Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

RENAULT R19 1.9 TD - Pompa wtryskowa a spalanie (HELP)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem ze spalaniem. Wcześniej Renia paliła mi 11.5l / 100km w mieście yay.gif.

Po wykręceniu i wkręceniu wtrysków (bez ich wymiany) spalanie w mieście zmalało do 9.5 / 100km, ale zauważyłem, mam lekki wyciek z pompy na górze przy dźwigni od gazu oraz zrypaną pompkę ręczną.

Czy przez to układ paliwowy może być nieszczelny i czy może to mieć wpływ na spalanie?

Obecnie pali mi na trasie trochę powyżej 7l / 100 km na trasie i ok. 9.5 / 100 km w mieście, a powinien palić odpowiednio: 5l / 100 km i 7l / 100 km.

Wielkie dzięki za pomoc i poradę pad.gif.

Mario

A, jeszcze jedno. Mam problem z rozgrzaniem silnika. Może to termostat, może czujnik (muszę to zlokalizować). Czy to też wpływa na spalanie i jak?

CZEKAM, CZEKAM, CZEKAM, ....

Napisano

Witam.

Nie wiem czy cos pomoge ale ja mam podobna 19'stke i takich wyników to nigdy nie miałem. U mnie to tak jak napisałes od 5-7l ale mam pytanie. TD oznacza wersje auta a nie turbo? Bo z turbo faktycznie bedzie troche wiecej plic.

Jesli chodzi o szczelność to musi miec to wpływ na działanie silnika (i salanie). Gdy ja kiedys mialem uszkodzoną membranę przy pompce (filtrze paliwa) (brała powietrze) to mi gasł a potem nawet nie mogłem uruchomic auta. Brał lewe powietrze do pompy i zdychał. Piszesz ze masz zwalona pompke takze sprawdz te membrane i wymień filtr to na pewno nie zaszkodzi. (masz podgrzewanie paliwka w filtrze?).

A jesli chodzio termostat to tez nie jest to jakis "kosmiczny" koszt 30pln i wymienic. U szwagra w espero 1,5 b+g przy złym termostacie

palił 1,5-2 litrów gazu wiecej. (jak to jest z dieslem to nie wiem ale pewnie podobnie).

Udanej naprawy. Daj znac jaki wyniki.

Napisano
  • Autor

Hm, ot i zagwostka yikes.gif mój numer silnika, to F8QA706 więc to chyba jest tylko diesel, bez turbo. Zamontowaną mam pompę LUCAS. Czy jest jakiś problem ze zmianą (zmiejszeniem) dawki paliwa w tego typu pompach i czy to ma jakikolwiek sens. Jak poznać, że silnik przepala?

Dzięki za pomoc. Jestem z lekka zielony w tych sprawach.

Napisano

Czesc.

Moj silnik identyczny takze bez turbiny(tak myślalem). Jednak pompe mam Boscha moze dlatego lepiej sie spisuje (spalanie). Oczywiscie mozna ja regulowac ale samemu to nie radze bo mozna cos "przedobrzyc". Sam tego nie robiłem bo i nie bylo sensu. Może pompa wymaga regeneracji ale z tym to bym uwazal bo mozna zawsze wywalic kase jak sie trafi na takich "mechaniorów" i nic to nie da. Ja tak sie zalatwiłem z wtryskami a jak to nie pomogło to chcieli mi pompe regenerowac i oczywiscie kasa kasa kasa (okazalo sie zupelnie co innego).

Dwa lata temu:

Wymiana koncówek wtryskow ok 500

Regeneracja pompy chyba ok 400

w stacji autoryzowanej bosch service

Takze sporo. frown.gif

Tak jak napisałem wczesniej wymien filtr paliwa ten termostat i zobacz co wtedy.

Co do przepalania.

Nie "kopci" za bardzo bo moze jednak te wtryski ciekną?

Ale nie chodzi mi o zapalanie zimnego samochodu lecz jak sie juz zagrzeje przy normalnej pracy. Przy zimnym to moj tez troche zakopci ale to normalne. Jak tam z olejem - bierze cos, dolewasz? Jaki przebieg?

Pozdro

Napisano
  • Autor

No witam,

> Co do przepalania.

> Nie "kopci" za bardzo bo moze jednak te wtryski ciekną?

> Ale nie chodzi mi o zapalanie zimnego samochodu lecz jak sie juz zagrzeje przy normalnej pracy. Przy zimnym to moj tez troche zakopci ale to normalne.

OK. W tym tygodniu zlikwiduję drobny wyciek w pompie i wymienię pompkę ręczną, bo mam zwaloną. Poza tym muszę wymienić termostat(mam cały czas załączony duży obieg, więc silnik jest ciągle zimny). Po wszystkim sprawdzę co się stanie ze spalaniem

> Jak tam z olejem - bierze cos,

> dolewasz?

Nie zauważyłem aby coś brał. Poza tym na każdym cylindrze mam ok. 32 atmosfer więc tu chyba wszystko jest OK

> Jaki przebieg?

ok. 196 tyś.

