Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiany w przepisach OC

Featured Replies

Napisano

Czy prawda to że: jak kupie samochód od kogos kto ma go np: ubezpieczonego dopiero co w PZU to albo

moge iść do PZU (inne teowarzystw to też dotyczy) i zrezygnować z ich polisy lub

powiedzieć że do końca jej trwania będe na niej jeździł

BEZ REKALKULACJI .

Czyli NP: gosc od którego kupiłem miał 60 % zniżki (i zapłacił 350 pln) a ja mam 10% (i zapłaciłbym 800 pln) to nie zapłace różnicy wynikajacej z rekalkulacji? hmm.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> Czyli NP: gosc od którego kupiłem miał 60 % zniżki (i zapłacił 350 pln) a ja mam 10% (i zapłaciłbym 800 pln) to nie zapłace różnicy wynikajacej z rekalkulacji?

Teoretycznie powinieneś iść na rekalkulację, bo jak nie pójdziesz, to w razie jakiejkolwiek przygody zawinionej przez Ciebie zakład ubezpieczeń może się wypiąć na odszkodowanie i będziesz musiał bulić z własnej kieszeni. Część ludzi jednak nie idzie zrekalkulować (czyt. dopłacić), bo liczą, że przez te kilka miesięcy nic się nie stanie. zlosnik.gif Jednak jest takie przysłowie "mądry Polak po szkodzie". crazy.gif Osobiście radzę Ci dopłacić te 100 czy 200 złotych i mieć spokojny sen przez kilka miesięcy. ok.gif

Napisano
  • Autor

Też tak sądziłem do niedawna niestety (a raczej STETY) w 2006 w styczniu przepisy sie zmieniły i teraz masz TYLKO OBOWIĄZEK zameldować sie w towarzystwie i powiadomić czy bedziesz jeździł na tej polisie czy nie. Ponieważ aby teraz towarzystwo zrobiło rekalkulacje TO TY musisz o to wystąpić,jesli nie to towarzystwo nić nie moze ci zrobić.

Tekst zmianu.

4) zmiana art. 31 ust. 2 otrzymuje znosząca obowiązek rekalkulacji składki przez zakład ubezpieczeń przypadku niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych; od 1 stycznia 2006r. zakład ubezpieczeń będzie mógł dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek; w przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń będzie obowiązany do jej dokonania

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1396.htm

W innym przypadku jesli nie wystąpisz to mogą cię pocałować w .......... grinser006.gif

Mam nadzieję że pomoze to komuś zaoszczędzić pare groszy.

Napisano

> W innym przypadku jesli nie wystąpisz to mogą cię pocałować w

> ..........

> Mam nadzieję że pomoze to komuś zaoszczędzić pare groszy.

niestety znajac nasze TU wydaje mi sie, ze ma to 2 strone medalu

jak nie zloszysz wniosku to bedzie piekny powod do nie wyplacenia odszkodowania lub wyplacenia go w niepelnej wysokosci pad.gif

Napisano
  • Autor

Odział rzeszowski HESTII (CIGNA się dopiero oswaja z ta myślą) i wszystkie mu podległe już zaczynają tego przestrzegać bo może się to skończyć droga sadową. A zresztą tu chodzi tylko o ubezpieczenie OC wiec nic nowego nie napisałeś od zawsze towarzystwa robią co mogła żeby tylko nie wypłacać całej kwoty. W każdym razie ja jak kupie samochód jednak na polskich numerach to pójdę do towarzystwa i poinformuje ze pomykam na ich polisie i że maja mi tylko wystawić aneks, a jak goście zaczną coś mówić to ich oleje. A teraz pytanie z innej beczki jakiś czas temu dowiedziałem się że w PZU informuje się klienta "że jak chce zerwać umowę to musi to zrobić miesiąc przed końcem - G....... PRAWDA" wystarczy jeden dzień. Zakładam że w PZU to nawet o tym nie wspomną. grinser006.gif NIEZNAJOMOŚC PRAWA NIEZWALANIE Z JEGO PRZESTRZEGANIA. Ale jego znajomość oszczędza kasę i czas.

A jak dalej nie ma efektu to daje sie znać do Centralnego Urzędu Nadzoru Ubezpieczeń. Oni maja prawo skontrolować każda firmę ubezpieczeniową i zareagować na każda skargę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.