Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rdza, czyli zaczyna sie...........

Featured Replies

Napisano

Witam, dokladam fotke co zaczyna sie dziac z blacharka pandy, na foto to prog wymyty baranek do blachy i rdza, to niebieskie obok to moje podmalowanie ale niedalo to dlugotrfalego efektu pierwszy deszcz i to samo. Dla Fiata czerwona.gif

276765629-Obraz084.jpg

post-23799-14352469863522_thumb.jpg

Napisano

a nie zdarłeś tego gdzieś mechanicznie, np. może zimą hmm.gif

w seju przez 5 lat nie miałem żadnych problemów z roodą,

a tam gdzie przycierałem, to szybko baranek lub bitex ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a nie zdarłeś tego gdzieś mechanicznie, np. może zimą

> w seju przez 5 lat nie miałem żadnych problemów z roodą,

> a tam gdzie przycierałem, to szybko baranek lub bitex

Raczej to watpliwe, bo druga strona tez tak wyglada,

276765722-Obraz034.jpg

a to jeszcze jedna fotka miejsca rdzy( klapa i odplyw pod gumka), tych miejsc w pandzie znalazlem troche.......

post-23799-14352469864258_thumb.jpg

Napisano

no to nieciekawie w takim razie oslabiony.gif

dawaj szybko do profesjonalnej konserwacji...

chyba, że gwarancja na rdze jeszcze jest...

imo powinna być, bo to młode autka w sumie hmm.gif

Napisano

> Witam, dokladam fotke co zaczyna sie dziac z blacharka pandy, na foto

> to prog wymyty baranek do blachy i rdza, to niebieskie obok to

> moje podmalowanie ale niedalo to dlugotrfalego efektu pierwszy

> deszcz i to samo. Dla Fiata

mysle ze wina moze lezec w tym ze zostalo w tym miejscu cos mechanicznie uszkodzone zabezpieczenie oraz lakier i dlatego tak sie zrobilo a nei inaczej - nei dalej jak wczoraj zagladalem pod spod swoje i zero sladow

Napisano

Co do progu na laczeniu blotnika, to raczej nic nowego jesli nie ma zalozonych chlapaczy przednich. W wielu autach caly syf, ktory idzie z przedniego kola wraz z kamieniami wali prosto na to miejsce i to jest wlasnie efekt. Producentowi nie zalezy zeby auto bylo wieczne. W wielu autach roznych marek musza byc chlapacze, ale to wlasciciel powinien o to zadbac. To samo dotyczy nadkoli tylnych. Jesli ktos jezdzi tylko po miescie, to raczej trudno bedzie w krotkim czasie o taka rdze, bo asfalty raczej pozbawione kamyczkow. Ale kazda droga gruntowa i troche gazu i blacha zostaje gola. Nie dotyczy to tylko fiata. Co odplywu w klapie. Na 90% zatkal sie odplyw i przez dluzszy czas stala tam woda, takie rzeczy tez trzeba kontrolowac.

Napisano
  • Autor

> mysle ze wina moze lezec w tym ze zostalo w tym miejscu cos

> mechanicznie uszkodzone zabezpieczenie oraz lakier i dlatego

> tak sie zrobilo a nei inaczej - nei dalej jak wczoraj zagladalem

> pod spod swoje i zero sladow

Mnie to wyglada na zle polozony podklad, bo w innych miejscach co niepisalem a wyszlo ( rdza i purchle) widac ze odpada lakier jakby bylo to pomaloewane na tlustej powierzchni, poprostu cos zle zrobili podczas produkcji, ale tylko moge spekulowac zobaczymy co powie przedstawicielstwo fiata, bo to kpina ze tak sie robi po 2,5 uzytkowania i samochud tez jest garazowany, jak dalej potoczy sie sprawa dam znac na forum.

Napisano

> w seju przez 5 lat nie miałem żadnych problemów z roodą,

Wiesz kolego u Mnie w firmie jezdzi 6 seicento vanow z roku 2005. Wszystkie robia po 500 km dziennie przez 5 dni w tygodniu i wszystkie maja juz rdze na progach ale co dziwne obok tylnych kół pojazdu.Oczywiście FIAT gwarancujnie usunał juz rdze(pojawila sie ponownie po 10kkm)ale powiedzano mi ze to pierwszy i ostatni raz!Chyba łaske mi robia i zeby sobie kupić chlapacze!kpina.Kupione samochody byly bez chlapaczy a jesli ten problem jest w fiatach nagminny to niech chlapacze montuja w standardzie.pozdrawiam

Napisano

> Mnie to wyglada na zle polozony podklad, bo w innych miejscach co

> niepisalem a wyszlo ( rdza i purchle) widac ze odpada lakier

> jakby bylo to pomaloewane na tlustej powierzchni, poprostu cos

> zle zrobili podczas produkcji, ale tylko moge spekulowac

> zobaczymy co powie przedstawicielstwo fiata, bo to kpina ze tak

> sie robi po 2,5 uzytkowania i samochud tez jest garazowany, jak

> dalej potoczy sie sprawa dam znac na forum.

