Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

50 000 Nową Meganką

Featured Replies

Napisano

No i stuklo mojej Megi 50 000 zrobione przez 14 miesiecy..

musze powiedziec ze ogolnie jestem zadowolony z autka.

Przez ten czas z autkiem nie dzialo sie nic co wymagalo by powaznej interwencji serwisowej,

nie liczac:

- wymiane mocowan kolumn McPersona

- uzupelnienie i sprawdzenie szczelnosci klimatyzacji (okazalo sie ze auto wyjechalo z fabryki z niedopelnionym ukladem)

- wyelininowanie trzaskow w desce rozdzielczej

- wyeliminowanie piszczacych hamulcow

Auto bylo na I serwisie po 30 kkm, teraz wymieniam olej co 15 kkm mimo zapewnien serwisu ze spokojnie mozna robic przeglady co 30 tys...

Silnik zalany olejem Elf Evolution 0w30 po pierwszych 27 kkm (po 3 byl wymieniany olej)

ubylo okolo 0.3 l.

Silnik w dalszym ciagu pracuje tak jakby dopiero co wyjechal z salonu smile.gif

Przy przebiegu 32 000 zalozylem instalacje LPG oparta na sekwencujnym wtrysku i musze powiedziec ze sprawuje sie rewelacyjnie - auto zachowuje sie identycznie jak na benzynie..

No...spalanie wzroslo okolo 2 litrow, ale odkad mam LPG jezdze chyba troche bardziej ostro.. No i od niedawna mam CB w aucie, a to tez na spalanie sie przeklada busted.gif

co mi sie podoba w aucie:

+ kultura pracy silnika

+ wyciszenie calego autka

+ niezle mimo wszystko fabryczne audio ze sterowaniem przy kierownicy

+ rewelacyjnie dzialajaca automatyczna klima

+ niskie spalanie

+ swietne osiagi jak na silnik 1.6 16V

a co mnie irytuje:

- zawieszenie - chociaz sie juz przyzwyczailem - za bardzo czuc "nasze" drogi

- fotele - to chyba najwieksza porazka w tym aucie - to jest samochod do srednich wypadow, mozna nim bez stresu przejechac 300-400 km, pozniej zaczynaja sie problemy w postaci dretwiejacych nog (krotkie siedziska).Latem jechalem do Chorwacji i nie dalem rady zrobic wiecej niz 1000 km

- dostep do zarowek przednich reflektorow - tragedia

jesli chodzi o spalanie: trasa / miasto / mieszany (srednia z 6 miesiecy)

Benzyna 6.1 / 7.7 / 6.9

LPG 6.9 / 9 / 8.4

Napisano

No i od niedawna mam CB w aucie...

Warto zakładać? Cały czas nie mogę się zdecydować....

Napisano

Całkiem fajne informacje, mój ma wprawdzie dopiero 8 000 km, ale mam nadzieję, że również będzie bezawaryjny. Czy mógłbyś opisać trzaski w desce, bo ostatnio i u mnie pojwiło się jakieś grzechotanie, które słychać głównie podczas wolnej jazdy na kostce.

Napisano

> - wyelininowanie trzaskow w desce rozdzielczej

U mnie pojawił się ten sam problem. Coś brzęczy za zegarami...

Usterka usunąłeś sam czy w serwisie ?

Napisano

A ja korzystając z okazji dorzucę swoje parę groszy...

Poruszam się autem Megane II 1.5 dci 100 KM. Autko ma 6 miesięcy i 16 tyś. przebiegu.

Niby nowy samochód a już miał klika wizyt w warsztacie.

Oto one:

1500 km - pojawienie się na wyświetlaczu komunikatu "CHECK TYRE PRESSURE", mimo prawidłowego ciśnienia. Serwis usunął usterkę od ręki. Stwierdzili cytuję "trzeba było nauczyć komputer kół". Problem do tej pory nie występuje.

3200 km - przykry zapach z klimatyzacji. Serwis Renault stwierdził zagrzybienie układu klimatyzacji, koszt odgrzybienia 185 PLN. Usługa ta nie podlega gwarancji, ponieważ wynikło to z normalnej eksploatacji (auto miało 2 miesiące). Napisałem pismo do Renault Polska z prośbą o zwrócenie kosztów za usługę. Otrzymałem odpowiedź negatywną, umotywowaną złą eksploatacją układu klimatyzacji. Ciekawa sprawa bo posiadałem inne auta z klimatyzacją i nigdy taki problem nie wystąpił. Kupiłem auto z grzybem i tyle.

6900 km - piski i tarcie z przedniego układu hamulcowego podczas hamowania. Serwis wymienił komplet przednich klocków hamulcowych na gwarancji. Problem do tej pory nie występuje.

10200 km - przy ujemnych temperaturach ( od około -15 C) przednie amortyzatory trzeszczą przez pierwsze kilka kilometrów jazdy. Serwis stwierdził, że to normalne, ponieważ olej w amortyzatorach musi się rozgrzać.

15000 km - wymiana oleju w silniku ELF SYNTHESE 5w40 wraz z filtrem w promocji za jedyne 218 PLN.

Jeśli chodzi o spalanie w mieście w okresie zimy od 6.8 do 8.2l na 100 km w/g wskazań komputera. W lato od 5,5 do 7,0l z klimatyzacją. Jeżdżę w miarę dynamicznie. Trasa do 130 km/h to 5 litrów na setkę. Przy 160 km/h pali jak smok bo aż 7 litrów ON boje_sie.gif

Reasumując jestem zadowolony z auta. Jedyne co mnie rozczarowało to jakość usług serwisowych w sieci warsztatów Renault.

Napisano
  • Autor

> No i od niedawna mam CB w aucie...

> Warto zakładać? Cały czas nie mogę się zdecydować....

1.Zapraszam na pl.rec.radio.cb gdzie na faq grupy a pozniej u kolegow dowiesz sie wszystkiego...

Mam radyjko od 3 miesiecy, w sumie uzywam go glownie jako "antyradar" cfaniaczek.gif i musze powiedziec ze sprawdza sie o wiele lepiej niz antyradar "typowy", poza tym zawsze dowiesz sie gdzie korki, wypadek, objazd, jak dojechac w konkretne miejsce w obcym miescie (musze przyznac ze wole jechac bedac prowadzonym przez kolegow niz na AutoMape)

2. Trzaski dochodzily z deski od strony pasazera - ciezko bylo zlokalizowac, majstry w serwisie podkleili miejsce w ktorym przedni slupek laczy sie z deska i trzeszczenie ustalo.Tak sie starali ze upaprali klejem tapicerke na tym slupku (ta listwe co go przykrywa), ale powedzialem ze nie podaruje...i wymienili na noweczke smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.