Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana wałka rozrządu-wrażenia

Featured Replies

Napisano

No więc wreszcie udało mi się wymienić wałek rozrządu na nowy.

Najlepsze jest to, że nie wiem z jakiego jest samochodu, po prostu u znajomego mechanika się poniewierał i se go wziąłem za małe conieco grinser006.gif.

On twierdzi, że o ile go pamięć nie myli to jest z Punto, ale ja już taki pewny nie jestem, bo cosik mi wzniosy krzywek nie pasują. W punciaku powinno być min. 8,7, a ten ma równiutkie 8mm wzniosu i wszędzie po równo. Z tego wynika, że albo jest już przytarty albo...., no właśnie nie mam innego pomysłu. Najpierw pomyślałem, że może być z Uno 1.1 (tam był wznios krzywki 8mm), ale koło od rozrządu jakieś jest inne jak u mnie, zresztą zobaczcie sami.

276806345-wa%B3ek.jpg

Jako, że darowanemu koniowi się w zęby nie patrzy i biorąc pod uwage, że mój wałek miał niecałe 7mm wzniosu a 7<8 to postanowiłem wymienić grinser006.gif. Wymiana jest czynnością prostą, ale stresującą jak się to robi pierwszy raz palacz.gif. Oczywiście najbardziej stresujący jest moment odpalenia samochodu, serducho omal mi nie wyskoczyło busted.gif. Odpalił za drugim razem (odpalanie na LPG). Spoko silnik chodzi ale coś strasznie trze crazy.gif. Po osłuchaniu stwierdziłem, że tarcie dochodzi od strony rozrządu. Poluzowałem pasek i ...... cisza.

Niestety nie trwała zbyt długo, jak się silnik rozgrzał znowu zaczęło trzeć. Sprawdzam pasek i o dziwo znowu mocno napięty. Lekko zluzowałem i znowu cisza. Po ostygnięciu silnika okazało się, że pasek jest luźnawy, ale już nie naciągałem bardziej, zostało już tak na stałe.

Po prostu teraz przez pierwszy kilometr jadę troche delikatniej, a potem pasek sam się napręża, nie rozumie tego zjawiska, ale tak jest.

A teraz wrażenia z jazdy:

1. Zaraz po uruchomieniu silnika zauważyłem, że chodzi bardziej twardo i trochę głośniej.

2. Pierwsza jazda - bez rewelacji, ale silnik z większą chęcią pracował na wysokich obrotach. Po dwuch dniach wziąłem się za regulacje instalacji LPG, zwiększyłem przepływ na śrubie na wężu, lekko ująłem mieszanke na wolnych obrotach, bo po zwiększeniu przepływu na wężu silnik miał zbyt niskie obroty (za bogata mieszanka)

3. Jazda po regulacjach - teraz już wyraźnie widać różnicę, samochód na 2 pierwszych biegach wreszcie reaguje jak należy na dodanie gazu, kręci się z łatwością do 6500 obr./min. (przed wymianą wałka powyżej 4500 miało się wrażenie katowania silnika). Nie myślcie, że to tylko regulacja tak pomogła, wcześniej mogłem kręcić wszystkimi możliwymi śrubami od LPG i różnica była tylko w spalaniu, w osiągach żadna biglaugh.gif

4. Teraz suche fakty (dane na LPG): przyspieszenie do 100km/h

przed wymianą - 24,5 s.

po wymianie i regulacjach 18,3 s.

Prędkość maksymalna licznikowa przed wymianą ok.130km/h

Prędkość maksymalna po wymianie ponad 145 km/h. Na pewno rozpędziłby się bardziej, ale widocznie są luzy w układzie przeniesienia napędu i auto zaczęło się trząść. Nie było to zbyt przyjemne i odpuściłem skromny.gif Dane należy traktować orientacyjnie, bo były mierzone w miejscu w którym droga nie jest idealnie wypoziomowana grinser006.gif (przyśpieszenie na odcinku delikatnie pod górkę, prędkość max. troszeczkę z górki).

Aha, jeszcze jedno - silnik jednak jest troszke głośniejszy, ale teraz przynajmniej czuć, że pracuje.

