Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KU PRZESTRODZE (1,7 dtl)

Featured Replies

Napisano

Pilnujcie przewodów chłodnicy oleju, bo będziecie mieć takie samo kuku jak i ja smile.gif

PS przewody zamontowane przez fabrykę...

276763784-IMG_1926.jpg

276763784-IMG_1932.jpg

276763784-IMG_1937.jpg

post-72498-14352469858237_thumb.jpg

Napisano

hm ciekawe ja tam tych przewodów to raczej nigdy nie sprawdzałem, ale bedąc pare zazy na kanale z autem, to rzuciłem okiem tu i tam ale takie coś to by odrazu przykuło moja uwage! A tak dokładniej to co koledze jakieś płyny ustrojowe uciekły przez te przewodziki że pisze że kuku? stało sie coś powazniejszego czy tylko samo pozbycie sie płynów ustrojowych w najmniej oczekiwanym momencie?

Napisano

> Pilnujcie przewodów chłodnicy oleju, bo będziecie mieć takie samo

> kuku jak i ja

> PS przewody zamontowane przez fabrykę...

...sorki za pytanie ale w 1.7 DTL ( GM 68KM ) jest chłodnica oleju??? Wydawało mi się ,że to raczej w 1.7DTI z intercoolerem (Isuzu 82KM) - mam oplowskiego dieselka i za bardzo chłodnicy oleju nie widziałem - prosze mnie uświadomić bo możliwe ,że jestem w błędzie...

Napisano
  • Autor

Całe szczęście silnik był na tyle mądry, że puste hydrauliczne popychacze przestały działać i po zdjęciu nogi z gazu zgasł. Nie powiem, żeby strata większości oleju w trasie należała do przyjemnych rzeczy (450 zeta za 100km lawety), a i znaleźć fachowca który by je (przewody) naprawił niełatwo było (jutro do niego jadę, zobaczymy jak się z tym fantem upora).

Ja też wcześniej nie zwracałem za bardzo na nie uwagi (raptem tydzień temu walczyłem z wymianą rorządu, więc komorę silnika miałem dobrze opatrzoną. Na pierwszy rzut oka, przewody wyglądały niezgorzej, niemniej warto zobaczyć je w miejscach w których mogą obcierać (ja tego nie zrobiłem) - jeden był oparty na sankach, i miejsce styku oby węży. Jeśli już widać wewnętrzny oplot, to już jest ostatni dzwonek...

I na zakończenie, najbardziej optymistyczna rzecz, która dziś właśnie skłoniła mnie do poszukiwań kogoś, kto mi to naprawi - ceny nowych węży w ASO (tylko tam dostępnych) - dwie sztuki ponad 900 złotych... Cenę pozostawię bez komentarza...

> hm ciekawe ja tam tych przewodów to raczej nigdy nie sprawdzałem, ale

> bedąc pare zazy na kanale z autem, to rzuciłem okiem tu i tam

> ale takie coś to by odrazu przykuło moja uwage! A tak dokładniej

> to co koledze jakieś płyny ustrojowe uciekły przez te

> przewodziki że pisze że kuku? stało sie coś powazniejszego czy

> tylko samo pozbycie sie płynów ustrojowych w najmniej

> oczekiwanym momencie?

Napisano

> ...sorki za pytanie ale w 1.7 DTL ( GM 68KM ) jest chłodnica

> oleju??? Wydawało mi się ,że to raczej w 1.7DTI z intercoolerem

> (Isuzu 82KM) - mam oplowskiego dieselka i za bardzo chłodnicy

> oleju nie widziałem - prosze mnie uświadomić bo możliwe ,że

> jestem w błędzie...

Jest napewno chyba to jest taka okrągła ...co mi sie wbiła w duzą chlodnice ;DDDD

pozdr

Oberon

Napisano

Pewnie że jest ja kiedyś aż sie zdziwiłem, bo mam kilka 1 zwykła, 2 interculer, 3 olej, 4 taka mała zawinięta rurka z rzeberkami od chyba oleju od wspomagania

Napisano
  • Autor

Proszę bardzo.