Mam pytanko.

Dlaczego wymiana filtra jest taka ważna? Sorry ale niewiem.gif

Dzięki za odpowiedź

Napisano

> Mam pytanko.

> Dlaczego wymiana filtra jest taka ważna? Sorry ale

Czesc.

Z tym filtrem to powiem Ci jak ja miałem.

Siedzi on w "obiegu wodnym" oczywiscie odseparowany(podgrzewanie paliwka). W tej obudowie filtra zbiera sie dość duzo "syfu" bo kanaliki sa małe i u mnie praktycznie nie było przejscia i płyn nie krąży w obiegu.

A co do samego filtra to chyba wiesz jakie paliwko wlewamy u nas w Polsce zwłaszcza rope. Jezli nigdy nie zmieniałeś filtra to warto to zmienic a przy okazji wyczyscisz kopułke. Pompa nie lubi syfiastego paliwka. Ja jezdze na shel'udieslu (paliwko drozsze ale wiecej sie na nim przejezdza i wychodzi na to samo). Ostatne dane 15litrów/250km(50pln) w cyklu mieszanym.

Aha: byc moze bedziesz musiał wymienic całą membrane w pompce recznej (bo piszesz ze zwalona).

Widze ze te silniki nie sa zle bo moj tez nic nie bierze.:)

Zrób termostat, filtr, i pompke reczna i daj znac.

Aha z termostatami tez bywa roznie(nowy nie znaczy ze zawsze dobrze działa).

Ps. u mnie w kopułce byl taki syf ze musiałem rozbijac go srubokretem.:)

Napisano
  • Autor

Witam,

> Aha: byc moze bedziesz musiał wymienic całą membrane w pompce recznej

> (bo piszesz ze zwalona).

Naprawiłem wyciek w pompie przy ośce gazu i pompke ręczną(tu wymienili wszystko i zapłaciłem 70zł za każdą naprawę, czyli 140 zł) i poinformowali mnie, że miałem podciągnięte ssanie na pompie zlosnik2.gif . Oczywiście od razu to zniwelowali i silnik spadł dość radykalnie z obrotów. Pewnie teraz będzie lepiej. Jednak zauważyli, że mam dość luźny pasek rozrządu i chyba muszę coś z tym zrobić tylko nie mam zielonego pojęcia, ile kosztuje taki pasek z napinaczem (a może wiesz?).

Poza tym silnik jak jest zimny to trochę nierówno pracuje i ludkowie w serwisie zastanawiali się czy to zapłon czy końcówki wtryskiwaczy.

Tak że "pokaz musi trwać". Co Ty (bądź inni) i tym sądzisz?

Napisano

Czesc.

Ssanie masz zrobione na mieszku i lince? U mnie to sam niewiem czy dobrze działa. Ale tak to moze byc z tymi linkami ze trzeba je co jakis czas wyregulowac. Za pompke reczna to ja płaciłem cos ok. 90pln wraz z czesciami (2lata temu) takze chyba nie zdarli za bardzo. (Ale filtr wymieniony? Termostat? smile.gif)

Co do paska to jaki ma "przebieg"? Jezeli sam nie wiesz to radze Ci poprostu go zmienic bo mozna sie zalatwic jezeli strzeli. (odpukac) smile.gifJezeli jest tylko poluzowany i sie narazie nie boisz o niego to trzeba go "podciagnac". Pasek ma wewnatrz linki stalowe. Ocen go lub niech ktos go oceni kto sie zna na tym ale ktos zaufany bo warsztatowcy to wszystko ci by wymienili abys tylko zapłacił (moze nie wszyscy). Dokładnie nie pamietam ile powinien sie uginac (ale w ksiazkach to zawsze tak opisza jak dla warsztatu z wykorzystaniem ich narzedzi specjalistycznych, kluczy dynamometrycznych, itd.)

Co do kosztów to tak.

Pasek ok 80-100 pln (chyba gates ale nie pamietam dokladnie). Wazne sa jego "zabki" musza pasowac do kół oczywiscie (spotkalem sie z dwoma rodzajami) ale to nie problem zawsze mozna zamienic.

Napinacz chyba 130pln + rolki prowadzace tego nie wiem ale pewnie ok.100pln. Moje dane moga sie okazac bledne/nie aktualne. PLUS ROBOCIZNA chyba ze sam potrafisz i masz gdzie i czym.

Szwagier w espero ok. pol roku temu 450pln w warsztacie za wszystko. Takze jak dla mnie to sporo. Ale remont glowicy ok600pln + te wszystkie rzeczy jak wyzej.

Ja sam kiedys robilem głowice i poprostu naciagnolem go na wyczucie (nie moze byc za mocno bo obrywaja lozyska napinacza, pompy i sam pasek). Pamietam ze musialem go luzowac troche.:)

Przy luznym pasku mogl przeskoczyc o zabek lub dwa i wtedy zaplon sie kszani.

