Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy padła klima?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich .Mam pytanie .Przez cała zime nie właczyłem klimatyzacji [Teraz juz wiem ze trzeba raz w miesiacu) , i teraz naciskam przycisk a tu nic nic nie chłodzi . obroty nie spadaja jak to zazwyczaj sie działo na postoju .W zeszłym roku było wszystko ok!!!

Czy ktos juz tak miał i co to moze byc? niewiem.gif

Napisano

> Przez cała zime nie właczyłem

> klimatyzacji [Teraz juz wiem ze trzeba raz w miesiacu)

Ale nie zawsze jest jak ... zlosnik.gif jeżeli temperatura spadnie poniżej hmm.gif 4* to i tak się klima nie włączy (w dwustrefowej).

Bynajmniej ja od pażdziernika nie włączałem i teraz też nie mam żadnych kłopotów ok.gif chodzi jak należy zlosnik.gif

Napisano

Nie zawsze jest tak, że obroty spadają, ja mam wręcz odwrotnie, w momencie włączenia klimy obroty lekko wzrastają. A tak na marginesie sprawdź czy słynna "rurka" nie odpadła. Włacz klimę i otwórz maskę, poniżej prawej lampy może dochodzić ciche syczenie. Jeśli masz taką oznakę to czas wymienić badziewski fiatowski łącznik klimy.

Napisano

> Czy ktos juz tak miał i co to moze byc?

Przyczyn może być wiele. Począwszy od rozpięcia się kabelków, aż po ubytek czynnika chłodzącego. Nie podejrzewam, aby się sprężarka zatarła, bo jak piszesz nie była nawet włączana, więc nie miałaby jak się zatrzeć. wink.gif IMHO najbardziej prawdopodobne jest rozszczelnienie układu (może słynna rurka cfaniaczek.gif), które spowodowało zmniejszenie ciśnienia, a to za sobą pociągnęło zadziałanie czujnika bezpieczeństwa. Ale to tylko moja teoria. Nie obędzie się bez wizyty w ASO lub zakładzie zajmującym się klimatyzacjami. crazy.gif

Napisano

Ja tak mialem (chyba koło końca lutego). Włączam klimę i nic. Podjechałem do aso i z poziomu examinera sprężarka się włączała. Oceniono, że na 90% to brak czynnika chłodzącego. I tak też się okazało.Sławna rurka pod osłoną urwana.

Napisano
  • Autor

Bezpieczniki juz sprawdziłem , wewnatrz auta słychac wentylator od klimy ale niestety nic , ide sprawdzic czy nie ma jakiejs nieszczelnosci

ale watpie wszystko wyglada ok!!! Bałęm sie ze sprezarka ,uspokoiliscie mnie troche

Napisano

> Bezpieczniki juz sprawdziłem , wewnatrz auta słychac wentylator od

> klimy ale niestety nic , ide sprawdzic czy nie ma jakiejs

> nieszczelnosci

> ale watpie wszystko wyglada ok!!! Bałęm sie ze sprezarka

> ,uspokoiliscie mnie troche

Jeżeli na pierwszy rzut oka nie stwierdzisz nieszczelności, to jeszcze nic nie znaczy. Do zbadania szczelności układu trzeba zastosować przyrząd, czyli będziesz musiał odwiedzić warsztat zajmujący się przeglądami klimatyzacji.

Napisano

Wyciekł czynnik chłodzący.Może być pęknięta "czarodziejska"rurka.

Napisano
  • Autor

> Wyciekł czynnik chłodzący.Może być pęknięta "czarodziejska"rurka.

Ona sobie tak poprostu peka . Która to jest dokładnie , gdzie jest ten łacznik?

Napisano

aaa hmmm jaka byla temp kiedy wlaczales (co to znaczy wlaczales tak btw?) klime? jaka to klima manual czy automat?

Napisano
  • Autor

Dzieki za linka .

Klima jest manualna jak pierwszy raz właczałem było 17 st wiec powinna działac!!

Napisano

> Przyczyn może być wiele. Począwszy od rozpięcia się kabelków, aż po

> ubytek czynnika chłodzącego. Nie podejrzewam, aby się sprężarka

> zatarła, bo jak piszesz nie była nawet włączana, więc nie

> miałaby jak się zatrzeć. IMHO najbardziej prawdopodobne jest

> rozszczelnienie układu (może słynna rurka ), które spowodowało

> zmniejszenie ciśnienia, a to za sobą pociągnęło zadziałanie

> czujnika bezpieczeństwa. Ale to tylko moja teoria. Nie obędzie

> się bez wizyty w ASO lub zakładzie zajmującym się

> klimatyzacjami.

