Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Emeryt - pirat

Featured Replies

Napisano

Nie wiem, czy to przez pogodę - dziś obserwuję atak emerytów - piratów drogowych. Dziadek ledwie znad kierownicy wystaje, łebek śiwiutki, naklejka "inwalida" ale twardo ciśnie po gazie wyprzedzając autobus na przejściu dla pieszych i zmuszając jadących z przeciwka do zatrzymania, po czym kilkaset metrów dalej rusza przez skrzyżowanie na czerwonym, bo się zniechęcił półminutowym staniem icon_rolleyes.gif Zaraz potem na wąskiej drodze wyprzedza mnie i jadące przede mną auto (kobitka sę trochę wlokła, tj. koło przepisowych 50 km/h) inny emerycki pierdoła, oczywiście na przejściu trąbiąc przy tym zlosnik.gif, po czym po przejechaniu kilkudziesięciu metrów hamuje i skręca w osiedle... screwy.gif Normalnie jak w TVN Turbo - "Uwaga pirat" zlosnik.gif

Napisano

A co Ty myślisz hmm.gif że dziadkowie są gorszymi kierowcami od młodzieży zlosnik.gif Też lubią poszaleć ...

Napisano

potem zmienią nazwe programu... "UWAGA EMERYT ! " hehe.gif

pozdro cool.gif

Napisano

> jak w TVN Turbo - "Uwaga pirat"

takich emerytow w pewnym wieku powinno sie poddawac odpowiednim testom na umiejestnosc prowadzenia auta jak i jakims testom na psyche itp. Z tego co obserwuje co niektorzy dziadkowie wyprawiaja to sie wlos na glowie jezy, moze im juz na zyciu nie zalezy i sie spisza do nieba swiety.gif , ale wielu uzytkownikow drog chcialo by jeszcze pozyc ok.gif .Wielu z takich emerytow ma jakies starodawane nawyki typu ze wlaczenie swiatel w dzien to zbrodnia dla auta bo sie drogocenne zarowki przepalaja wyczerpuje akku i auto pali o 100 litrow wiecej sciana.gifscrewy.gif

Ostanio dziadek (zawodowy kierowca przez cale zycie) mojej serce.gif wykonal taki manewr bojowy wytoczyl sie ze swojej posesji na srodek ulicy, oczywiscie bez jakich kolwiek kierunkowskazow tudziez w ogole skontrolowania czy komus nie wjedzie w auto , stanal tak w poprzek lekko pod katem blokujac dwa pasy , i mial chyba lekkie problemy ze skoordynowaniem wrzucenia jedynki i jedoczesnego skrecenia kol (auto ze wspomganiem) wiec stal tak na srodku najpierw skrecil kierownice podajac sobie ja jak swiezo upieczony kursant [L] , a nastepnie wbij jedynke i powoli wytoczyl sie na nasze drogi pad.gif .Takze dobrym pomyslem bylo by tez sprawdzenie sprawnosci ruchowej takiego emeryta ok.gif Oczywiscie o zadbaniu o stan techniczny auta nie ma co mowic, sprawy typu sprawne hamulce, stan oleju czy opon nie istnieja, szczescie ze malo jezdzi, ale zdarza sie ze jego wnuk bierze auto i wtedy moze byc nieszczescie podczas jazdy nono.gifoslabiony.gif

Napisano

> Nie wiem, czy to przez pogodę - dziś obserwuję atak emerytów -

> piratów drogowych. Dziadek ledwie znad kierownicy wystaje, łebek

> śiwiutki, naklejka "inwalida" ale twardo ciśnie po gazie

> wyprzedzając autobus na przejściu dla pieszych i zmuszając

> jadących z przeciwka do zatrzymania, po czym kilkaset metrów

> dalej rusza przez skrzyżowanie na czerwonym, bo się zniechęcił

> półminutowym staniem Zaraz potem na wąskiej drodze wyprzedza

> mnie i jadące przede mną auto (kobitka sę trochę wlokła, tj.

> koło przepisowych 50 km/h) inny emerycki pierdoła, oczywiście na

> przejściu trąbiąc przy tym , po czym po przejechaniu

> kilkudziesięciu metrów hamuje i skręca w osiedle... Normalnie

daj im sie wyszalec.. maja blizej jak dalej hehe.gif

wczoraj mnie jakis emeryt strabil bo wjechalem przed niego.. no jak moglem hahaha.gif

dalem mily gest "pozdrawiajacy" i puscilem przodem.. pojechau z rykiem 1.2 HTP hahaha.gif

Napisano

> wczoraj mnie jakis emeryt strabil bo wjechalem przed niego.. no jak

> moglem

po prostu wymusiłeś zlosnik.gif to i Cie strąbił wink.gif

> dalem mily gest "pozdrawiajacy" i puscilem przodem..

