Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej i swiece

Featured Replies

Napisano

Witam! Jaki najlepiej wlac olej do STILO 1.9 JTD bo bede lada tydzien wymienial i swiece jakie mu zapodac ?? Dzieki za info smile.gif

Napisano

> Witam! Jaki najlepiej wlac olej do STILO 1.9 JTD bo bede lada tydzien wymienial i swiece jakie mu zapodac ?? Dzieki za info

najlepiej z pierwszego tłoczenia

Napisano

> Witam! Jaki najlepiej wlac olej do STILO 1.9 JTD bo bede lada tydzien

> wymienial i swiece jakie mu zapodac ?? Dzieki za info

a na jakim do tej pory jezdziles i jakie miales swiece ? Jezeli wszystko bylo ok to zapodaj mu to samo waytogo.gifja jezdze na seleni 20k ale bede zmienial na mobil 10w40 waytogo.gif

Napisano

> Witam! Jaki najlepiej wlac olej do STILO 1.9 JTD bo bede lada tydzien

> wymieniał

Ja jeżdżę cały czas na Selenia WR i nie narzekam ok.gif wymiana co 15 kkm

> swiece jakie mu zapodac ?

hmm.gif żarowe , przy obsłudze nie trzeba wymieniać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Wiec jak zakupilem miesiac temu samochod mial 25100km przebiegu i wymieniany olej przy 20 tys km. Teraz mam 31500 km wiec wymienie juz teraz bo jade w dosc daleka trase objazdowa (cala Szkocja) a wczesniej poprzedni wlasciciel wlewal mu BP polsyntetyk (w Niemczech) z tym ze tutaj gdzie mieszkam nie ma takich ale rozchodzi mi sie o to czy syntetyk czy pol czy mineral i czy selenie czy mobil1 lub castrol i jakie oznaczenia powinien miec 0w40 ?? a co do swiec to nie wiem jakie sa w chwili obecnej.

Napisano

zależy jaki był zalany ostatnio

jeżeli pełen syntetyk to polecam Mobil 0w40 turbo diesel

niektórzy leja selenię bo boją się problemów z gwarancją w razie czego.:

Napisano

> wczesniej poprzedni wlasciciel wlewal mu BP polsyntetyk (w

> Niemczech)

W oryginale stilo JTD zalewany jest Selenia WR 05-40

Napisano

o co Ci chodzi?

Napisano

> Nie dopytuj się, bo będzie.

a za co? zlosnik.gif

Napisano

Mam właśnie ten sam dylemat, w moim innym autku od początku używałem syntetycznego Mobila 1 0W-40 i po przebiegu 130 tysięcy km silnik jest idealnie czysty a wałki mają wymiary w granicach tolerancji fabrycznych. Kosztuje sporo ale chyba jest wart swojej ceny? Uważam że można wlać każdy olej syntetyczny renomowanego producenta, osobiście preferuję Mobila i mam dobre doświadczenia, na dodatek Mobil jako jeden z nielicznych produkuje olej w klasie lepkościowej 0w-40 w akceptowalnej cenie. Prosto mówiąc "0W" daje nam gwarancję natychmiasowego smarowania silnika i turbiny po uruchomieniu, nawet w mroźny poranek a także możemy się spodziewać minimalnie mniejszego zużycia paliwa. "40" to poczucie bezpieczeństwa w upalny dzień i postoju w korku. W ofercie Mobila widziałem coś co się nazywa Mobil 0w-40 Turbodiesel i jak zapewnia producent jest to produkt specjalnie zaprojektowany w celu ochrony turbospręzarki. Co do Selienii WR mam bardzo mieszane uczucia i czytałem na tym forum, że bywały problemy tej zimy z tym olejem i padały spręzarki, na dodatek cena jest podobna a Mobil obiecuje znacząco lepsze parametry.

