Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki w Astrze II

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich wink.gif

Od niedawna stałem się posiadaczem Astry II z 2000 roku i jak to bywa z autami z drugiej ręki po pewnym czasie wychodzą wady ukryte przez poprzedniego właściciela. U mnie niestety tez pojawiło się kilka takich „gratisów”. Nie będę już dalej opisywał wszystkiego co znalazłem ale najbardziej co mi przeszkadza to straszny luz na mechanizmie wycieraczek co powoduje ze wycieraczka strasznie piszczy i bardzo szybko się zużywa. Luz ten jest na tulejce w której obraca się czpień do mocowania ramienia wycieraczki. Może ktoś z was ma podobne uszkodzenia i próbował już kiedyś to naprawiać ideia.gif. Nie mam zamiaru kupować nowego mechanizmu bo koszt ok. 900 zł a używka to ok. 200 zl Może to jest wada fabryczna tego mechanizmu.

pozdrawiam

Napisano

No po pewnym czasie luz jest nieunikniony i świadczy o dużym przebiegu i jego intensywnej eksploatacji.

Z tego co wiem to przeważnie luz pojawia się przeważnie dopiero po 150-200 tyś km.

A kolega teoretycznie ile ma przebiegu ?

Napisano
  • Autor

na szafie ma 120 kkm ale to moim zdaniem nie jest wiarygodny przebieg myślę że ma miedzy 160 a 200 kkm co by odpowiadało temu co mówisz.

Napisano

> na szafie ma 120 kkm ale to moim zdaniem nie jest wiarygodny przebieg

> myślę że ma miedzy 160 a 200 kkm co by odpowiadało temu co

> mówisz.

No właśnie.

Jak zamierzasz dlużej jeździć to najlepiej chyba wymienić jednak mechanizm na nowy chyba że ktoś ma jakiś sposób na naprawienie. 30.GIF

Napisano
  • Autor

mam zamiar troche tym autrem posmigać drive.gif wiec czekam na jakies konkretne porady naprawy. A kupno nowego mechnizmu to naprawde ostateczność no bo cena jest zaporowa sciana.gif

Napisano

> mam zamiar troche tym autrem posmigać wiec czekam na jakies

> konkretne porady naprawy. A kupno nowego mechnizmu to naprawde

> ostateczność no bo cena jest zaporowa

No cena mała nie jest ale kupując autko z tak dużym przebiegiem trzeba się liczyć z różnym wydatkami.

Trza było szukać autka o pewnym przebiegu poniżej 100 kkm.

No jeszcze bym szukał tej używki ale to troche ryzyko bo niewiadomo ile pojeździsz na używce. 30.GIF

Napisano
  • Autor

Generalnie nie ma aut w roczniku 2000 lub zbliżonym które by miały ok. 100 kkm jeżeli ktoś tak myśli (to jest moje zdanie) jest naiwny. Jeżeli takie auta są na rynku to jest ich bardzo mało i ciężko kupić. Większość samochodów ma przebieg w granicach 150 – 200 kkm lub więcej a stan licznika jest niewiarygodny. Natomiast auta sprowadzone z Niemiec mają jeszcze większe przebiegi no chyba ze są udokumentowane, i często tam na miejscu są remontowane a później sprzedawane w całości jako nie uszkodzone. Niestety z przykrością musze stwierdzić ze ludzie nie mówią prawdy o stanie samochodu sprzedawanego i zawsze trzeba się liczyć jak wcześniej napisałem z „gratisami” w formie wat ukrytych. Cofnięty licznik to teraz jest standard. Ja poprzednim autem przez 4 lata zrobiłem 100 kkm i nie wykorzystywałem auta zarobkowo. Myślę ze w Polsce teraz ok. 30 tyś km na rok to w zasadzie standard i wtedy łatwo sobie policzyć ile auto może mieć kilometrów. Wiadomo o że każdy by chciał kupić auto jak najmłodsze i jak najlepsze no i tanio ale tak to tylko w erze dopasują, a ja niestety byłem ograniczony jakąś kwotą finansową. Będę jeszcze czekał może ktoś miał podobny problem i poradził sobie z nim w prosty i tani sposób. Mam jakiś tam własny sposób na naprawę ale zawsze można posłuchać rad innych i wyciągnąć wnioski z całości.

Napisano

> Generalnie nie ma aut w roczniku 2000 lub zbliżonym które by miały

> ok. 100 kkm

Generalnie - w przypadku diesla zwłaszcza kombi to się zgodze i uśredniając te 30 kkm rocznie też się zgodze.

Ale w przypadku benzynowych to już spokojnie znajdzież rocznik 2000 o przebiegu poniżej 100kkm z przebiegiem udokumentowanym który oczywiście przed kupnem i tak trzeba zweryfikować. 30.GIF

Napisano

Dobierz tulejke z dosc miekkiego materialu taka aby trzeba ja bylo wciskać na trzpień, pozniej niestety silowo na wcisk trzeba zamocowac ramie wycieraka.

Jest do zrobienia calkiem niewielkimi kosztami i luzow nie bedzie najmniejszych przez jakis czas, moze nawet bardzo dlugi czas.

Napisano

> Dobierz tulejke z dosc miekkiego materialu taka aby trzeba ja bylo

> wciskać na trzpień, pozniej niestety silowo na wcisk trzeba

> zamocowac ramie wycieraka.

> Jest do zrobienia calkiem niewielkimi kosztami i luzow nie bedzie

> najmniejszych przez jakis czas, moze nawet bardzo dlugi czas.

Może z tydzień pochodzi.

A jak niepoleje to może nawet dłużej. hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Może z tydzień pochodzi.

> A jak niepoleje to może nawet dłużej.

Zalezy jak zrobisz w audi a4 jak zrobilismy cos takiego to pochodzilo prawie 2 lata.

Trzeba tylko dobrze materialy dobrac.

Jak jest gdzie mozna korby nawet dorobic i bedzie super.

Napisano

i próbował już kiedyś to naprawiać . Nie mam zamiaru

> kupować nowego mechanizmu bo koszt ok. 900 zł a używka to ok.

> 200 zl Może to jest wada fabryczna tego mechanizmu.

> pozdrawiam

Popytaj o mechanizm z uszkodzonym silnikiem, można to dostać za psie pieniądze. Sam to przerabiałem tydzień temu, był pęknięty jeden uchwyt i bujało się wszystko. Tylko pamiętaj, że są różni producenci, Bosh, Delphi i wymienne są tylko w całości. A za 200-250PLN kupisz już cały komplet w doskonałym stanie, tylko przełożyć.

Pozdrawiam

Wiceq

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.