Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z klimatyzacja

Featured Replies

Napisano

Witam, moim problemem jest to ze klima po prostu nie chodzi. Jak ja włacze to wyraznie slychac ze silnik zostaje "obciazony" ale niestety w nawiew leci powietrze nie zchlodzone. Zauwazylem ze jak jets wiatrak na chlodnicy ten od klimy to po jej wlaczeniu nie kreci sie. Mam zamontowana klime BOSCH-a. Moze to brak czynnika chlodzacego? Jak to mozna sprawdzic?

Napisano

> Witam, moim problemem jest to ze klima po prostu nie chodzi. Jak ja

> włacze to wyraznie slychac ze silnik zostaje "obciazony" ale

> niestety w nawiew leci powietrze nie zchlodzone. Zauwazylem ze

> jak jets wiatrak na chlodnicy ten od klimy to po jej wlaczeniu

> nie kreci sie. Mam zamontowana klime BOSCH-a. Moze to brak

> czynnika chlodzacego? Jak to mozna sprawdzic?

Jedź do serwisu klimatyzacji tam określą usterkę.

Napisano

> Witam, moim problemem jest to ze klima po prostu nie chodzi. Jak ja

> włacze to wyraznie slychac ze silnik zostaje "obciazony" ale

> niestety w nawiew leci powietrze nie zchlodzone. Zauwazylem ze

> jak jets wiatrak na chlodnicy ten od klimy to po jej wlaczeniu

> nie kreci sie. Mam zamontowana klime BOSCH-a. Moze to brak

> czynnika chlodzacego? Jak to mozna sprawdzic?

Kompletny brak to to nie jest bo Ci się włącza. Czynnika jest po prostu za mało i już. Jedź do serwisu i wszystko będzie jasne. Podłączą, zrobią próżnię, jak trzyma to nabiją, jak nie to nawalą kontrastu i będzie widać skąd leci. Ja już tydzień jeżdżę na kontraście, zaraz po jego nabiciu zlokalizowano jeden przeciek - na złączu rurki wchodzącej do sprężarki - a jutro jadę to fachura obada czy nie widać śladów gdzieś jeszcze. Jak będzie czysto to nabija.

Inaczej się nie dowiesz co jest grane.

Napisano

> Kompletny brak to to nie jest bo Ci się włącza. Czynnika jest po

> prostu za mało i już.

U mnie był inny objaw, szło obciążenie na silnik, trochę czynnika chłodniczego było w układzie, ale spalona była cewka od agregatu. Miałem takie same objawy jak Ty. Życzę Ci, żeby to nie było to, bo koszt cewki to około 300zł.

Tak jak pisał poprzednik - jedź do serwisu od klimy. Tam od razu będą wiedzieli co dolega, jak podłączą pod urządzenia.

pozdrawiam

Napisano

U mnie klima chłodzi, rurki są aż oszronione i ciężko rękę na nich utrzymać a w środku leci letnie powietrze? Chyba czka mnie rozbieranie nawiewów i środkowej konsoli, może się coś nie domyka. Czy tam sa jakieś uszczelki które poprostu zestarzały sie?

• 3 tygodnie później...
Napisano

To tak, w piątek zafundowałem Asterce przegląd klimatyzacji (schadzacza raczej). Sprężarka pracowała, ale coś kiepściutko schładzała (no, prawie wcale). Okazało się, że wąż należy wymienić bo powolutku czynnik chłodniczy prawie spierniczył z instalacji.

Po wymianie tego kawałka węża i napełnieniu instalacji pracuje ona aż za dobrze - przy 22*C dmuchawa wrzucała powietrze oziębione do 4*C. Teraz trzeba uważać, żeby się nie przeziębić smile.gif

A wentylator przed skraplaczem włącza się tylko po przekroczeniu okreslonej, dość wysokiej temperatury. Tak więc to normalny objaw jest, gorzej, jeśli wentylator od razu zaczyna kręcić.

Rurki są mocno zimne (za wyjątkiem tej wychodzącej z parownika - ta może być gorąca), ale nie oszronione. I chyba tak właśnie powinno być, sądząc po efekcie końcowym...

Napisano

> U mnie klima chłodzi, rurki są aż oszronione i ciężko rękę na nich

> utrzymać a w środku leci letnie powietrze? Chyba czka mnie

> rozbieranie nawiewów i środkowej konsoli, może się coś nie

> domyka. Czy tam sa jakieś uszczelki które poprostu zestarzały

> sie?

