Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przekładnia pasowa - koło pasowe

Featured Replies

Napisano

pytanie mam

Jest potrzeba skonstruowania połączenia pasowego silnik 380V <==> motopompa wodna.

Nie mam teraz dostępu do samego silnika, ale osiąga 1400 obr/min (z tego co pamiętam 2,0KW)

Pompa ma określoną prędkość obrotową 3600 obr/min

Na wale pompy jest koło pasowe na dwa paski trapezowe:

średnica zewn 77 mm

średnica wewn 46 mm (mierzona po "dnie" rowka)

Jaka średnicę zewn koła pasowego powinna zostać dobrana na silnik aby odpowiednio nakręcić pompę? 

Dobiera się tu chyba po "średnicy skutecznej" ???  :hmm:

Pytanie nr.2

Jest  szansa skonstruować podłączenie el, tego poprzez mięki start lub na wolnych obrotach tak aby nie zerwało mi pasków przy starcie?

Oczywiście nie myślę tu o rozwiązaniach pochłaniających całe 500+

http://allegro.pl/regulator-obrotow-silnika-4-kw-za-tani-falownik-3f-i6383682399.html

jakaś alternatywa?

Napisano

Jakie te paski tam będą 17 czy mniejsze, bo raczej trudno sobie wyobrazić by silnik o tak małej mocy zerwał takie paski, te soft starty też bym sobie darował :skromny:

Napisano
  • Autor

szerokość każdego z rowków na pasek jest 17 mm to chyba 17 :)

Napisano

3600 "obr/min pompy" : 1400 "obr/min silnika " = 2,57 "przełożenie" x 46 "mm średnica koła pasowego pompy" = 118,3 "mm średnica koła pasowego silnika". 

118,3 mm - taka powinna być średnica wewnętrzna koła pasowego silnika pozostałe wymiary koła "rowki" weź z koła pasowego pompy

Do obliczeń należy wziąć średnice podziałowe kół ale na wstępne założenia wystarczy tyle.

Napisano

szerokość każdego z rowków na pasek jest 17 mm to chyba 17 :)

Pasek typu B i średnica koła pasowego 46mm nawet mierzona w dnie rowka to jakieś nieporozumienie. Ciekawe jakie kąty rowków w kole zaprojektował konstruktor? Można różne cuda projektować jednak trwałość tak zaprojektowanych napędów jest bardzo krótka. Minimalna średnica "skuteczna" dla tego typu paska to 125mm.

Napisano
  • Autor

znalazłem gdzieś w tabelach, że 112 mm

aby trzymać się założeń wyliczyłem, że mogę dać na silniku koło 180 lub 190 (różnice są minimalne). Dobierając optymalny rozstaw osi  0,7(xDp+dp)<A<2x(Dp+dp) wyszedł mi rozstaw ok 340 i pasek 1060mm.

Kąt opasania mniejszego koła ok 161 stopni.

Zestaw będzie użytkowany 1-2x w tygodni ok 30 min (przepompowanie wody ze studni)

Sugerujesz bezwzględnie zwiększyć średnicę małej rolki?  przy tym silniku musiałbym założyć dużą ok 30 cm , tańsza będzie obręcz z dziecięcego rowerka ;)

Ew:

a) - zmienić małą rolkę na pasek SPA (minimalna śr skuteczna z tego co widzę 71mm (by się zgadzało)

b) - zastosować szybszy silnik (co nadal nie rozwiązuje małej rolki pod pasek B)

big_-DSC2345-kopia.png?lm=1455871691