Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus 1.6 benzyna, czy 1.8 Tdci (100 KM)?

Featured Replies

Napisano

Co byście wybrali i dlaczego?

Do tej pory jeździłem benzyniakami, sam posiadam focusa 1.6. Zastanawiam się nad zmianą i rozważam model 1.8 Tdci. Akurat "w temacie" pojawił się silnik 100-konny.

Osiągi w zasadzie takie same, cena zdecydowanie na niekorzyść diesla, spalanie za to i cena paliwa na niekorzyść benzynowego. Dodam, że zapędów rajdowych nie mam i osiągi silnika 1.6 w zasadzie mnie zadowalają. Średnio przejeżdżam 30 tys. km rocznie, większość po mieście. Nie miałem jednak do czynienia z silnikami diesla, więc ciekawi mnie opinia tych, którzy jeżdżą samochodami na ropę. Dzięki za sugestie i porady.

Napisano

Od 2 lat jeżdże 100 konnym fordem TDCi i jednocześnie bravą. Brava co prawda 80 konna, więc porównanie nie to samo co 1,6. Jednak z mojego punktu widzenia, tylko TDCi. Benzyna 1,6 nie jeździłem, nie wiem jak w takim aucie odczuwalna jest moc (które są porównywalne), natomiast bez porównania jest wartość momentu obrotowego. A to przy potrzebie szybkiego przyspieszenia jest bardzo przydatne. NIe wspomnę już o ekonomice. Moje 1,2 paliło znacznie więcej niz 1,8, a cenie paliw już nie wspominam. W tej chwili miałem do wyboru, albo zostwić sobie 2 letnie TDCi, albo kupić nową benzynę. Wybrałem TDCi. Dużo przyjemności daje jazda samochodem z tym motorem. Ja gorąco polecam.

Napisano

> [...] Wybrałem TDCi. Dużo przyjemności daje jazda

> samochodem z tym motorem. Ja gorąco polecam.

A ja się pod powyższym podpisuję. ok.gifsmile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.