Mały update: najprawdopodobniej masz uszkodzony zawór rozprężny!

OPIS:

"Zadaniem zaworu rozprężnego jest sterowanie przejściem czynnika chłodzącego ze stanu ciekłego pod wysokim ciśnieniem do stanu gazowego pod niskim ciśnieniem. Jeżeli takie rozprężanie odbywałoby się w sposób nie kontrolowany doprowadziłoby to do zalodzenia parownika, który znajduje się zaraz za zaworem."

Gaz się niekontrolowanie rozpręża, parownik się zaszrania, powietrze praktycznie nie ma gdzie się schłodzić, bo nie przepłynie przez środek parownika (parownik wygląda jak chłodnica, tylko znaaaacznie grubszy ale mniejszy) i masz efekt jaki opisałeś.

Napisano

> To tak, w piątek zafundowałem Asterce przegląd klimatyzacji

> (schadzacza raczej). Sprężarka pracowała, ale coś kiepściutko

> schładzała (no, prawie wcale). Okazało się, że wąż należy

> wymienić bo powolutku czynnik chłodniczy prawie spierniczył z

> instalacji. Jak to wlasciwie jest?Czy po wlaczeniu klimy manualnej,wentylator powinien zawsze sie wlaczyc?

> Po wymianie tego kawałka węża i napełnieniu instalacji pracuje ona aż

> za dobrze - przy 22*C dmuchawa wrzucała powietrze oziębione do

> 4*C. Teraz trzeba uważać, żeby się nie przeziębić

> A wentylator przed skraplaczem włącza się tylko po przekroczeniu

> okreslonej, dość wysokiej temperatury. Tak więc to normalny

> objaw jest, gorzej, jeśli wentylator od razu zaczyna kręcić.

> Rurki są mocno zimne (za wyjątkiem tej wychodzącej z parownika - ta

> może być gorąca), ale nie oszronione. I chyba tak właśnie

> powinno być, sądząc po efekcie końcowym...

Napisano

Hymmm... Sam cytat?

Dodam jeszcze, ze zainstalowalem termometr z podswietlanym wyswietlaczem wskazujacym temperature wewnetrzna i zewnetrzna (allegro, ok. 25 zl), czujnik temp. zewnetrznej wprowadzony jest do kanalu nadmuchowego i wskazuje aktualna temperature powietrza wdmuchiwanego (oszukuje: zawyza o ok. 1,5*C), czujnik temperatury wewnetrznej - jak sama nazwa wskazuje wink.gif - temperature wewnetrzna. Wyglada to prawie jak Klimatronic, choc podswietlenie jak w zegarkach Timex Indygo (chyba) ma swoje wady: slychac delkikatne (ciche, ale jednak) brzemczenie i podswietlenie delikatnie chyba podgrzewa wyswietlacz (a czujnik temp. wew. jest wbudowany).

Wyglad wygladem, ale dzieki temu moge recznie regulowac temperature nadmuchiwanego powietrza np. przy 10*C bez mieszania z cieplym powietrzem leci 3*C lodowisko, co prowadzic moze do ekspresowego przeziebienia sie.

Dlaczego wlaczac klimatyzacje przy tak niskich (ponizej 10*C) temperaturach? Ano dlatego, zeby wytracic wilgoc z pobieranego powietrza, zeby szybki nie zaparowywaly przy tak wllgotnym powietrzu, jakie mamy dzisiaj. Ewentualnie mozna pozbawic nadmiaru wilgoci powietrze wewnatrz samochodu np. po 270747800-sex.gifwink.gif. Wystarczy wlaczyc klimatyzacje, wyregulowac temperature wdmuchiwanego powietrza na 20*C i cieszyc sie z wyregulowanego klimatu smile.gif

Powiem szczerze, ze poczatkowo mialem zamiar kupic od kolegi z kacika, oferujacego kontroler na mikroprocku (kiedys tu go reklamowal wink.gif), jednak potrzebne mi bylo rozwiazanie "od reki" a w tamtym brakowalo mi wlasnie kontroli temperatury nadmuchu (ma sie rozumiec tylko wyswietlania a nie regulacji, tego tak latwo juz sie nie da zrobic frown.gif ). Musze mu to zaproponowac, moze dolozy drugi czujnik temperatury i zmodyfikuje ciut oprogramowanie mikroprocesora? Wtedy takie cos mialoby dla mnie sens...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.