... bo garazoanie to nie jest zbyt dobry pomysl... szczegolnie w zimie smile.gif

Napisano

Zadalem sobie trudu i idac ulica spogladalem ( nowe modele) na fordy, ople, i inne marki w ktorych nie ma fabrycznie chalapaczy. jakie spostrzezenia - otoz 80% ma powierzchniowa rdze na progach, szczegolnie przy przednich kolach - wylacznie od kamieni. Chyba ci wszyscy wlascieciele sie tym nie przejmuja. Ponoc w w 2003 i jeszcze na poczatku 2004 byly jakies wady lakiernicze w pandach - ale FAP o tym cicho sza, wiadomo. To apropo odchadzacego lakieru w innych miejscach. Osobiscie mam z przodu chlapacze, wywalone fabryczne nadkola z przodu i wstawione pelniejsze wchodzace na krawedz blotnika, z tylu to samo. Takze oprocz ceny zakupu auta trzeba jeszcze troche wydac aby bardziej autko zabezpieczyc. I na litosc boska nie garazujcie aut zima w ogrzewanych garazach. W Kanadzie jaka by marka nie byla po 3 latach nadwozie korozja w cholere, ale tam glownie przez sol, tam jest na kazdej drodze bialo. Ale tam nowe autko jak Panda kosztuje 7tys $ CAD, gdzie w Mc Donaldzie zarabia sie 1300$ CAD. Gdyby u nas Panda kosztowala nawet 10tys zl to nikt z was nie przejmowalby sie takimi pierdolami po 5 latach, gdzie taka Panda bylaby warta 3tys zl.

Napisano

radzę sprawdzić czy przypadkiem nie masz "rudego" na przednich podłużnicach!! nono.gif

z tego co wiem też tam bywa!! oslabiony.gif

Napisano

> radzę sprawdzić czy przypadkiem nie masz "rudego" na przednich

> podłużnicach!!

> z tego co wiem też tam bywa!!

bywa bywa:)

dokladnie na samym ich koncu (poczatku?zalezy jak patrzec) w kazdym razie w miejscu gdzie do podluznic przyspawane sa plaskie elementy do ktorych mocowane jest wzmocneinie czolowe (pas) - u mnie to bylo - w PACOS`ie mi to zrobili i jakos cisza w tym miejscu

Napisano

> bywa bywa:)

> dokladnie na samym ich koncu (poczatku?zalezy jak patrzec) w kazdym

> razie w miejscu gdzie do podluznic przyspawane sa plaskie

> elementy do ktorych mocowane jest wzmocneinie czolowe (pas) - u

> mnie to bylo - w PACOS`ie mi to zrobili i jakos cisza w tym

> miejscu

icon_eek.gifo tym to nie wiedziałem- zerknij na podłużnice z boku- tj po skręceniu koła w okolicy mocowania przewodów hamulcowych- na tych profilach lubią być ogniska korozji - kropeczki ( nie mylić z naszą Koleżanką z Kącika nono.gifgrinser006.gif) ok 2 mm średnicy

Napisano

> o tym to nie wiedziałem- zerknij na podłużnice z boku- tj po

> skręceniu koła w okolicy mocowania przewodów hamulcowych- na

> tych profilach lubią być ogniska korozji - kropeczki ( nie mylić

> z naszą Koleżanką z Kącika ) ok 2 mm średnicy

a kurcze kilka dni temu mialem samochod nad glowa i powiem cie ze jakos nie zauwazylem tego - a moze najnormalniej w swiecie az tak sie nie przygladalem dokladnie

Napisano

> a kurcze kilka dni temu mialem samochod nad glowa i powiem cie ze

> jakos nie zauwazylem tego - a moze najnormalniej w swiecie az

> tak sie nie przygladalem dokladnie

powiem tak- może być ale wcale nie musi grinser006.gif

Napisano

Nie martw sie w punto to samo:(. Na przykładzie kropka taty nauczyłem się, że eksploatacje powinno zaczynać się od montażu chlapaczy, nadkoli a nawet od konserwacji podwozia co niniejszym uczynie w ewentualnym przysżłem autku.pozdrawiam wink.gif