No to tyle, widać że od seryjnego wałka w silniku 1.0 na gaźniku jest lepszy każdy wałek, nawet taki który poniewiera się po garażu 270635636-JUMP2.gif Ja w każdym razie jestem zadowolony ale szkoda, że to nie wałek z P75, to by musiał być dopiero odjazd biglaugh.gif

Napisano

claps.gif

to jest z 1.1

z 1.0 ma na widocznie mniejsze krzywki no.gif

Napisano

fajnie fajnie

nabrałem ochoty żeby zrobić to samo

napisz jeszcze jak ze spalaniem jak sprawdzisz

pzdr

Napisano

> napisz jeszcze jak ze spalaniem jak sprawdzisz

> pzdr

od siebie powiem że zmian u mnie nie ma smile.gif

Napisano
  • Autor

> fajnie fajnie

> nabrałem ochoty żeby zrobić to samo

> napisz jeszcze jak ze spalaniem jak sprawdzisz

> pzdr

Spalanie troche wzrosło, ale to przez to, że ciężko się teraz powstrzymać od mocniejszego dodania gazu przy starcie spod świateł grinser006.gif.

Ostatnio przy 50% spokojnej trasy i 50% "dzikiego" miasta wyszło 7,3l/100km oczywiście LPG.

Jak już wróce do poprzedniego stylu jazdy to dam znać waytogo.gif

Napisano

> Spalanie troche wzrosło, ale to przez to, że ciężko się teraz

> powstrzymać od mocniejszego dodania gazu przy starcie spod

> świateł .

> Ostatnio przy 50% spokojnej trasy i 50% "dzikiego" miasta wyszło

> 7,3l/100km oczywiście LPG.

> Jak już wróce do poprzedniego stylu jazdy to dam znać

co moze szybko nie nastapic hehe.gif

Napisano

musze sie rozejzec za walkiem do swojego 1.4 ]:-> wtedy audi na 100% nie bedzie mialo szans ]:->

Napisano

> musze sie rozejzec za walkiem do swojego 1.4 ]:-> wtedy audi na 100%

> nie bedzie mialo szans ]:-

tylko ze z walkiem do 1.4 to juz nie taka prosta sprawa ale od 1.5 pasuje chyba i ma lepsza czasy otwarcia ale minimalnie.

Napisano

> troszkę o wałkach...

no artykul fajny, ale i tak nie wiem co mam zalozyc... moze ktos juz robil cos takiego w 1.4 cfaniaczek.gif?? moze wreszcie wykrecilbym mniej niz 13s devil.gif

Napisano

> no artykul fajny, ale i tak nie wiem co mam zalozyc... moze ktos juz

> robil cos takiego w 1.4 ?? moze wreszcie wykrecilbym mniej niz

> 13s

bo ten art jest o walkach do silnikow fire smile.gif

do twojego beda pasowaly walki od

- 1.4 (uno/tipo/tempra wtrysk i gaznik o ile sie czyms roznia)

- moze od silnikow 1.6 sohc (tipo tempra)

- 1.5 (uno ma troszke lepsze czasy otwarcia)

- UT ale nie znam ich danych

jak sie myle to poprawcie

Napisano

> to jest z 1.1

> z 1.0 ma na widocznie mniejsze krzywki

Uważam, że masz szanowny kolego mrc szczęcho z tym trafionym doborem wałka.

Jak wiadomo choćby z instrukcji obsługi uno i in. każdy silnik, nawet rocznik, ma inne kąty faz rozrządu - i to różnią się one nawet po kilkadziesiąt stopni. SWilnik toleruje spore różnice, ale najlepiej byłoby zachować fabryczne kąty rozrządu. Zdarte jednakowo krzywki jak tako jeszcze takie kąty trzymają. Dlatego zakładanie wałka rozrządu z innego typu silnika jest ryzykowne, a praca silnika tylko przypadkowo może być poprawna. Gratuluję odwagi. Uważam, że twój poprzedni wałek rozrządu, jeżeli miał równe wzniosy krzywek na poziomie 7 mm (zużycie więc około 1 mm na każdej krzywce), to mimo wszystko regulacja luzem zaworów dałaby również znośny efekt, bez dużego ryzyka.

Ja mam niestety gorzej. Poszukuję od niedawna

wałka rozrządu (zdarta 1 krzywka do 4mm, pozostałe 7 krzywek do 7,8-8,0 mm przy wzniosie nominalnym 8,8 mm) do silnika serii 146C7.000. Niestety to silnik fiat poj. 994 ccm made in brasilia, ściągany i montowany przez Fiat Auto Poland, do Uno Clip z 1998r.

Nr dla części zamiennych: 00035601. Nadwozie serii 146EX55A. Kąty faz rozrządu różnią się znacznie od innych, podparty na 5 łożyskach.

Proszę o info, gdzie można dostać wałek rozrządu, nawet lekko zużyty do tego typu; jaka cena??

