Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie śmiejcie się-gałka zmiany biegów

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie mam fiata bravo 1999 rok produkcji 80SX 16V 1200 pojemności. Obecnie mam gałke zmiany biegów (chyba) z podnoszonym wstecznym ale czy to działa to nie mam pojęcia bo jak nie podniose to też wskakuje. Nie rozbierałem tego ani i za bardzo sie na tym nie znam a nie jestem od poczatku właścicielem tego cacka. Obecnie mi się lekko obluzowała końcówka zmiany biegów wyrobiła się i chciał bym ją wymienić a nie wiem czy mam wymienić na z podnoszonym wstecznym czy nie. Jak to poznać czy jest to tylko zamontowane dla wizualizacji czy działa i czy wy macie podnoszony wsteczny. Acha nie śmiejcie się ze mnie zabardzo ale sie nie znam niestety na tym. Acha i czy znacie jakieś sposoby czyszczenia prowadnic szyb ekektrycznych aby zwiększyć prędkość ich podnoszenia i opuszczania. biglaugh.gif

Napisano

> Mam pytanie mam fiata bravo 1999 rok produkcji 80SX 16V 1200

> pojemności. Obecnie mam gałke zmiany biegów (chyba) z

> podnoszonym wstecznym ale czy to działa to nie mam pojęcia bo

> jak nie podniose to też wskakuje. Nie rozbierałem tego ani i za

> bardzo sie na tym nie znam a nie jestem od poczatku właścicielem

> tego cacka. Obecnie mi się lekko obluzowała końcówka zmiany

> biegów wyrobiła się i chciał bym ją wymienić a nie wiem czy mam

> wymienić na z podnoszonym wstecznym czy nie. Jak to poznać czy

> jest to tylko zamontowane dla wizualizacji czy działa i czy wy

> macie podnoszony wsteczny. Acha nie śmiejcie się ze mnie

> zabardzo ale sie nie znam niestety na tym. Acha i czy znacie

> jakieś sposoby czyszczenia prowadnic szyb ekektrycznych aby

> zwiększyć prędkość ich podnoszenia i opuszczania.

Referat czyszczenia prowadnic szyb jest na śmietniku tutaj a w skrócie to wygląda tak: odkręcasz wkrętakiem krzyżowym śruby (3 od strony lusterka - najwyższa śwuba wymaga krótkiego wkętaka, mało miejsca, 4 od spodu, jedna głęboko schowana - widać jej tunel w schowku na dole tapicerki).

Potem wyciągasz przełączniki szyb elektrycznych (podważasz płaskim śrubokrętem) i odłączasz kostki od reszty. Dalej odkręcasz klamkę wewnętrzną - 2 imbusy. Na końcu podważasz gumową zaślepkę obok klamki tam jest ostatnia śruba. No i ściągasz tapicerkę - może się trzymać jeszcze na 3 zatrzaskach ułożonych pionowo od strony belki środkowej auta.

Potem zdejmujesz folie ochronną. Jest przyklejona jakimś silikonem. UWAGA - jest łamliwa. Dostęp do prowadnic jest mimo wszystko utrudniony, bo znajduje się za blachą "konstrukcyjną", ale na wyczucie znajdziesz 3 prowadnice, takie szyny (jedna od strony belki, jedna na śroku - główna, jedna od strony lusterka). Przetrzyj je dokładnie szmatką zanurzoną w rozposzczalniku/benzynie ekstrakcyjnej i delikatnie przesmaruj. potem złóż w odwortnej kolejności.

Powodzenia.

Napisano

1,2 tak mają.Podnoszony pierścień pozwala przesunąć wajchę w skrajne prawe położenie. Wnioskuję że masz wyrobiony pierdolnik na lewarku albo jakiś domorosły mechanik coś przerabiał .

Po zdjęciu obudowy tunelu obejrzysz cały mechanizm .

Jeżeli chodzi o szyby zajrzyj na śmietnik jest manual.

Napisano
  • Autor

>ile może kosztować taka gałka zmiany biegów z podnoszonym wstecznym - orginał lub zamiennik

Napisano

> Potem zdejmujesz folie ochronną. Jest przyklejona jakimś silikonem.

> UWAGA - jest łamliwa.

W 1,2 z 99 jest 2-3 mm pianka na silikonie. Nie ma z tym problemów. Można odciąć i spowrotem nakleić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.