Napisano

> Już Ty wiesz za co.

zlosnik.gif BRUTAL zlosnik.gif

bokser.gif

Napisano

> wymienial i swiece jakie mu zapodac ?? Dzieki za info

Świec nie wymieniaj nie ma takiej potrzeby.Jak będziesz miał ochotę i okazję to zapoznaj się z instrukcją obsługi tego auta.

Napisano

> niektórzy leja selenię bo boją się problemów z gwarancją w razie

> czego.:

inni zas leja selenie bo wierza ze producent ich auta wie od nich lepiej co dobrze posluzy silnikowi wink.gif

Napisano

Prosto mówiąc "0W" daje nam gwarancję natychmiasowego

> smarowania silnika i turbiny po uruchomieniu, nawet w mroźny

> poranek a także możemy się spodziewać minimalnie mniejszego

> zużycia paliwa.

no po prostu cudowny wynalazek wink.gif Masz jakis pomysl jaki to cudowny plyn ma identyczne wlasnosci przy -20C i +90C? Naprawde wierzysz we wszystko co mowia w reklamach?

"40" to poczucie bezpieczeństwa w upalny dzień i

> postoju w korku.

ciag dalszy kampani reklamowej

W ofercie Mobila widziałem coś co się nazywa

> Mobil 0w-40 Turbodiesel i jak zapewnia producent jest to produkt

> specjalnie zaprojektowany w celu ochrony turbospręzarki.

moze rozwin te mysl

Co do

> Selienii WR mam bardzo mieszane uczucia i czytałem na tym forum,

> że bywały problemy tej zimy z tym olejem i padały spręzarki, na

> dodatek cena jest podobna a Mobil obiecuje znacząco lepsze

> parametry.

litosci... ja leje selenie (dlaczego juz pisalem) i nie mam zadnych z wymienionych przez ciebie problemow. jezeli znasz sie na tym o czym piszesz to napisz jakie to parametry ma ta selenia jak to powiedziales znaczaco gorsze. Chyba ze slowa "Mobil" i "obiecuje" sa wystarczajace zeby nie zadawac wiecej pytan.

Napisano

Coś mi się zdaje że kolega dUKE Inspektor wstał lewą noga albo miał ciężki dzień. Nie mam ochoty na polemikę dotyczacą jedynego słusznego oleju, czytałem juz wiele tego typu dyskusji i moge stwierdzic ze do niczego nie prowadzą. Zawsze staram sie wyjaśnić lub pomóc pisząc odpowiedzi na pytania innych uzytkowników w przeciwieństwoe do niektórych formuowiczów. Napisałem juz na poczatku postu że mozna uzyć kazdego oleju syntetycznego spełniajacego wymagania jakościowe i lepkościowe. Nie uzywałem sformułowań z reklamówek producenta tylko chciałem w łopatologiczny sposów wyjaśnić oznaczenia lepkościowe. Osobiście uzywam produktów Mobila, nigdy nie miałem z nimi problemu i mam do nich zaufanie. Kolega uzywa produktów firmy Selenia i nie próbuję z tym polemizować, wolnoć Tomku w swoim autku. Niestety nie byłem w stanie nigdzie znaleźć dokładnej specyfikacji fizykochemicznej Selenii WR, więc nie jestem w stanie w sposób obiektywny porównać obu produktów. Pragne jedynie zwrócić uwagę, że produkt Mobila spełnia ostrzejsze normy jakościowe i ma wiekszą rozpietość lepkościową. Oba produkty są zaprojektowane do smarowania nowej generacji doładowanych silników diesla i oba posiadaja dodatki poprawiajace prace spręzarki. Proponuje na tym zakończyc i skupić się na odpowiedziach pomagajacym innym ok.gifpub2.gif. Pozdrawiam i życzę spokojnych świat.

Napisano

tobie tez wesolych swiat a jak bedziesz mimo wszystko szukal danych do porownan to po minucie googlowania znalazlem TO

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.