Napisano

> Nie martw sie w punto to samo:(. Na przykładzie kropka taty nauczyłem

> się, że eksploatacje powinno zaczynać się od montażu chlapaczy,

> nadkoli a nawet od konserwacji podwozia co niniejszym uczynie w

> ewentualnym przysżłem autku.pozdrawiam

Akurat podwozie Panda ma bardzo dobrze zabezpieczone - przynajmniej jak jest nowa ok.gif

Napisano

Dzisiaj byłem na wymianie lamp w ASO, a jako ze przyjechałem chwilke przed 8.00 wiec czekałem nooo i sie dowiedziałęm od włascicieli srebrnego misiaczka ze maja problemy z korozja. Własnie przyjechali na oględziny. Ich samochodzik miał rok i 4 miesiące i na masce pęcherze! Wiec może nas wszystkich czekaja problemy ze rdzą A moze jedni mają szczescie i trafią na ok miska a inni nie i zaczynaja sie problemy???

Napisano

> a moze juz niedługo nasze Pandy czeka taki los

Tempus fugit...

Napisano

> mysle ze wina moze lezec w tym ze zostalo w tym miejscu cos

> mechanicznie uszkodzone zabezpieczenie oraz lakier i dlatego

> tak sie zrobilo a nei inaczej - nei dalej jak wczoraj zagladalem

> pod spod swoje i zero sladow

Pozostaje mi sie z tym zgodzić. Z moich doświadczeń z Fiatami maja one (prócz Przyrządu Do Jeżdżenia - czyt: Malucha) dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Moja Panda -zero śladów rdzy. W poprz.Seicencie -zero mimo że pewien pan wjechał mi lekko w tył a ja nic z tym nie robiłem i tak go sprzedałem:) W Cinquecento szwagra (też byłym) mimo 12lat, tylko niewielkie ogniska na krawedzi tylnej klapy. Wg mnie tu akurat Fiat jest OK.

Napisano

> Pozostaje mi sie z tym zgodzić. Z moich doświadczeń z Fiatami maja

> one (prócz Przyrządu Do Jeżdżenia - czyt: Malucha) dobre

> zabezpieczenie antykorozyjne. Moja Panda -zero śladów rdzy. W

> poprz.Seicencie -zero mimo że pewien pan wjechał mi lekko w tył

> a ja nic z tym nie robiłem i tak go sprzedałem:) W Cinquecento

> szwagra (też byłym) mimo 12lat, tylko niewielkie ogniska na

> krawedzi tylnej klapy. Wg mnie tu akurat Fiat jest OK.

A jak wytłumaczysz korozje na masce sam widziałem w aso i nie było widać uszkodzen mechanicznych!!!

Z opisu widze ze bedziesz szczesliwym posiadaczem fabii wiec uwazaj na przecieki albo woź ze sobą kalosze i parasol:) zastanawiałem sie czy kupić fabie wiec troche sie interesowałem modelem szczególnie ze miałem felicje kiedys i jakbym miał patrzeć na to jaki był poprzedni model to napewno bym fabii nie wybrał bo felicje brało z kazdej strony<samochód bezwypadkowy model po liftingu czyli ponoc troche lepiej wykonany >

Napisano

> A jak wytłumaczysz korozje na masce sam widziałem w aso i nie było

> widać uszkodzen mechanicznych!!!

Nie wytłumaczę, po prostu pisałem na podstawie własnych doswiadczeń - Ty mozesz mieć inne

> Z opisu widze ze bedziesz szczesliwym posiadaczem fabii wiec uwazaj

> na przecieki albo woź ze sobą kalosze i parasol:)

Już ją użytkuję i bez parasola wyobraź sobie:)

> miałem felicje kiedys i jakbym miał patrzeć na to

> jaki był poprzedni model to napewno bym fabii nie wybrał bo

> felicje brało z kazdej strony

doświadczenie ze Skodami w kolejności: Favorit, Felicia 1,3 LPG; Felicia 1,6 kombi, Fabia 1,4, Fabia 1,2 -wybrałem samochód nie na podstawie "interesowania się modelem" tylko konkretnych doświadczeń. Więc proszę, nie ucz ojca dzieci robić...