W wolnej chwili zapraszam do zderzaka (przedniego), wypadałoby się ukłonić, i z prawej strony (patrząc z kierunku jazdy) powiedzieć przez otwory w zderzaku dzieńdobry chłodnicy oleju smile.gif

Chyba, że jakiś kowal ją zabrał, a króćce na bloku silnika pod alternatorem, jakoś cwanie połączył.

Prostszej instrukcji obsługi nie potrafię napisać zeby.GIF

> ...sorki za pytanie ale w 1.7 DTL ( GM 68KM ) jest chłodnica

> oleju??? Wydawało mi się ,że to raczej w 1.7DTI z intercoolerem

> (Isuzu 82KM) - mam oplowskiego dieselka i za bardzo chłodnicy

> oleju nie widziałem - prosze mnie uświadomić bo możliwe ,że

> jestem w błędzie...

Napisano

> Proszę bardzo.

> W wolnej chwili zapraszam do zderzaka (przedniego), wypadałoby się

> ukłonić, i z prawej strony (patrząc z kierunku jazdy) powiedzieć

> przez otwory w zderzaku dzieńdobry chłodnicy oleju

> Chyba, że jakiś kowal ją zabrał, a króćce na bloku silnika pod

> alternatorem, jakoś cwanie połączył.

> Prostszej instrukcji obsługi nie potrafię napisać

> > jestem w błędzie...

...dzięki wielkie jutro zerkne smile.gif czyli najprościej sprawdzić te przewody to wjechać na kanał i zerknąć czy nie są poprzecierane o podłużnice ,tak???...

Napisano

hmm a były one przyczepione czyms ? Bo u mnie z tego co pamietam to byly ładnie jakos przymocowane jakims zaciskiem co by nie obcierały (chyba o taka belke) ... Ale fakt przeewody maja to do siebie ze lubią sie przecierać 893goodvibes.gif .. ostatnio wymienialem paliwowe bo dziwnie obtarte były

czołem

Oberon

Napisano
  • Autor

Zerknąć, to może trochę mało, ja też zerkałem i na niewiele to się zdało. Ten leżący na sankach trzeba po prostu odgiąć i zajrzeć pod niego (miejsce tarcia w normalnej pozycji jest zasłonięte) i warto też pooglądać je dookoła, jest trochę ciasno

ale jestem tego dobrym przykładem, że warto zawczasu.

Pozdrawiam

> ...dzięki wielkie jutro zerkne czyli najprościej sprawdzić te

> przewody to wjechać na kanał i zerknąć czy nie są poprzecierane

> o podłużnice ,tak???...

Napisano

> hmm a były one przyczepione czyms ? Bo u mnie z tego co pamietam to

> byly ładnie jakos przymocowane jakims zaciskiem co by nie

> obcierały (chyba o taka belke) ... Ale fakt przeewody maja to do

> siebie ze lubią sie przecierać .. ostatnio wymienialem

> paliwowe bo dziwnie obtarte były

> czołem

> Oberon

...Oberon ,a jaki jest koszt przewodow paliwowych???...

Napisano
  • Autor

Były i owszem, jednym zaciskiem. Jak już to będę składał, to będę musiał go rozgiąć, na tyle, żeby mi jeszcze jakieś konkretne ubranko dla węży wlazło smile.gif

A jeśli chodzi o przecieranie, to w trzęsącym się dieselku jest raczej normalnym procesem smile.gif

> hmm a były one przyczepione czyms ? Bo u mnie z tego co pamietam to

> byly ładnie jakos przymocowane jakims zaciskiem co by nie

> obcierały (chyba o taka belke) ... Ale fakt przeewody maja to do

> siebie ze lubią sie przecierać .. ostatnio wymienialem

> paliwowe bo dziwnie obtarte były

> czołem

> Oberon

Napisano

> ...Oberon ,a jaki jest koszt przewodow paliwowych???...

