelka, bo skąd indziej powietrze.

Napisano

Początek uszczelki pod głowicą,moja opinia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.