Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

miękki pedał gazu ?!?

Featured Replies

Napisano

jako nowy właściciel Stilo mam pytanko do specjalistów...

moje Stilo (po 140kkm) ma bardzo delikatny pedał gazu...

w zasadzie nie da sie tak ustawić nogi na gazie żeby auto jechało ze stałą prędkością... gaz idzie zawsze powoli w podłogę co jest uciążliwe zwłaszcza przy jeździe w kolumnie i trzeba ciągle kombinować..

w moich innych fiatach tak nie było...

może wydziwiam ale dajcie znać czy u Was też tak jest a może jakaś sprężyna się porozginała i nie trzyma??

confused.gif

Napisano

Pytasz czy tak jest wogóle, czy przy zblizonym przebiegu? Nie zaobseerwowałem takiej anomalii, przy moim skromnym przebiegu:P

Napisano

> jako nowy właściciel Stilo mam pytanko do specjalistów...

> moje Stilo (po 140kkm) ma bardzo delikatny pedał gazu...

Jak każde stilo, bo przecież w naszych autkach nie ma linki, tylko potencjometr, sprężynka powrotna i sieć CAN. zlosnik.gif

> w zasadzie nie da sie tak ustawić nogi na gazie żeby auto jechało ze stałą prędkością...

Da się. 270751858-jezyk.gif

> gaz idzie zawsze powoli w podłogę co jest uciążliwe zwłaszcza przy jeździe w kolumnie i trzeba ciągle kombinować..

Nie za bardzo rozumiem... crazy.gif Jeśli gaz sam idzie w podłogę, to znaczy, że kolega ma wiotkie mięśnie w nogach i nie utrzymuje ciężaru własnej stopy. hehe.gif Gdyby było coś nie tak z gazem, to po nocy pod własnym ciężarem by opadał na podłogę. wink.gif

> w moich innych fiatach tak nie było...

Bo twoje inne fiaty miały linki gazu, a tutaj takowej niet. zlosnik.gif Stilo wyprzedza myślą.

> może wydziwiam ale dajcie znać czy u Was też tak jest a może jakaś sprężyna się porozginała i nie trzyma??

Jeśli pedał nie opada sam, tylko pod wpływem twojej nogi, to IMO jest wszystko w porządku. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak każde stilo, bo przecież w naszych autkach nie ma linki, tylko potencjometr, sprężynka powrotna i sieć CAN.

OK doszliśmy do porozumienia, że jest sprężynka smile.gif i o to mi właśnie chodzi...

> Nie za bardzo rozumiem... Jeśli gaz sam idzie w podłogę, to znaczy, że kolega ma wiotkie mięśnie w nogach i nie utrzymuje ciężaru własnej stopy.

OK może nie jest ze mna jeszcze tak źle smile.gif ale noga na pedale jest położona pod kątem i żeby jechać ze stałą prędkością trzeba ją mieć w tym przypadku ciągle napiętą co po kilku godzinach jazdy jest uciążliwe...

w innych autach kładąc nogę na gazie "swobodnie" jedziesz ze stała V a tu pedał jest tak delikatny że trzeba go ciągle "odpuszczać"

Czyli ponawiam pyt.: Rozgięta sprężyna czy gaz bez linki tak działa??

aha, jeszcze jedno - stilo mialo zepsutą przepływkę więc możliwe,że mój poprzednik jeździł z gazem do dechy żeby coś z autka wycisnąć...

Napisano

> OK może nie jest ze mna jeszcze tak źle ale noga na pedale jest

> położona pod kątem i żeby jechać ze stałą prędkością trzeba ją

> mieć w tym przypadku ciągle napiętą co po kilku godzinach jazdy

> jest uciążliwe...

Przykre, ale prawdziwe. zlosnik.gif

> w innych autach kładąc nogę na gazie "swobodnie" jedziesz ze stała V

> a tu pedał jest tak delikatny że trzeba go ciągle "odpuszczać"

> Czyli ponawiam pyt.: Rozgięta sprężyna czy gaz bez linki tak działa??

Tak, gaz w stilakach działa wyjątkowo lekko i jak ktoś się przesiada z samochodu starszej generacji, to (do momentu aż się przyzwyczai) ma problem z wysokimi obrotami. devil.gif

> aha, jeszcze jedno - stilo mialo zepsutą przepływkę więc możliwe,że

> mój poprzednik jeździł z gazem do dechy żeby coś z autka wycisnąć...

Nie koniecznie. One lubią padać same z siebie. frown.gif

Napisano

> OK doszliśmy do porozumienia, że jest sprężynka i o to mi właśnie

> chodzi...

> OK może nie jest ze mna jeszcze tak źle ale noga na pedale jest

> położona pod kątem i żeby jechać ze stałą prędkością trzeba ją

> mieć w tym przypadku ciągle napiętą co po kilku godzinach jazdy

> jest uciążliwe...

Coś chyba nie tak, ja przeskoczyłem całkiem niedawno z "linkowego" gazu na Stilaka. Różnicę oczywiście również czułem (i czuję do tej pory), ale raczej na plus. Pedał gazu jest czuły - to fakt, ale jest ot jak najbardziej pozytywny objaw.

> w innych autach kładąc nogę na gazie "swobodnie" jedziesz ze stała V

> a tu pedał jest tak delikatny że trzeba go ciągle "odpuszczać"

To kwestia przyzwyczajenia do linki - tam, nawet jak Ci noga zdrętwiała i sama się lekko opóściła, to samochód nawet nie reagował, tutaj natomiast różnica w poziomie gazu jest bardzo czuła - ale ja odbieram to raczej jako plus!

> Czyli ponawiam pyt.: Rozgięta sprężyna czy gaz bez linki tak działa??

> aha, jeszcze jedno - stilo mialo zepsutą przepływkę więc możliwe,że

> mój poprzednik jeździł z gazem do dechy żeby coś z autka

> wycisnąć...

Ale tu nasuwa się małe pytanko - czy auto jest mułowate czy tylko masz problem z pedałem gazu??

Napisano
  • Autor

> Ale tu nasuwa się małe pytanko - czy auto jest mułowate czy tylko masz problem z pedałem gazu??

autko już teraz jeździ wzorowo !! dynamika też mi się baardzo podoba ale na naszych ciasnych drogach czasem trzeba się też troche powlec "gęsiego" smile.gif i wtedy czuły gaz daje się we znaki smile.gif

ale skoro tak musi być to z czasem nóżka się przyzwyczai...

Napisano

Witam. smile.gif ja nie dam ci dobrej rady odnośnie miękkiego gazu zlosnik.gif ale może Koledzy archiwiści podali by link o tempomacie w stilo? Jak się lubisz grzebać to może to poprawiłoby twój komfort używania auta. Pozdrawiam. smile.gif

Napisano
  • Autor

dzięki za podpowiedź i linki...

już sprawdziłem należę do tej drugiej grupy (czyli bez kostki) beksa.gif

pozdrawiam:)

• 1 miesiąc później...
Napisano

Czy reszta pedałów sprzęgło i hamulec też są elektroniczne?

Napisano

> Czy reszta pedałów sprzęgło i hamulec też są elektroniczne?

sprzegło jest hydrauliczne, czyli nie ma linki, a siłownik, hamulec na pewno nie jest elektroniczny zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.