Ten co brałem to był z metra przezroczysty z wzmocnieniem chyba 3 zł za metr czy jakos tak ...grosze ...

ale są miejsca ze nie mozna zwykłym przewodem połaczyc takie dziwne kable al'a cisnieniowe są z dziwnymi nieschodzącymi "srubami"

Ps. wogole astra ma to dziwne przewody paliwowe ...np.w thali sa zwyczajne przezroczyste przewody... naciągane tylko wink.gif na gorąco bez zadnych srub zacisków itp

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

Dziś mogę tylko jedno powiedzieć - *@#$%&*@#$ !!

Przewody olejowe już mam jak nówki, ale co z tego... Chłodnica oleju ma się znacznie gorzej. Króćce są w niej aluminiowe, a nakrętki od przewodów - stalowe... Razem do kupy, takie połączenie oznacza tylko jedno - poważne kłopoty... Przy odkręcaniu jednego z przewodów (konieczne do zaprasowania nowych węży) nakrętka zeszła razem z aluminiowym gwintem. O ile z samej nakrętki udało mi się już wydłubać prawie całe alu, to moja jutrzejsza wizyta w specjalistycznym zakładzie ślusarskim będzie wyrokiem...

Czy uda się naspawać króciec i zrobić nowy gwint nie paląc przy tym chłodnicy...

Najprościej pewnie byłoby wymienić całą chłodnicę na nówkę, ale do ASO jakoś nie mam ochoty dzwonić - w inter carsie chłodnica coprawda figuruje w katalogu, ale ceny nie podają, więc musieli by ją ściągać na zamówienie. Nie mówiąc już o używkach, bo nie wierzę, żeby się komuś udało dobrze odkręcić przewody...

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.

PS przy moim aucie pewnie na jeszcze niejedną dysputę będzie okazja smile.gif

Napisano

> Dziś mogę tylko jedno powiedzieć - *@#$%&*@#$ !!

> Przewody olejowe już mam jak nówki, ale co z tego... Chłodnica oleju

> ma się znacznie gorzej. Króćce są w niej aluminiowe, a nakrętki

> od przewodów - stalowe... Razem do kupy, takie połączenie

> oznacza tylko jedno - poważne kłopoty... Przy odkręcaniu jednego

> z przewodów (konieczne do zaprasowania nowych węży) nakrętka

> zeszła razem z aluminiowym gwintem. O ile z samej nakrętki udało

> mi się już wydłubać prawie całe alu, to moja jutrzejsza wizyta w

> specjalistycznym zakładzie ślusarskim będzie wyrokiem...

> Czy uda się naspawać króciec i zrobić nowy gwint nie paląc przy tym

> chłodnicy...

> Najprościej pewnie byłoby wymienić całą chłodnicę na nówkę, ale do

> ASO jakoś nie mam ochoty dzwonić - w inter carsie chłodnica

> coprawda figuruje w katalogu, ale ceny nie podają, więc musieli

> by ją ściągać na zamówienie. Nie mówiąc już o używkach, bo nie

> wierzę, żeby się komuś udało dobrze odkręcić przewody...

> Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.

> PS przy moim aucie pewnie na jeszcze niejedną dysputę będzie okazja

Heh no nieciekawie ... spróbuj podjechac do spawaczy aluminium nie wiem moze oni cos poradza bo faktycznie aluminiowa chlodnica lubi sie przedziurawic wiec trzeba delikatnie naprawiac

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

No właśnie jutro wybieram się do specy najlepszych w okolicy. Pewnie wezmą parę złotych, ale może przynajmniej coś jeszcze z tego wyjdzie...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Decyzja dziś zapadła. Po tych ostatnich przygodach z uciekającym olejem, dla świętego spokoju, ściągam głowicę i robię jej planowanie i wymieniam uszczelkę. Przy okazji szlifierz sprawdzi co jest wart wałek rozrządu i czy jego nie warto przy okazji sprawdzić ewentualnie zrobić. Jeśli skończy się tylko na planowaniu, to koszt znośny - 60zł, gorzej jak jeszcze wałek dojdzie, ale trudno się mówi.