pozdrawiam

Napisano

O samochód trzeba dbać. Jeśli chcesz (a nie masz daleko) przyjedź, pokażę Ci jak wygląda ośmioletnia Felicja (jeździ nią aktualnie mój szwagier, mieszka kilometr ode mnie). Weź żonę/narzeczoną/dziewczynę (niepotrzebne skreślić:) i pogrilujemy przy okazji na ogródku i popiwkujemy sobie 20.GIF

jeszcze raz pozdro

Napisano

> O samochód trzeba dbać. Jeśli chcesz (a nie masz daleko) przyjedź,

> pokażę Ci jak wygląda ośmioletnia Felicja (jeździ nią aktualnie

> mój szwagier, mieszka kilometr ode mnie). Weź

> żonę/narzeczoną/dziewczynę (niepotrzebne skreślić:) i

> pogrilujemy przy okazji na ogródku i popiwkujemy sobie

> jeszcze raz pozdro

nooo ja akurat ze skodami miałem doczynienia juz od favorit i rdza ja zjadła <blach słabiutka była> Felicją jezdziłem sam i nie powiesz mi ze kalpa tylna wyglada dobrze nooo chyba ze ci wymienili na gwarancji <koło uszczelki szyby od wewnątrz> kolege mam w ASO Skody w Katowicach wiec doskonale wiem "co w skodzie piszczy" Fabie ma 2 moich kolegów nooo i jednemu sie lało do srodka strasznie przez drzwi a raczej przez zle zamontowane blachy w drzwiach bo jak wiesz zapewne w Fabii jak we wszystkich VW zamiast foli w drzwiach jest blacha.

A powiedz z jakim motorkem masz ta Skodzinke!!!

Co do grila to chetnie ale ciezko bedzie z czasem bo w weekendy jestem zawsze w Czestochowie ale jesli by sie udało to ja stawiam 20.GIF

Wiesz jestem posiadaczem Pandy wiec bardzo bym chciał aby korozja w nich była spowodowana uszkodzeniami mechanicznymi ale maske sam widziałem a z kolegą Borsukem czesto na gg gadam wiec wiem ze nie koloryzuje tylko mówi tak jak jest. Zyczylbym sobie i innym włascicielom Pand by to był odosobniony przypadek bo sam moja "Padlinke" kupiłem na bynajmiej 6 lat i jakos niechce jej sprzedawac wczesniej <felicje sprzedałem własnie ze wzgledu ze juz ją wszedzie brało {co ciekawe podwozie ok.gif a nadwozie no.gif }>

Pasek na klapie nie jest dekoracją

276774767-skoda.gif

Pozdrawiam waytogo.gif

post-68995-14352469937692_thumb.gif

Napisano

witam wszystkich, jestem szczęśliwym posiadaczem prawie dwuletniej pandy z 50tys.km. właśnie ostatnio wymieniłem amorki bo jeden się całkiem rozskakał, ale wracając do tematu: wady lakieru te same co w seicento które jeszcze mam ,odparzelniki czy jakoś tak je nazwał facio z lakierni Fiata, w jeden rok bąbelek a w drugi przy myciu odlatuje kawałek lakieru. Najpierw mi nie wierzył , że w Pandzie też sie lakier podnosi ale jak zobaczył to się przestał uśmiechać. Mam dalej jeździć aż wszystko co ma odpaść odpadnie i przed końcem 3 roku wpaść na wielkie malowanie. Nie wiem czy FAP ma kupujących te wcale nie tanie auta za idiotów?. Nawet pomalować sie im nie chce porządnie?. pozdrówka . smile.gif

Napisano

> nie powiesz mi ze kalpa tylna

> wyglada dobrze

Wiesz, jak sie gada rzeczowo a nie agresywnie, to zawsze sie dojdzie do jakiegoś porozumienia:) masz rację -tylna klapa w Felce to chyba jej najsłabszy punkt.

> kolege mam w ASO Skody w Katowicach wiec doskonale wiem "co w skodzie piszczy"

> A powiedz z jakim motorkem masz ta Skodzinke!!!

No i właśnie, skoro masz kogoś w Skodzie to może mi pomożesz. Auto kupowałem dosyc okazyjnie i szybko, zal było go przepuscić ze wzgledu na niemal fabryczny stan. Szukałem diesla ale się nie udało. To jest 1,2 12V 64KM -tak szczerze to mało wiem o tym silniku, może wiesz więcej? ile spala, jak z eksploatacją? (kurcze moze nas nie wyrzuca z tego kącika skoro o skodach zaczęlismy gadać:) - mam apel do Panów Moderatorów: mimo iz pozbywam się powoli Pandy to moi najbliźsi znajomi maja jeszcze cztery -trzy benzynówki i dieselka-dlatego nie proponujcie mi pójścia sobie pogadać gdzie indziej, tu tez chciałbym od czasu do czasu zaglądać:)

> Co do grila to chetnie ale ciezko bedzie z czasem bo w weekendy

> jestem zawsze w Czestochowie ale jesli by sie udało to ja

> stawiam

W każdym razie pamiętaj że zaproszenie jest aktualne, jak co to napisz a potem wal śmiało, piwa i kiełbasek ci u nas dostatek boozing.gif

Napisano

> Wiesz, jak sie gada rzeczowo a nie agresywnie, to zawsze sie dojdzie

> do jakiegoś porozumienia:) masz rację -tylna klapa w Felce to

> chyba jej najsłabszy punkt.

