Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

usuniecie części drzewa - do biegłych w prawie

Featured Replies

Napisano

gościowi przeszkadza dąb w pasie granicznym, na ewentualność zabesp. to tak, że objęty siatką jest PO mojej stronie (dąb, nie gość). Jesienią przybiegł i oswiadczył, że gałąź mu przeszkadza, że ekspertyzę będzie miał.

I teraz tak, jeśliby ów Kiepski (pasuje do tego somsiada) wpadł na pomyśl obcięcia konara pod moją nieobecność, co mu mogę zrobić?

Napisano

Chyba nic. Warunki formalne wypełnił (wezwał Cię do wycięcia konara).

Napisano

Zgodnie z prawem, jeśli gałęzie przechodzą na działkę sąsiada, to może on do Ciebie wystąpić z prośbą o usunięcie ich wyznaczając na to jakiś termin. Jeśli Ty się z tego nie wywiążesz, to wtedy może sam obciąć gałęzie przechodzące na jego działkę.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, 00Tom00 napisał:

Zgodnie z prawem, jeśli gałęzie przechodzą na działkę sąsiada, to może on do Ciebie wystąpić z prośbą o usunięcie ich wyznaczając na to jakiś termin. Jeśli Ty się z tego nie wywiążesz, to wtedy może sam obciąć gałęzie przechodzące na jego działkę.

Możesz wskazać podstawę prawną?

Napisano
3 godziny temu, wawo napisał:

Możesz wskazać podstawę prawną?

art. 150 kc

Napisano
  • Autor
Dnia 19.02.2017 o 15:15, 00Tom00 napisał:

Kiepski  wziął syna i drabinkę. Pożyczył sobie piłę elektryczną (z googlami takimi dla ochrony oczu). Chyba myślał, że mnie nie ma. Poprosiłem, by ciął po swojej stronie konara (wyżej). Niestety, nie jbnął z krótkiej dość drabinki, sprytnie powierzył piłę synowi (wyższy). Po 15 minutach chyba to w końcu złamali, miejsce cięcia strasznie poharatane, wezwać go, by zabezpieczył miejsce przed grzybami itp, bo może w konsekwencji nieprofesjonalnego cięcia uszkodzić całe drzewo?

Napisano

ciesz się że nie wziął firmy, i nie przekazał Ci faktury do zapłaty (skrót myślowy).

Napisano
26 minut temu, zzzz napisał:

ciesz się że nie wziął firmy, i nie przekazał Ci faktury do zapłaty (skrót myślowy).

Moze kolega rozwinac ten watek ? Mam takie konary (naprawde duze) do wyciecia nad swoja dzialka, bo przechodza od sasiada. Sasiad ma to w nosie, bo drzewa (deby) sypia liscmi i zoledziami glownie na moja dzialke. Firmy od wycinek mowia, za cale drzewa moga sciac taniej niz same galezie nad moja dzialka, bo potrzebna zwyzka itp. Szukam argumentow do przekonania sasiada do dzialania. Na udry bym isc nie chcial, ale w razie czego wole byc przygotowany.

Napisano

Jeśli sąsiad ma rację, to się z nim dogadaj, postaw piwko i razem zabezpieczcie tę gałąź albo co tam z niej zostało. Nie warto drzeć kotów o drzewo... 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.