A wracając do chłodnicy oleju, to chłopaki w poniedziałek zrobią wszystko, kończąc na próbie szczelności całego zestawu (chłodnica+przewody). Gdyby kogoś interesowało, jaki jest koszt takich zabaw to:

- zakucie dwóch nowych przewodów gumowych - 150zł - pewnie dałoby się gdzieś taniej zrobić, ale pewnie nie w wawie...

- naprawa chłodnicy oleju - kolejne 150zł

+ głowica... koszt niewiadomy

pewnie jak i górkę będę robił, to kolej przyjdzie na turbo (nie wiem jak długo pracowało na resztkach oleju, i jak będzie się teraz zachowywać), ale w tym przypadku to już chyba nie w wawie... ceny nieludzkie, choć zastanawiam się, czy nie lepiej kupić jakąś używkę...

W firmowym transporterze 2,5tdi, kumpel zajeździł turbinę, po zregenerowaniu, to już nie to samo auto...

Kolega Oberon zadaje się regenerował turbinę. Czy po naprawie auto śmiga lepiej, czy tylko przestał wywalać olej?

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

> Kolega Oberon zadaje się regenerował turbinę. Czy po naprawie auto

> śmiga lepiej, czy tylko przestał wywalać olej?

Tak zgadza sie jakis miesiac temu regenerowałem... Auto stało sie mocniejsze(zauwazalne na 4 i 5 biegu) choc poprzednia jeszcze niby kręciła ...głownie chodziło mi o zwalczenie wycieków (co sie udało) ..koszt 500zł za turbine ...ale pozniej sie dowiedziałem ze po znajomosci mozna było taniej ...okolo 300zł .. no ale to po fakcie palacz.gif

Pozdr

Oberon

Napisano
  • Autor

Cholera...

Czemu wawa jest taka droga... Dziś jeszcze obdzwoniłem kilka zakładów - najtańsza opcja za uszczelnienie, to póki co 760zł.

> Tak zgadza sie jakis miesiac temu regenerowałem... Auto stało sie

> mocniejsze(zauwazalne na 4 i 5 biegu) choc poprzednia jeszcze

> niby kręciła ...głownie chodziło mi o zwalczenie wycieków (co

> sie udało) ..koszt 500zł za turbine ...ale pozniej sie

> dowiedziałem ze po znajomosci mozna było taniej ...okolo 300zł

> .. no ale to po fakcie

> Pozdr

> Oberon

Napisano

> Cholera...

> Czemu wawa jest taka droga... Dziś jeszcze obdzwoniłem kilka zakładów

> - najtańsza opcja za uszczelnienie, to póki co 760zł.

> > Oberon

fiu fiu to bym sie zastanawiał... czy czasem całej nie wymienic albo poki co jeżdzić ...a jakie masz objawy czy tylko obawiasz sie ze mogła sie zatrzec po tej przygodzie?

PS. ja robiłem tu: www.turbo.cdi.pl

czołem

Oberon

Napisano
  • Autor

Z objawów, to jedynie mułowaty silnik, chociaż na to to jak w kąciku piszą, trzeba się wpasować w odpowiednio głęboką dziurę i jak ręką odjął wink.gif No i trochę oleju w intercoolerze. Zużycie oleju wydaje mi się w normie, bo na 10tkm bierze ok. 1,5l.

Jakiś czas temu zadałem temat oleju w intercoolerze na forum, i z odpowiedzi wynika, że to normalny objaw. Niemniej zastanawiającym jest dla mnie ten fakt nadal. Z reguły diesle są mocno zjeżdżone, więc nie jest dla mnie miarodajna opinia innych użytkowników. W skrócie - raczej nie jest to dla mnie normalne zjawisko, że tam gdzie ma hulać powierze, pojawia się olej.

No i po tym zgubieniu oliwy zastanawiam się jak długo mi jeszcze ta turbina podziała, bo wirnik nadal się lekko kręci. Tylko trochę dziwnym jest dla mnie taki miękki luz na wirniku. Choć przyznam się szczerze, że na budowie turbin się nie znam.