Jeżeli taki jak w Twoim podpisie ... to nie masz się czym chwalić screwy.gif

Napisano
  • Autor

Mam koło mnie parking na którym emeryci hodują swoje bolidy: jakieś dwudziestoparoletnie polo, ścierkę i inne takie. Z parkingu można wyjechać na główną drogę tylko skręcając w lewo - w przeciwną stronę nie można jechać bo jest uliczka jednokierunkowa. Za wyjazdem z parkingu też jest stosowny znak. Zatem żeby wjechać na parking trzeba zrobić kółeczko za blokami. Znaki obowiązują wszystkich, ale nie EMERYTÓW w swoich bolidach icon_rolleyes.gif Te głąby potrafią trąbić i wpychać się w uliczkę jednokierunkową pod prąd, żeby skrótem dotrzeć do parkingu. Zgroza normalnie zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem, czy to przez pogodę - dziś obserwuję atak emerytów -

> piratów drogowych. Dziadek ledwie znad kierownicy wystaje, łebek

> śiwiutki, naklejka "inwalida" ale twardo ciśnie po gazie

> wyprzedzając autobus na przejściu dla pieszych i zmuszając

> jadących z przeciwka do zatrzymania, po czym kilkaset metrów

> dalej rusza przez skrzyżowanie na czerwonym, bo się zniechęcił

> półminutowym staniem Zaraz potem na wąskiej drodze wyprzedza

> mnie i jadące przede mną auto (kobitka sę trochę wlokła, tj.

> koło przepisowych 50 km/h) inny emerycki pierdoła, oczywiście na

> przejściu trąbiąc przy tym , po czym po przejechaniu

> kilkudziesięciu metrów hamuje i skręca w osiedle... Normalnie

1) emerty tez czlowiek smile.gif, na stare lata chce sobie pouzywac zycia smile.gif

2) rzeczysicie powinny byc testy jakies nie tylko zdrowotne powinni przechodzic cos jak egzmin na prawko tylko moze na rozsadnieszych zasadach, aporpos zdrowia fizycznego niektorzy sie zupelnie do kolka nie nadaja np. wzrok - ile kierowcow slepych jezdzi .... , znam nawet kierowce ktory dostał bezterminowe prawko majac kurza slepote inny skolei bez okolularow 4 dioptrie smile.gif

Napisano

> po prostu wymusiłeś to i Cie strąbił

> Jeżeli taki jak w Twoim podpisie ... to nie masz się czym chwalić

nie ma tez powodu zeby sie z tym kryc hehe.gif

pilowal morde to zobaczyl paleca zlosnik.gif

a moj podpis jakbys sie przypatrzyl moze bys sie domyslil co oznacza z_lol1.gif

Napisano

> takich emerytow w pewnym wieku powinno sie poddawac odpowiednim

> testom na umiejestnosc prowadzenia auta jak i jakims testom na

> psyche itp. Z tego co obserwuje co niektorzy dziadkowie

> wyprawiaja to sie wlos na glowie jezy, moze im juz na zyciu nie

> zalezy i sie spisza do nieba , ale wielu uzytkownikow drog

> chcialo by jeszcze pozyc

Wiesz, z drugiej strony, gdyby ruch na naszych drogach bardziej przypominał cywilizację, a mnie formułę I, safari, Camel Trophy i wesołe miasteczko, to i mniej problemów by było z emerytami.

Całkiem nie emeryci z zachodu u nas się zwyczajnie boją jeździć - dla nich zachowania na polskich drogach to głęboki szok. I nie mówię o niedzielnych kierowcach, tylko ludziach zawodowo robiących po kilkadziesiąt tysięcy km rocznie - po tamtych drogach i w tamtym ruchu.

Nie bez powodu o nas się na zachodzie pisze, że to, co tam jest bezstresową dwugodzinną jazdą z punktu a do punktu b, u nas jest 6 godzinną walką o przetrwanie wśród innych kierowców i slalomem wśród dziur.

Co ciekawe, nikt nie zwraca uwagi na to, że stan infrastruktury drogowej oraz sposób jazdy w Polsce jest jednym z czynników wymienianych na świecie jako istotny "odstraszacz" od inwestowania w Polsce i jej odwiedzania w celach turystycznych. A potem jest płacz, że mało inwestują i dochody z turystyki cienkie.

Napisano

> Nie bez powodu o nas się na zachodzie pisze, że to, co tam jest

> bezstresową dwugodzinną jazdą z punktu a do punktu b, u nas jest

> 6 godzinną walką o przetrwanie wśród innych kierowców i slalomem

> wśród dziur.

> Co ciekawe, nikt nie zwraca uwagi na to, że stan infrastruktury

> drogowej oraz sposób jazdy w Polsce jest jednym z czynników

> wymienianych na świecie jako istotny "odstraszacz" od

> inwestowania w Polsce i jej odwiedzania w celach turystycznych.

