Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,9 multijet - długo kręci na zimno

Featured Replies

Napisano

Problem jest następujący:

1,9 multijet 130 KM we fijacie

nagle bez wcześniejszych objawów odechciało mu się palić na zimno. Trzeba kręcić ok 30 s.

Jak już raz odpali potem pali od strzała.

Świece żarowe wymieniane w grudniu więc to raczej odpada.

Oleju kosmicznych ilości nie spala, silnik zdrowy z przebiegiem ok 100 kkm

Co się mogło porobić?

Napisano

Coś z układem paliwowym, sprawdzić ciśnienie na szynie CR.

Podejrzane: zawór regulacji ciśnienia w pompie CR, sama pompa, wtryskiwacz/wtryskiwacze.

Napisano

Wtryski sprawdzałeś czy nie przelewają? Jeżeli świece są git, a mówisz, że wymieniałeś, centralka też działa poprawnie (pod przegrodą) to musi być coś z układem paliwowym

Napisano

u mnie taki objaw dawał przelewy na 2 wtryskiwaczach

Napisano
  • Autor

u mnie taki objaw dawał przelewy na 2 wtryskiwaczach

Auto wstawione do serwisu i niech diagnozują. Dziwne z tym przelewaniem, nie kopci, jak odpali to już śmiga, nawet jak ostygnie to pali bez problu. tylko po nocy problem. Zupełnie jak by paliwa na początku nie dostawał.

Z drugiej strony wysypane wtryski po 100 kkm? :hmm:

Napisano

Auto wstawione do serwisu i niech diagnozują. Dziwne z tym przelewaniem, nie kopci, jak odpali to już śmiga, nawet jak ostygnie to pali bez problu. tylko po nocy problem. Zupełnie jak by paliwa na początku nie dostawał.

Z drugiej strony wysypane wtryski po 100 kkm? :hmm:

objaw identyczny jak u mnie. Pierwszy rozruch bardzo ciezki a póxniej juz cały dzien ok.

Moje pierwszy raz się zesrały przy 84k km z tego co pamiętam, drugi raz jeden złapał przelew niedawno, chyba ok 130 miałem. To akurat zależne jest od paliwa (tankowałem tylko na bp).  Ponoc w srodku wtryskiwaczy silne slady korozji były.

Napisano
  • Autor

objaw identyczny jak u mnie. Pierwszy rozruch bardzo ciezki a póxniej juz cały dzien ok.

Moje pierwszy raz się zesrały przy 84k km z tego co pamiętam, drugi raz jeden złapał przelew niedawno, chyba ok 130 miałem. To akurat zależne jest od paliwa (tankowałem tylko na bp). Ponoc w srodku wtryskiwaczy silne slady korozji były.

jest diagnoza. jako że auto mało jeździ wziąłem je na porządne odmulenie. następnego dnia odpaliłem bez problemu a serwis po testach w trakcie jazdy orzekł że wtryskiem trzymają parametry fabryczne...

Napisano

wiesz nie zamierzam się wymądrzać i obyś miał rację, ale u mnie testy komputerem na aucie też nie wykazały problemów z wtryskiwaczami, dopiero na maszynie wyszły dużo większe korekty niż na kompie

Napisano
  • Autor

@ czyli co-mało jeździ więc ciężko zapala ;l

Auto od listopada zrobiło może 500 km i to raczej mało dynamicznie...

Edytowane przez Lupus

Napisano
  • Autor

Podobno EGR też może powodować problemy z odpalaniem

EGR wymieniony na nowy w marcu ub. roku.