Tak czy siak głowicę do szlifu i tak będę musiał ogołocić z kolektorów, więc trzeba będzie zabrać turbo pod pachę i pójść do fachowca żeby okiem popatrzył(choć i ten może mnie naciągnąć i zrobić dobrą turbinę...)

Pozdrawiam

> fiu fiu to bym sie zastanawiał... czy czasem całej nie wymienic albo

> poki co jeżdzić ...a jakie masz objawy czy tylko obawiasz sie ze

> mogła sie zatrzec po tej przygodzie?

> PS. ja robiłem tu: www.turbo.cdi.pl

> czołem

> Oberon

Napisano
  • Autor

Przed chwilą zdjąłem głowicę i okazało się jaka jest kondycja mojego motoru (wczoraj po zdjęciu miski olejowej, niewiele na wale było widać, niepokojąca była tylko duża ilość aluminiowych opiłków w resztce oleju).

Wał ustawiony na punkcie, a pirwszy tłok znacznie niżej od czwartego, przy kręceniu wałem, pierwszy tłok wykazywał sporą bezwładność.

WYROK - wytarta panewka korbowodowa - przynajmniej dół silnika do remontu kapitalnego.

WNIOSKI - szukać drugiego silnika...

A póki co idę boozing.gif

Napisano

> Przed chwilą zdjąłem głowicę i okazało się jaka jest kondycja mojego

> motoru (wczoraj po zdjęciu miski olejowej, niewiele na wale było

> widać, niepokojąca była tylko duża ilość aluminiowych opiłków w

> resztce oleju).

> Wał ustawiony na punkcie, a pirwszy tłok znacznie niżej od czwartego,

> przy kręceniu wałem, pierwszy tłok wykazywał sporą bezwładność.

> WYROK - wytarta panewka korbowodowa - przynajmniej dół silnika do

> remontu kapitalnego.

> WNIOSKI - szukać drugiego silnika...

> A póki co idę

...a jaka jest różnica w koszcie remontu ,a kupnie drugiego silnika??? ...

Napisano
  • Autor

Silnik wywalił olej, jeśli poszła panewka, to równie dobrze może zaraz polecieć coś jeszcze.

Jeśli już bym robił remont silnika, to tak, żeby nim jeździć czyli prawie wszystko, nie żadne półremonty. Najgorsze jest jednak to, że nie bardzo mogę namierzyć panewki. W poniedziałek okaże się. Obdzwonię sklepy, szlifierzy, posprawdzam ceny i podejmę ostateczną decyzję. Z tego co pamiętam, to w miarę rozsądny remont diesla, to koszt około 5kzł, koszt używanego silnika (niestety o niewiadomym przebiegu...) ok. 2,5kzł. Wszystko jeszcze zależy gdzie, ale biorę poprawkę na to że mieszkam tu gdzie mieszkam...

Tak czy siak astrolot jeszcze trochę poczeka. Posypał się w trochę złym (jak zawsze) momencie - wykańczanie domu w toku... A pozatym lada moment czeka mnie w końcu urlop smile.gif

A póki co nie zawadzi boozing.gifsmile.gif

> ...a jaka jest różnica w koszcie remontu ,a kupnie drugiego

> silnika??? ...

Napisano

heh współczuje ... i ze tyle problemu przez przewodyu od chłodnicy oleju buu.gif

hmm najlepiej wyłapać silniczek z jakiejs asterki z tylnim dzwonem .... ale to jak zawsze przy kupnie samego silnika problem i ryzyko

pozdr

Oberon

Napisano
  • Autor

No właśnie to ryzyko jest trochę duże. Najchętniej to chyba bym całego dawcę kupił, najlepiej z kierownicą po prawej stronie, bo te przynajmniej normalnie kosztują smile.gif

> heh współczuje ... i ze tyle problemu przez przewodyu od chłodnicy

> oleju

> hmm najlepiej wyłapać silniczek z jakiejs asterki z tylnim dzwonem

> .... ale to jak zawsze przy kupnie samego silnika problem i

> ryzyko

> pozdr

> Oberon

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.