> No i właśnie, skoro masz kogoś w Skodzie to może mi pomożesz. Auto

> kupowałem dosyc okazyjnie i szybko, zal było go przepuscić ze

> wzgledu na niemal fabryczny stan. Szukałem diesla ale się nie

> udało. To jest 1,2 12V 64KM -tak szczerze to mało wiem o tym

> silniku, może wiesz więcej? ile spala, jak z eksploatacją?

> (kurcze moze nas nie wyrzuca z tego kącika skoro o skodach

> zaczęlismy gadać:) - mam apel do Panów Moderatorów: mimo iz

> pozbywam się powoli Pandy to moi najbliźsi znajomi maja jeszcze

> cztery -trzy benzynówki i dieselka-dlatego nie proponujcie mi

> pójścia sobie pogadać gdzie indziej, tu tez chciałbym od czasu

> do czasu zaglądać:)

> W każdym razie pamiętaj że zaproszenie jest aktualne, jak co to

> napisz a potem wal śmiało, piwa i kiełbasek ci u nas dostatek

Pisz kiedy i ile chcesz ale proszę o więcej Pandy w Pandzie. Jeśli tego ma być więcej to proszę załatw to na priv lub na kąciku skody. Na skodzie mozesz zyskać innych cennych rozmówców waytogo.gif

Napisano

> Pisz kiedy i ile chcesz ale proszę o więcej Pandy w Pandzie. Jeśli

> tego ma być więcej to proszę załatw to na priv lub na kąciku

> skody. Na skodzie mozesz zyskać innych cennych rozmówców

Tak będzie bow.gif znam granice przyzwoitosci i postaram się ich nie przekroczyć waytogo.gif

Napisano

> Wiesz, jak sie gada rzeczowo a nie agresywnie, to zawsze sie dojdzie

To tylko moje zdanie kolego bez agresji. Miałem Fele i sobie chwaliłem <ojciec miał favorite> ale jak kazdy samochód ma swoje bolonczki czyli korozja szczególnie klapy częste wymiany sforzni nooo i rozrząd w 1.3. < przejechałem 160kkm felą>

> do jakiegoś porozumienia:) masz rację -tylna klapa w Felce to

> chyba jej najsłabszy punkt.

fakt!!! ok.gif

> No i właśnie, skoro masz kogoś w Skodzie to może mi pomożesz. Auto

> kupowałem dosyc okazyjnie i szybko, zal było go przepuscić ze

> wzgledu na niemal fabryczny stan. Szukałem diesla ale się nie

> udało. To jest 1,2 12V 64KM -tak szczerze to mało wiem o tym

> silniku, może wiesz więcej? ile spala, jak z eksploatacją?

> (kurcze moze nas nie wyrzuca z tego kącika skoro o skodach

> zaczęlismy gadać:) - mam apel do Panów Moderatorów: mimo iz

> pozbywam się powoli Pandy to moi najbliźsi znajomi maja jeszcze

> cztery -trzy benzynówki i dieselka-dlatego nie proponujcie mi

> pójścia sobie pogadać gdzie indziej, tu tez chciałbym od czasu

> do czasu zaglądać:)

Mało wiem o tym silniku bo interesowałem sie 1.4 a potem 1.4 TDI ale kolega ma 1.2 HTP i ponoć mało pali choc przy jego jezdzie to normalne jakby mial moja pande to by mu paliła 3 l ale w miescie idzie sie zamknąc w 6.5-7l. Jak na taki dość duży samochód to osiągi tez ponoć nienajgorsze normalnie przyspiesza i tyle. Kolega z ASO mówił ze dosc awaryjny ale szczegółów nie znam. <sprawdzaj progi od srodka bo czesto przez te blachy przecieka ponoć>

> W każdym razie pamiętaj że zaproszenie jest aktualne, jak co to

> napisz a potem wal śmiało, piwa i kiełbasek ci u nas dostatek

Dzieki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.