Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piła łańcuchowa, jaka?

Featured Replies

Napisano

Muszę kupić piłę łańcuchową, bo stara ledwo zipie a nie warto jej remontować. Co warto kupić w granicach 500-600 zł? Moc ok. 2,5-3 KM. Zastanawiam się również nad używaną, chociaż trochę mam obawy o stan takiej piły.

Napisano

Stihl MS230, mam i sobie chwalę :) Za 600-700zł kupisz używkę, być może po przeglądzie, choć na przegląd wolałbym sam zanieść.

Napisano
  • Autor

Stihl MS230, mam i sobie chwalę :) Za 600-700zł kupisz używkę, być może po przeglądzie, choć na przegląd wolałbym sam zanieść.

700 zł. na allegro, trochę przekracza budżet. Za 600 można kupić MS 023 ale to chyba model sprzed 10 lat.

Napisano

To jest właśnie starszy model. Pracowałem też na 026 i był ok, potem przesiadłem się na MS230. Zależy co chcesz robić, sporo robiłem nią w lesie, pocięła kilka setek metrów sześciennych.

Do użytku domowego powinna też wystarczyć MS180:

http://allegro.pl/stihl-ms-180-pila-pilarka-2-km-181-i6117482174.html

Ja swoją piłę kupiłem nową pewnie grubo ponad 6 lat temu, nie pamiętam dokładnie, ale żadnych awarii nigdy nie miała. Fakt, że co roku ją serwisuję, nawet jak nie jest używana.

Linia 0xx ma chyba nawet więcej niż 10 lat, potem zastąpiły je modele bez zera na początku ale z zerem na końcu a potem z jedynką na końcu np. MS023 -> MS230 -> MS231

Napisano
  • Autor

180 ma niecałe 2 KM i wydaje mi się, że będzie trochę za słaba. Do tej pory używałem NAC 1,77 KM i o ile był ostry łańcuch i była nowa,dawała jeszcze radę, ale przy lekko tępym łańcuch, już nie. Patrzyłem dzisiaj na sprzęt w marketach, ale z godnych uwagi, były tylko Partner (niby husqwarna ale made in china) i Mc Cullog. Reszta to klony NAC (np Hecht stał obok NAC i wyglądał identycznie) którego już nie kupię. Niby trzy sezony wytrzymała, ale problemy z cieknącym olejem mnie dobijały.

Skłaniam się do używki, ale 15-sto letniej pilarki trochę się boję.

Napisano

700 zł. na allegro, trochę przekracza budżet. Za 600 można kupić MS 023 ale to chyba model sprzed 10 lat.

Te starsze są lepsze od tych nowszych, choć wszystko zależy od stanu/zużycia a nie wieku.

Sam mam 023 już ze 20 lat i narzekać nie mogę :ok:

Co do łańcucha to zawsze ma być ostry, zresztą żaden problem poostrzyć go pilnikiem w razie potrzeby-szkoda męczyć siebie i maszyny tępym łańcuchem :skromny: