Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fototapeta w pokoju.

Featured Replies

Napisano

Panowie córce zamarzyła się fototapeta w pokoju na ścianie. Mam kilka pytań odnośnie tegoż to dodatku: 

1. ściana ma 245 cm wysokości i jakieś 470 długości z czego kawałek zasłaniają otwarte drzwi, a drugi koniec jakieś 1,5 m biurko z wiszącymi szafkami ( szafki i biurko nie zakrywają całej ściany.)

2. tapetę chce wybrać mniejszą marginesy od góry i dołu po jakieś 20 cm i po jakieś 35 cm marginesy po bokach

typ tapety koniki typ lateks 140 g o wymiarach 200x400

Jak to układać na zwykłą ścianę ( nie super równą) czy zdecydować się na inny materiał można lateksową 212g / lub samoprzylepna.

Czy te marginesy będą oki - niestety wymiar tapety jest za mały i nie pokryje mi całej ściany na długość stąd pomysł z marginesami.

Jak powinno wyglądać stanowisko pracy bo robiłbym to pierwszy raz.

Napisano

Najpierw moczysz lub zraszasz rolki aby papier spuchł. Ściana powinna być solidnie zagruntowana. Smarujesz klejem ścianę i kleisz jak każdą tapetę.

Można też klasycznie jak zwykłe tapety, że smaruje rolkę klejem, czekasz aż nasiąknie i spuchnie i kleisz. Z resztą instrukcja powinna być. Są różne podłoża i różne, zalecane sposoby.

Jedna uwaga, jeśli to większa ściana pokoju to zły pomysł. Będzie przytłaczać.

Napisano

Kleiłem, do tej pory, trzy fototapety.

Jedna z "biedronki", druga zakupiona na jakiejś stronce z tapetami. Wymiary około 250x180 cm.

Trzecia to w pokoju młodzieży reklama żywiec "piekło"

Były to wersje papierowe.

Kleiłem na kleju metylan do tapet papierowych.

Smarowałem i ścianę i bryt. Nie wiem, czy to było najszczęśliwsze rozwiązanie, albowiem bryt jak zobaczy klej, zacznie się rozciągać.

Około 1 cm na 1 metrze.

Wydaje mi się że postępowałem zgodnie z zaleceniami producentów fototapet.

A może tylko trzeba ścianę smarować.

Jednego jestem pewien - jak jest posmarowana ściana i bryt, to łatwiej rozgonić bąble powietrza do krawędzi poza bryt.

Kleić z pomocą drugiej osoby.

Wyznaczyć sobie linie pomocniczą poziomą [górny margines] z godny z krawędzią brytu i druga linię pomocnicza pion poza kryciem brytu

i potem sprawdzać na bieżąco podczas przyklejania, czy nie schodzimy z pionu.

Zaczynamy przyklejać z góry na dół.

Nie przyklejamy całego brytu na hurra, tylko powoli systematycznie od góry do dołu przecierajac czystą !!!! miękką szmatka [pielucha tetrowa jest idealna].

A druga osoba odciąga dół brytu od ściany, aby nie przywarł.

Ale trzeba przecierać z umiarem, bo wilgotny bryt popuszczać zacznie pigment.

Potem gonić bąble.

Małe bąble [do 0,5 cm] wchłoną się samoistnie po tym jak klej wyschnie i papier się napręzy.

O samoprzylepnej nie pomyślałbym - o wiele mniejsze możliwości korekty

Fototapeta to cięższy przypadek niż tapeta. Jest gładka i świecąca [powierzchnia].

Większe nierówności ściany trzeba wyrównać gładzią bo będą na pewno widoczne i psuć efekt.

Stanowisko pracy - czyste !!! bez piasków, brudów.

Edytowane przez lessero

Napisano
  • Autor
Najpierw moczysz lub zraszasz rolki aby papier spuchł. Ściana powinna być solidnie zagruntowana. Smarujesz klejem ścianę i kleisz jak każdą tapetę.
Można też klasycznie jak zwykłe tapety, że smaruje rolkę klejem, czekasz aż nasiąknie i spuchnie i kleisz. Z resztą instrukcja powinna być. Są różne podłoża i różne, zalecane sposoby.
Jedna uwaga, jeśli to większa ściana pokoju to zły pomysł. Będzie przytłaczać.
Zagruntowana? Klejem czy jakiś grunt dodatkowo?

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

Napisano
Godzinę temu, AxiT napisał:

Kiedy pytałem o to ludzi, którym miałem zlecić przyklejenie (ponoć jedni z najlepszych) pytali czy jest przygotowana ściana? Twierdzili, że musi być dobrze zagruntowana bo inaczej gładź odstanie. Ostatecznie kleiłem sam. Pociągnąłem chyba ze trzy razy unigruntem solidnie, nie żałując ale rozprowadzając intensywnie aby nie narobić zacieków.

Nic nie odstało.

Inna sprawa, że na drugi dzień zrywałem bo :piekna: stwierdziła, że jest tragicznie. W sensie efekt wizualny a nie wykonanie.

Na zdjęciu tego nie widać. Pokój ma 3,5m na 5,5m i to była dłuższa ściana. Faktycznie było bardzo źle. Byłoby OK na krótszej ścianie.

2017-10-11 16.37.25.jpg

Napisano
4 godziny temu, AxiT napisał:

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

Jakimś gruntem najzwyklejszym. Musi sobie wyschnąć 24 godziny...

Ja gruntowałem tylko raz.

Zwykłą tapetę, albo tapetę strukturalna się o wiele prościej kładzie...

IMG_20171011_194204.jpg

IMG_20160410_201436.jpg

IMG_20170128_162332.jpg

IMG_20170128_162423.jpg

Edytowane przez lessero

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.