Mojemu koleżce z 1,6 MW z automatyczna tez klima nie odpaliła -

pojechał do ASO i okazało sie że rurka aluminiowa

od spodu urwana i nie wiadomo jak i o co ale mechanicznie

na pewno. Spawali mu jak go zostawiałem czynnik uciekł

ale na pociechę powiedzieli mu że sprężarka

przy automacie ma takie zabezpieczenia że

nie ma szans zatrzeć. Reszta info niebawem

Napisano
  • Autor

A czy przy manualnej sa równiez zabezpieczenia bo włączałem klime i to pare razy , mam nadzieje ze jeszcze nie pogorszyłem sprawy. Sprawdzic jade dopiero ppo swietach czy gdzies jest wyciek.

Napisano

> A czy przy manualnej sa równiez zabezpieczenia bo włączałem klime i

> to pare razy , mam nadzieje ze jeszcze nie pogorszyłem sprawy.

> Sprawdzic jade dopiero ppo swietach czy gdzies jest wyciek.

Miejmy nadzieję że tak ja też mam manual. powiem tak w instrukcji obsługi napisali ze przy automacie jest zabezpieczenie włączenia klimy poniżej bodajże +4 stopnie a przy manualu tego nie ma chociaż sprawdzałem i zimą sięnie załączała a teraz tak hmm.gif

Napisano

imo w manualu sprezarka tez jest zabezpieczona

Napisano

> Czy ktos juz tak miał i co to moze byc?

wpisuje sie do klubu! dzisiaj pojechalem do warsztatu bo mi cosik sie klima wydala podejrzana i BINGO!!! niestety.....urwana rurka miedzychlodnica a agregatem i to aluminiowa nie gumowa,pojechalem do aso sprawdzic cene i szok 240 zl a gdzie reszta !!zawiozlem rurke do spawanie moze sie uda potem nabicie sprawdzenie ,ale to w poniedzialek oby tylko rurka byla dobrze pospawana faint.gif

Napisano

> wpisuje sie do klubu!

Mój w tej chwili stoi i ma "łataną"instalację klimy.

Napisano

> Mój w tej chwili stoi i ma "łataną"instalację klimy.

waytogo.gifja juz mam /slynna rurke/ pospawana. A w poniedzialek o 8,00 melduje sie w serwisie klimy i bedzie napelniana czyszczona itp,itd 270635636-JUMP2.gifniedlugo czeka mnie trasa do gdanska i klima musi byc biglaugh.gif

Napisano

> Mój w tej chwili stoi i ma "łataną"instalację klimy.

Wlasnie wrocilem z serwisu klimy wszystko ok! instalacja szczelna999mB czyli full.slynna rurka dobrze pospawana i trzyma koszt nabicia +posp.rurki+itp,itd=180 zl palacz.gifmoge jezdzic w upaly biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Wlasnie wrocilem z serwisu klimy wszystko ok! instalacja

> szczelna999mB czyli full.slynna rurka dobrze pospawana i trzyma

> koszt nabicia +posp.rurki+itp,itd=180 zl moge jezdzic w upaly

Gdzie to wszystko robiłes mnie chyba tez bedzie t o czekac , moze tez sobie podjade

Napisano

> Gdzie to wszystko robiłes mnie chyba tez bedzie t o czekac , moze tez

> sobie podjade

W moim miescie Chrzanowie w serwisie SACHS-a waytogo.gifale spawanie to w mojej firmie tak zwany pan Rysio biglaugh.gifjak masz czas to wal siem umowimy i robimy mini spota waytogo.gif

Napisano

Tym razem słynna rurka wytrzymała.Pękła inna nie mniej czrodziejska. Aby ją pospawać trzeba było wyciągnąć skraplacz o kosztach nie wspomnę.

Napisano

> Tym razem słynna rurka wytrzymała.Pękła inna nie mniej czrodziejska

To ile cie ta przyjemnosc kosztowala ?chce wiedziec na przyszlosc!jak patrzylem w serwisie FIAT to ta moja kosztowala 240 a druga nieco krotsza 160 bez montazu oczywiscie angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> W moim miescie Chrzanowie w serwisie SACHS-a ale spawanie to w

> mojej firmie tak zwany pan Rysio jak masz czas to wal siem

> umowimy i robimy mini spota

Bardzo chetnie , tylko sie upewnie czy to aby napewno rułka. A spocik nas nie ominie chyba od Ciebie musze odebrac ramki na rejestracje grinser006.gif

Napisano

Całość 280 PLN.

Napisano

> Bardzo chetnie , tylko sie upewnie czy to aby napewno rułka. A spocik

> nas nie ominie chyba od Ciebie musze odebrac ramki na

> rejestracje

No mysle ze spota to zrobimy chyba po 10 maja ,bo na dlugi weekend ludzie maja juz plany ...ja tez zreszta! a narazie to i tak ramek nie ma 30.GIF

Napisano

> Całość 280 PLN.

To nie tak tragicznie biglaugh.gifmozna wytrzymac!pozdrowionka 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.