Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nicolaus

Featured Replies

Napisano

Witam

Szukam schematu montażowego do instalacji Elpigaz Nicolaus. Szukam międzu innymi powodu wysokiego spalania w moim samochodzie i chciałbym zobaczyć z jakich podzespołów silnika ona korzysta - może to mi coś rozświetli. Dodam że benzynki też dużo pali i nie idzie znaleść przyczyny.

Napisano

Poszukaj moze na elektroda.pl moze tam ktos ma ja mam tylko oprogramowanie. Podlaczenie instalki to jest wpiecie sie w czujnik polozenia przepustnicy przeciecie sondy lambda i podlaczenie zasilania. popatrz po kablach. Moze masz padnieta sonde lambda i dlatego pali duzo lpg i pb moze tez komp nalapal duzo bledow i fiksuje ciezko powiedziec na odleglosc musisz pojechac do gazownikow niech podlacza centralke do kompa i bedzie wtedy wiadomo.

Napisano
  • Autor

> Poszukaj moze na elektroda.pl moze tam ktos ma ja mam tylko

> oprogramowanie. Podlaczenie instalki to jest wpiecie sie w

> czujnik polozenia przepustnicy przeciecie sondy lambda i

> podlaczenie zasilania. popatrz po kablach. Moze masz padnieta

> sonde lambda i dlatego pali duzo lpg i pb moze tez komp nalapal

> duzo bledow i fiksuje ciezko powiedziec na odleglosc musisz

> pojechac do gazownikow niech podlacza centralke do kompa i

> bedzie wtedy wiadomo.

Gazownicy nic nie wyłapali kilka razy sprawdzali (jedyne co mogą mi zrobić to przełączyć na tryb ekonomiczny, ale wtedy silnik pracuje na ubogiej mieszance a co to znaczy dobrze wiem), komputer auta także niczego nie wyrzuca. Jedyny objaw to zaczerniony dym na zimnym silniku (oczywiscie na noPB) zostaje szukać samemu ale to nie jest łatwe. Sonde sprawdzałęm kilka razy i pracuje w porządku.Dlatego właśnie szukam schenatu może on mi coś podpowie skoro na gazie i benzynie spalanie jest wysokie.

Napisano

Jaka masz emulacje sondy lambda ostatnio w tym temacie szukam informacji i w fiatach powinna byc ustawiona na mase jezeli jest emulacja fala to wtedy ecu lapie bledy i glupieje jazda na pb nawet nie da sie odpalic samochodu i pali jak smok.

Napisano
  • Autor

> Jaka masz emulacje sondy lambda ostatnio w tym temacie szukam

> informacji i w fiatach powinna byc ustawiona na mase jezeli jest

> emulacja fala to wtedy ecu lapie bledy i glupieje jazda na pb

> nawet nie da sie odpalic samochodu i pali jak smok.

To raczej będzie dobrze bo pali dużo ale bez przesady i błędów nie łapie. A na benzynie odpala bez większych problemów.

Napisano

a ile tego gazu pali?? moze trzeba podjechac do innych gazownikow niech oni wydadza opinie.

Napisano
  • Autor

> a ile tego gazu pali?? moze trzeba podjechac do innych gazownikow

> niech oni wydadza opinie.

Ostatnio spalil 14L zobacze ile będzie teraz i podejmę decyzję.

Napisano

To troche duzo ale te silniki potrafia tyle spalic ale sugeruje zmiane gazownika i podmiane lambdy albo kogos kto ci ta lambde dobrze sprawdzi a nie powie tylko jest dobrze wszystko dziala.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> To troche duzo ale te silniki potrafia tyle spalic ale sugeruje

> zmiane gazownika i podmiane lambdy albo kogos kto ci ta lambde

> dobrze sprawdzi a nie powie tylko jest dobrze wszystko dziala.

Lambde sprawdzał mój kuzyn i zrobił to bardzo dokładnie bo zna się na tym i mam do niego pełne zaufanie.

Co do gazowników to nie mogę na nich narzekać bo zawsze jak u nich jestem to mnie nie zbywają ale starają się mi pomóc i nigdy nie wziele pieniędzy.

Wczoraj zmieniłem filtr powietrza i podjechałem do gaziarzy i co zrobił to zmniejszył maksymalne otwarcie attuatora z 250 na 155 i włączył mi na próbe tryb ekonomiczny żebym pojeździł trochę i zobaczymy jaka będzie reakcja. Narazie jak jechałem to nie czułem żeby auto było słabsze albo gorzej przyśpieszało więc może ten tryb u mnie się sprawdzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.