Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stare drzwi - jak zrobić na biało, ale żeby było widać słoje

Featured Replies

Napisano

Bawię się w stolarza, a dodatkowo borykam się ze 120 pomysłami żony na godzinę jak wykończyć drzwi... :facepalm:

Mam w domu kilka kilkudziesięcioletnich drzwi drewnianych w stanie średnim. Pierwotnie były zakonserwowane pokostem, na to "nieskończenie wielka" liczba warstw rozmaitych farb olejnych, niektóre z nich obecnie są w postaci pyłu. Doprowadziłem drewno do stanu czystego, ale niestety nie nadaje się do pozostawienia w takiej postaci, bo ma liczne przebarwienia, odłupania itp. Tzn. wygląda nieźle, ale dookoła trzeba byłoby postawić jakieś luksusowe mebelki, a przed domem Mercedesa za pół miliona - bez tych akcesoriów przychodzi jednak myśl, że to stare, dziadowskie drzwi. ;] 

Ostatecznie uznałem, że najbezpieczniej będzie zrobić je na biało, ale żeby nie walczyć z każdą nierównością wyciągnąłbym trochę słoje, aby było widać, że to jednak fajne drewno jest. I teraz pytanie jak to zrobić? Mimo sprzeciwu miejscowego stolarza, który odradzał taki zabieg zaimpregnowałem drzwi Drewnochronem. Wygląda to nieźle, ale oczywiście mocno obniżyło nasiąkliwość drewna - i tak była nierówna, bo gdzieniegdzie pokost był nie do usunięcia. Ten pokost wykluczał jakiekolwiek bejce od początku.

Wpadło mi w oko takie coś:

Sądzicie, że warto się w to pchać? Chciałbym uniknąć malowania olejną za wszelką cenę, bo nienawidzę tak wykończonych drzwi. Sprawę barwienia drewna mam rozwiązaną niejako naturalnie, bo drewno jest brązowe, choć nie podejrzewam, żeby to był jakiś szlachetny gatunek.

Edytowane przez ZelaznyKarzel

Napisano

Sporo pracy ale warto. Dodatkowo możesz przejechać szczotką plastikową na wiertarce aby wyciągnąć bardziej strukturę ale zrobi się wtedy chropowate i podatne na zabrudzenia.

Napisano

poczytaj o farbie kredowej. 

Widziałem ostatnio na FB u kogoś w grupie budowlanej zdjęcia boazerii odnowionej w ten sposób, coś w ten deseń:

deski-na-scianie-w-salonie_2697791.jpg

boazeria-drewniana_3031646.jpg

Napisano
21 godzin temu, ZelaznyKarzel napisał:

Mimo sprzeciwu miejscowego stolarza, który odradzał taki zabieg zaimpregnowałem drzwi Drewnochronem

to nie był dobry manewr.

Jeśli chcesz zrobić na biało, ale zachować strukturę drewna to polecam olej lub lakierobejce matową. Zapoznaj się z ofertą firmy Flugger, mają zarówno środki do oczyszczenia drewna jak i do zabezpieczenia. Wstaw też fotkę drzwi, łatwiej ocenimy co tam wyrzeźbiłeś ;)  

Napisano
  • Autor

Tak jak pisałem w pierwszym poście - drewno jest trochę sfatygowane i wolałbym coś kryjącego, co dałoby się przetrzeć, żeby lekko pokazać słoje (a dodatkowo wprowadzić element bałaganu ;) który spowoduje, że ewentualne nierówności nie będą rzucać się w oczy). Z farbą kredową widzę problem związany z zatłuszczeniem powierzchni pokostem - do tego naprawdę nic nie chce przylegać na dłuższą metę. W korytarzu mam starą mocno przeszkloną przegrodę z podobnie traktowanego pokostem drewna, w której kiedyś wymieniałem szybki. Po zasilikonowaniu, fugi wyschły, a następnie dało się je w wielu miejscach bez większego wysiłku oderwać, bądź same się odklejały. Musiałem oderwać silikon i zakitować tradycyjnym kitem - czego do tej pory zresztą nie zdążyłem skończyć, bo nie mam cierpliwości.

Bejca, lakierobejca da tu raczej efekt nieprzewidywalny ze względu na zróżnicowaną nasiąkliwość drewna - po pierwsze pokost, po drugie stan drewna - nie chcę zmyślać ile to wszystko może mieć lat, ale historia domu sięga ze 200 lat wstecz. Drzwi z pewnością młodsze.

Farba kredowa wygląda fajnie, ale boję się, że może odłazić na 'tłustych" obszarach. Wosk wydaje się być lepszy, ale pytam bo się nie znam.

Ogólnie dałbym do stolarza, ale każdy twierdzi, że to się nie opłaca i szybciej będzie albo zrobić nowe drzwi, albo odnowić samodzielnie domowymi sposobami. Trafił mi się też jeden, który powiedział że zrobi wszystko w 2 dni - tylko zeszlifuje na gładko wszelkie żłobienia itp. ;] 

Edit

Widzę, że przy wielu farbach kredowych zalecanym wykończeniem jest wosk. Więc w moim przypadku to chyba zbędna komplikacja i najsensowniej będzie dać biały, a na to bezbarwny wosk.

Edytowane przez ZelaznyKarzel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.