Co do zpłonu to jak Ci pali jak jest zimny? I jak z dynamika? Kopci jak sie rozgrzeje czy nie? Wtryskiwacze Bosch'a? Przy podciagnietym ssaniu obroty sie stabilizowały?

Te silniki niewiem dlaczego nie pracuja tak jak inne diesle np. w fordach czy starych mercach. Kiedys kolega ktory jezdzil eskortem dieslem jak sie przesiadl do mojego to stwierdzil ze chodzi on jak benzyna. smile.gif.

Aha który rok auta? smile.gif Tak z ciekawosci.

Napisano
  • Autor

Hejka,

No to zaczynam snuć odpowiedzi smile.gif :

> Ssanie masz zrobione na mieszku i lince? U mnie to sam niewiem czy

> dobrze działa. Ale tak to moze byc z tymi linkami ze trzeba je co jakis czas wyregulowac.

U mnie linka ssania była podciągnięta przy pompie i tradycyjnie jest automatyczne. Nie wiem, o co chodzi z tym mieszkiem, ale linka wychodzi z silnika i połączona jest z dźwignią ssania na pompie ( i tu można to ustrojstwo regulować). U Ciebie pewnie podobnie.

>(Ale filtr wymieniony? Termostat? )

Filtr oleju (+ olej) był wymieniany we wrześniu, natomiast filtr powietrza jest jeszcze OK, ale zaproponowali abym wymienił go przed wakacjami. Termostat kupiłem i na dniach go wymienię zlosnik2.gif

> Przy luznym pasku mogl przeskoczyc o zabek lub dwa i wtedy zaplon sie kszani.

> Co do zpłonu to jak Ci pali jak jest zimny? I jak z dynamika? Kopci jak sie rozgrzeje czy nie?

Renia z lekka dymi na błękitno i powiedzieli, że może być coś z zapłonem. Jak jest zimny to bardzo przerywa. To też może być wina zapłonu, ale też np. wtrysków lub (wg opinii warsztatu) zaworów - ale tu (zawory) moim zdaniem jest OK. Natomiast mam problem z rozgrzaniem auta zlosnik2.gif ale jak jest ciepły to nie kopci.

Wtryskiwacze Bosch'a? Przy podciagnietym ssaniu obroty sie stabilizowały?

Wtryskiwacze są BOSCH-a ale jeśli się zdecyduję, to wstawię polskie końcówki (tak mi poradzili w serwisie).

Przy ssaniu obroty się stabilizowały, jak silnik był rozgrzany ale teraz co jakiś czas przerywa (na rozgrzanym)

Na razie sprawdzę i ewentualnie wymienię rozrząd. Znam już ceny:

pasek - 72 zł,

rolka napinająca - ok. 100 zł

rolka prowadząca - ok. 120 zł

ustawienie zapłonu - 60 zł

+ robocizna ( niewiem.gif ile)

> Aha który rok auta? Tak z ciekawosci.

1990 r.

Będę informował o postępach w "lewarowaniu" Reni i dzięki za taką ilość nowinek smile.gif

Napisano

Czesc.

Tak jak myslalem oni wszystko by najchetniej wymienili zeby tylko zaplacic. Jak nie to - to musi byc napewno tamto i tak kase wyciagaja. frown.gif Ale takich mamy "fachowców" o Aso lepiej nie mowic.

Mieszek po prostu reaguje na temperature i (rozciaga sie lub "zciaśnia") jak silnik osiaga wyzsza temperature (rozciaganie) przez to popuszcza linke a ona ssanie w pompie. Jednak nie zawsze to działa poprawnie (ja u siebie nie zauwazylem zeby mi to dzialało ale byc moze to zepsutu ten mieszek).

Wtryski moga byc przyczyna nierównej pracy jezeli ktorys "cieknie". Ile chca za polskie koncówki? i ile za ustawienie(wymiane)? Co prawda z tym zapłonem tez moga miec racje. Ale czy dobrze Ci sie wkreca na odroty i nie traci mocy? Czy zauwazyles jakies zmiany (spadek mocy) w czasie jazdy czy od zawsze tak było?

Co do cen czesci rozrzadu to chyba nie najgorzej (u mnie chyba drozej).

Udanych napraw. Daj znac jakie wyniki

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Hejka,

> Wtryski moga byc przyczyna nierównej pracy jezeli ktorys "cieknie".

Podlewarowałem RENIĘ, tzn. zrobiłem rozrząd (290 zł razem za pasek, dwie rolki i uszczelkę pod zawory + 170 zł razem za zmianę rozrządu, ustawienie zaworów, zapłonu i wymianę termostatu). Zapłon był RADYKALNIE odjechany. Po tej robótce nie poznaję wózka. Niedługo przetestuję ile pali. W tej chwili w ogóle mi nie dymi, więc wtrysków nie będę ruszał na razie. Jak poprawi się spalanie, to napiszę. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.