Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wymianie pajączka

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałem podzielić sie moimi spostrzeżeniami po wymianie pajączka. Jednym słowem koszmar, i nie mam tu na myśli trudności w przeprowadzeniu w/w operacji a po prostu rozwiązanie techniczne jako takie. Moim zdaniem, konstruktor tegoż urządzenia (oby miał koszmarne sny w każdy piątek) był ni mniej ni więcej tylko agentem V kolumny szmelcwagena rant.gif. Ale po kolei: po otwarciu pokrywy pomimo że byłem pewny smarowania wałka postanowiłem zakręcić silnikiem aby mieć porównanie przed i po wymianie pająka- no i zdziwko - pierwsza krzywka (od strony paska) nie ma smarowania . Trudno - zmieniam pajączka i po chwili delektuję się widokiem 12 równych ślicznych strumieni oleju..... a po chwili już tylko 11...... a po chwili już tylko 10..... . Oczywiście kręciłem tylko rozrusznikiem (mniej chlapie no i daje mniejsze ciśnienie więc i warunki pomiaru bardziej ostre) więc pomyślałem że może już trochę osłabiony - ale gdzie tam - kręci tak samo. Diagnoza - zapchany pajączek (nówka z serwisu w dodatku przedmuchiwana powietrzem pod cisnieniem przed zamontowaniem). Wymontowanie pajączka przepchanie otworków igłą (zapchane), przepłukanie olejem, zamontowanie i cudowny widok 12 strumyczków. Przewrazliwiony trzymam dłużej rozrusznik i po chwili 11 strumyczków (ale już w innym miejscu). Myślę- może to olej- więc zmiana pomimo że miał 8 tyś. Znowu demontaż pajaczka , przepłukanie, montaż i sytuacja sie powtarza!!!! Wyrażnie widać że to sprawa przypadku czy dany otworek poda pełny strumień oleju czy tylko wypuści parę baniek. Tak nawiasem Fiat musiał znać problem bo dodali ten piekielny dziubek pod każdym otworkiem - gdy otwór jest drożny nie spełnia on żadnej roli, natomiast w przypadku zapchania na szczęście zbiera się tam olej i od czasu do czasu coś na krzywkę kapnie (chociaż więcej spływa po rurce w dół omijając krzywkę. Podsumowując - wystarczy minimalne zanieczyszczenie w oleju nie wyłapane przez filtr i pozamiatane buu.gif

Napisano

żaden silnik nie ma pełnego smarowania już przy kręceniu rozrusznikiem więc nie dziwne że nie na wszystkie krzywki sika olej

sprawdź na zimnym po dłuższym postoju czy zaraz po uruchomieniu dobrze sika

Napisano

Witam

Ja w swoim bolidzie sprawdzam smarowanie walka mniej wiecej co miesiac. Zdejmuje pokrywe, odlaczam kostke od cewki, ktos kreci mi rozrusznikiem mniej wiecej 30 sek i wtedy widac dokladnie z ktorej leci a z ktorej nie. Operacja byla przeprowadzana najczesciej na zimnym silniku. Wszystko pieknie sika. Walek wyglada jak nowka. Nic tylko jezdzic.

Zycze zdrowych walkow i szerokiej drogi.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> żaden silnik nie ma pełnego smarowania już przy kręceniu

> rozrusznikiem więc nie dziwne że nie na wszystkie krzywki sika

To nie tak, zgadza sie że z samego kręcenia nie uzyskam dużego ciśnienia, ale uzyskam cisnienie na tyle stabilne aby zasilić mniej więcej równo wszystkie otworki - więc ze wszystkich ma lać tak samo sciana.gif . Jeżeli nie leje, rozrusznik nic do tego nie ma, a problem w magistrali bo nawet po odpaleniu silnika te otworki które nie lały, dalej płukają nietęgo czyli tak jak na rozruszniku.

Napisano

Jak zdjełem dekiel w swoim aucie (bravo 1,4) to się załamałem.

niby wałek oki, ale konstrukcja do dupy. Jak można coś takiego wymyśleć.

Gdyby wałek pracował w kompieli olejowej, to nie wytarł by się nawet przy awarii układu smarowania. ale widać lepiej było zrobić taką wymyślną konstrukcję, niż zatopić wałek w oleju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.