Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamknięta komora pod przedni system

Featured Replies

Napisano

Witam

Tak sobie ostatnio dumałem i postanowiłem zrobić zamknięte panele pod midbassy z zestawu PB-CK 6v2.

Całość wykonał bym z mdfu 8-10mm ( Szerokość około 50-60 cm , grubość ~10cm, wysokość 20-30cm ) i obił 'kocem'. Wewnątrz "kolumienki" znalazła by się gabęczka albo coś w tym stylu.

Ma to jakiś sens? Czy może lepiej zrobić to na włóknie szklanym(by wykorzystać maksymalnie drzwi w tym miejscu) i tylko z zewnątrz dać panel z mdfu?

Zna ktoś linki do fotorelacji z tworzenia takich paneli, lub jest ktoś kto takie coś sam robił?

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Ah bym zapomniał! Czy w przyszłości uda mi się przerobić ten wyczyn na kickpanele (pod 2 kicki oczywiście) ? Z pojemnością będzie ok?

Napisano

Witaj!

Ogólnie troche nie zrozumiałem- czy chcesz zrobić tak małą zamkniętą przestrzeń dla tych głośników??

Nie wiem czy coś Ci pomoże moja uwaga, ale zamontowałem panele takie głębsze pod PB BK 16 cm i grało to strasznie słabo. Po wycięciu drzwi gra o niebo lepiej.

Gdzieś kiedyś usłyszałem, że minumum objętości dla takiego głośnika to 10l.

Chyba że chodzi Ci o coś zupełnie innego.....

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wychodziło by z niecałe 10 litrów - jednak jakbym zrobił dodatkową komorę "w drzwiach " z włókna szklanego to wydaje mi się że by starczyło.... Czy się myle?

Oczywiście wooferki PB kiedyś zostaną wymienione na jakieś 2 kicki , albo 1 porządny midbass (się zobaczy co będzie mi się podobało jak będę wymieniać;) )

Mógłbym powalczyć ze szczelnością drzwi(chociaż i tak są szczelne) - jednak to nie to samo.

A zależy mi na tym bo trochę za dużo dźwięku wydostaje się z samochodu(przez blachę w okolicach woofera, szczególnie średnioniskie częstotliwości) - a lubie raczej głośniej słuchać(gdzieś 20-28/40 potencjometra), no i zamknięta z mdfu wygłuszona czymś miękkim, dźwiękochłonnym to zawsze fajna sprawa(o ile jest możliwość).

Oczywiście chodzi jeszcze o to by dało się to w razie czego wyjąć, bo zasmarkanie całej powierzchni blachy włóknem jakoś mi się nie widzi - w razie prac blacharskich czy jakiś tam innych;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.