> A potem jest płacz, że mało inwestują i dochody z turystyki

> cienkie.

trza byc twardym a nie mnientkim zlosnik.gifok.gifhehe.gif

a tak na powaznie to zdaje sobie sprawe ze jazda po naszych drogach to czasami polaczenie wolnej amerykanki z Camel Trophy spineyes.gifoslabiony.gif sam staram sie przezyc jezdzac po naszych drogach, na szczescie u mnie w miescinie jeszcze daje rade ,ale i tak juz jest zauwazalny ogromny wzrost korkow przez to ze jednak kilka tych samochodow (nie pisze ze starych strucli nono.gif) sobie przywiezlismy.No ale nie powiesz ze taki dziadek ktory sie rozkraczyl w poprzek ulicy (na szczescie nie byla to glowna, ale i tak mu sie udalo lekko ja zakorkowac ok.gif) przyczynia sie do uplynnienia naszych przytkanych ulic i do rozladowania napiecia za kierownica u innych stojacych w korku.Pozatym jego wlasna osobista malzonka po przejazdzce z nim starzeje sie za kazdym razem o 2 lata frown.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz, z drugiej strony, gdyby ruch na naszych drogach bardziej

> przypominał cywilizację, a mnie formułę I, safari, Camel Trophy

> i wesołe miasteczko, to i mniej problemów by było z emerytami.

> Całkiem nie emeryci z zachodu u nas się zwyczajnie boją jeździć - dla

> nich zachowania na polskich drogach to głęboki szok. I nie mówię

> o niedzielnych kierowcach, tylko ludziach zawodowo robiących po

> kilkadziesiąt tysięcy km rocznie - po tamtych drogach i w tamtym

> ruchu.

> Nie bez powodu o nas się na zachodzie pisze, że to, co tam jest

> bezstresową dwugodzinną jazdą z punktu a do punktu b, u nas jest

> 6 godzinną walką o przetrwanie wśród innych kierowców i slalomem

> wśród dziur.

To wszystko prawda. Infrastruktura drogowa u nas to "trzeci świat" i jakoś kolejne ekipy politykierów wcale tego nie widzą, podtruwając atmosferę bajaniem o kolejnych kilometrach autostrad, których spora część kierowców na oczy nie zobaczy (nawet jak już będą) przemieszczając się po dziurawych miejskich drogach. Poruszanie się u nas po drogach to istotnie walka z wszelkiej maści szosowymi mentami których wszędzie pełno. Wcale nie będę się pastwił nad dziadkiem, który zapomniał gzdie "jedynka" i przyblokuje na chwilę drogę. Zdarza się. Samochód też się znienacka może zepsuć blokując drogę i nie jest to od razu powód do rant.gif Osobiście wpirzają mnie jednak dziadki usiłujące pokazać się jako "lepsi" w hamstwie i łamaniu norm. Ślepe to to, refleks odszedł w zapomnienie, ale musi pokazać, że on też ma w d... czerwone światło, czy zakaz wjazdu stwarzając przy tym większe zagrożenia jak koleś "z kratką". A niby głupim się jest za młodu, a na starość mądrzeje...

Napisano

> No ale nie powiesz ze taki dziadek ktory sie

> rozkraczyl w poprzek ulicy (na szczescie nie byla to glowna, ale

> i tak mu sie udalo lekko ja zakorkowac ) przyczynia sie do

> uplynnienia naszych przytkanych ulic i do rozladowania napiecia

> za kierownica u innych stojacych w korku.

Nie powiem. Ale na świecie takie zachowanie, choć nie budzi powszechnego uznania i radości, nie jest przyczyną do próby rozjechania go na miejscu - a u nas jest aż za często. I potem są wypadki. Tam się albo pożołądkują, albo uśmiechną (zależnie od kraju), ale dadzą mu zjechać ze skrzyżowania, żeby je odetkać.

Co do płynności ruchu - kiedy kilka lat temu przejeżdżałem przez Paryż podczas strajku komunkacji miejskiej, przejechanie jednego ronda zajmowało do 40 minut !!!! Ale nikt nikogo nie zabijał. W Polsce już by w dzienniku co 10 minut podawali liczbę zabitrych i rannych.

Napisano

> Osobiście wpirzają mnie jednak dziadki usiłujące

> pokazać się jako "lepsi" w hamstwie i łamaniu norm. Ślepe to to,

> refleks odszedł w zapomnienie, ale musi pokazać, że on też ma w

> d... czerwone światło, czy zakaz wjazdu stwarzając przy tym

> większe zagrożenia jak koleś "z kratką". A niby głupim się jest

> za młodu, a na starość mądrzeje...

Mnie też, ale tym powinna sie zajmować policja, zamiast podpierać coraz nowszym high-techem krzaki zlosnik.gif

Napisano

> Osobiście wpirzają mnie jednak dziadki usiłujące

> pokazać się jako "lepsi" w hamstwie i łamaniu norm. Ślepe to to,

> refleks odszedł w zapomnienie, ale musi pokazać, że on też ma w

> d... czerwone światło, czy zakaz wjazdu stwarzając przy tym

> większe zagrożenia jak koleś "z kratką". A niby głupim się jest

> za młodu, a na starość mądrzeje...

Mnie też wpieniają, ale tym powinna się zajmować policja, zamiast coraz nowszym "high-techem" podpierać krzaki zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.