Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus 1,6 i LPG

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć, jak focusy 1,6 znoszą jazdę na LPG. Kiedyś słyszałem, że te silniki nie nadają się do przeróbki na LPG (jakieś ceramiczne gniazda, czy coś takiego). Planuję zmianę autka ale wolałbym kupić coś do czego będę mógł założyć LPG. Pozdrawiam.

Napisano

witaj! Jeżdże Foczką 1,6 na gaziku. Całkowity przebieg 104kkm ( w tym na gaziku 84kkm ). Wszystkie pogłoski o ceramice w gniazdach zaworowych to bajki, przynajmiej jeśli chodzi o silniczek 1,6. Problem jest tylko jeden, Foczka nie ma hydraulicznej regulacji luzów zaworowych i trzeba je regulować co 20-30kkm ale to nie jest wielki problem bo nawet w ASO całkowity koszt regulacji mieści się w 300zł (oczywiście z płytkami). Jeśli tego nie dopilnujesz to faktycznie może gniazdka powypalać, ale ten problem dotyczu nie tylko Focusa ale wszystkich samochodów bez hydrauliki.

Napisano
Biorąc pod uwagę wypowiedzi niektórych ex-użytkowników LPG takie jak np. w tym wątku na forum FKP (posty Maciosa), byłbym ostrożny z tym optymizmem. Jak widać nie zawsze jest tak różowo. hmm.gif
Napisano

> Biorąc pod uwagę wypowiedzi niektórych ex-użytkowników LPG takie jak

> np. w tym wątku na forum FKP (posty Maciosa), byłbym ostrożny z

> tym optymizmem. Jak widać nie zawsze jest tak różowo.

Ja też brałem udział w dyskusji w tym wątku na FKP. Jak powinieneś zauważyć, wszystkie spostrzeżenia dotyczą

silniczka 1,8 , który podobno ma słabe gniazda zaworowe i potrafia sie wypalić. Silniki 1,6 mają wzmocnione gniazda. Może to potwierdzić fakt, że ja zaniedbałem regulację i pierwszą przeprowadziłem przy przebiegu 80kkm (po 60kkm na gazie). Przez dłuższy czas czułem, że coś się z lekka rozregulowało bo miałem nierówne obroty na biegu jałowym na niedogrzanym silniku. Ale nie zdając sobie z tego sprawy jeździłem tak chyba kilkanaście tys.km Po namierzeniu usterki w ASO i regulacji zaworów wszystko jest o.k. i nic nie powypalało. A żeby było ciekawiej to moi koledzy mieli dokładnie te same objawy w swoich autkach i powypalało im po jednym gniazdku, ale oni jeżdżą ...... Toyota Corolla 1,4 1998 i Toyota Carina E 1,6 1997. Tak więc problem nie dotyczy tylko Fordów ale wszystkich autek bez hydraulicznej regulacji luzów zaworowych. Faktem jednak jest, że do Fordowskich silników 1,8 nie bardzo chcą się gazownicy zabierać. Tak mi powiedzieli w firmie CZAKRAM, 1,6 bez problemów, do 1,8 niestety.

Napisano

> Witam,

> Chciałbym się dowiedzieć, jak focusy 1,6 znoszą jazdę na LPG. Kiedyś

> słyszałem, że te silniki nie nadają się do przeróbki na LPG

> (jakieś ceramiczne gniazda, czy coś takiego). Planuję zmianę

> autka ale wolałbym kupić coś do czego będę mógł założyć LPG.

> Pozdrawiam.

Moj znajomy zakłada do Fok LPG ale dodaje system dodatkowego smarowania (lubrifikacja).

Jest to zbiorniczek z olejem i w czasie jazdy na LPG do kolektora ssącego jest dawkowany olej. Zbiorniczek oleju wystarcza na około 20 kkm.

Do japończyków też zakłada lubryfiacje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.