Mniej ważne na razie to pasek rozrządu oraz płytki do regulacji luzu pod krzywki zaworów do tegoż silnika.

Na razie grzeję i na tym zdarciuchu; nawet wczoraj do stolycy niezgorzej dawałem ognia i zostawiałem sporo sztuk porządniejszych marek za ogonem, ale widzę, że kosztowało mnie to coś koło 10 litrów gazu na setkę. Dlatego nadchodzi czas remontu.

Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Uważam, że masz szanowny kolego mrc szczęcho z tym trafionym doborem

> wałka.

> Jak wiadomo choćby z instrukcji obsługi uno i in. każdy silnik, nawet

> rocznik, ma inne kąty faz rozrządu - i to różnią się one nawet

> po kilkadziesiąt stopni. SWilnik toleruje spore różnice, ale

> najlepiej byłoby zachować fabryczne kąty rozrządu. Zdarte

> jednakowo krzywki jak tako jeszcze takie kąty trzymają. Dlatego

> zakładanie wałka rozrządu z innego typu silnika jest ryzykowne,

> a praca silnika tylko przypadkowo może być poprawna. Gratuluję

> odwagi. Uważam, że twój poprzedni wałek rozrządu, jeżeli miał

> równe wzniosy krzywek na poziomie 7 mm (zużycie więc około 1 mm

> na każdej krzywce), to mimo wszystko regulacja luzem zaworów

> dałaby również znośny efekt, bez dużego ryzyka.

> Ja mam niestety gorzej. Poszukuję od niedawna

> wałka rozrządu (zdarta 1 krzywka do 4mm, pozostałe 7 krzywek do

> 7,8-8,0 mm przy wzniosie nominalnym 8,8 mm) do silnika serii

> 146C7.000. Niestety to silnik fiat poj. 994 ccm made in

> brasilia, ściągany i montowany przez Fiat Auto Poland, do Uno

> Clip z 1998r.

> Nr dla części zamiennych: 00035601. Nadwozie serii 146EX55A. Kąty faz

> rozrządu różnią się znacznie od innych, podparty na 5 łożyskach.

> Proszę o info, gdzie można dostać wałek rozrządu, nawet lekko zużyty

> do tego typu; jaka cena??

> Mniej ważne na razie to pasek rozrządu oraz płytki do regulacji luzu

> pod krzywki zaworów do tegoż silnika.

> Na razie grzeję i na tym zdarciuchu; nawet wczoraj do stolycy

> niezgorzej dawałem ognia i zostawiałem sporo sztuk

> porządniejszych marek za ogonem, ale widzę, że kosztowało mnie

> to coś koło 10 litrów gazu na setkę. Dlatego nadchodzi czas

> remontu.

> Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.

Oryginalny wznios krzywki w silniku 1.0 (wersja gaźnikowa) wynosi 7,1.

U mnie wzniosy były mniejsze o ok. 0,1 do 0,3 mm. Regulacja luzu nie wchodziła w grę, bo i tak luzy są już troche za małe (na 2 zaworach o 0,1 mm, na pozostałych po 0,05mm). Wg mnie jest to wałek z silnika 1,1, ale koło napędzające jest faktycznie jak w Punto niewiem.gif

Napisano

z wałkiem z 1.5 MPI jest jeden poważny zonk, nie ma od wcięcia na aparat zapłonowy, bo ten znajduje się w tym silniku w bloku

Napisano
  • Autor

> co moze szybko nie nastapic

Się też obawiam biglaugh.gif

Ale dzisiaj tankowałem i średnia wyszła równiutko 7,00 l/100, czyli nie jest źle, a nawet jest bardzo dobrze biorąc pod uwagę, że wczoraj z 25 min chodził na wolnych obrotach (cosik stukało i osłuchiwałem), a jazda delikatna nie była. Faktem jest, że ponad połowa to jazda pozamiejska, ale z prędkością ok. 100 km/h i gęsto światła były w większości czerwone wpysk.gif

Teraz postaram się delikatniej obchodzić z pedałem gazu i zejść jeszcze niżej.

Napisano

> z wałkiem z 1.5 MPI jest jeden poważny zonk, nie ma od wcięcia na

> aparat zapłonowy, bo ten znajduje się w tym silniku w bloku

ale mialem na mysli 1.5 spi

Napisano

> ale mialem na mysli 1.5 spi

z 1.5 mpi napewno jest lepszy, nie wiem czy w spi ma takie same parametry

tylko ostrzegam żeby ktoś potem nie miał zonka jak moj kolega

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.