Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam. Traci moc podczas jazdy i gaśnie na wolnych poResecie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich na forum.

Problem jak w temacie, objawiający się tym, że po zresetowaniu komputera (zdjęcie klem), samochód głupieje. Mianowicie:

- podczas postoju gaśnie (nie ważne czy zimny silnik, czy ciepły),

- (teraz najciekawsze) podczas jazdy przy jakimkolwiek biegu i jakiejkolwiek prędkości obrotowej silnika - po wciśnięciu pedału gazu dostaje normalnego kopa i po około sekundzie traci moc i zwalnia (w taki sposób, jakby dostawał za mało paliwka - zwalnianie po zdjęciu pedału gazu jest bardziej odczuwalne). Jeśli zacznę "pompować", to samochód będzie normalnie przyspieszał, jeśli wdepnę gaz do dechy, to sytuacja jak wcześniej - dostanie kopa i po chwili straci moc.

Sprawdzałem lambdę - ok - U~0,75V (+-0,2V)

Wymieniłem trafiony wcześniej "krokowy" na sprawniejszą wersję.

Podejrzewam, że sytuacja z pompowaniem się uspokoi po przejechaniu jakichś 200km (tak jak to było już wcześniej). Jednak tutaj problem może mieć związek z podwyższonymi obrotami na postoju [przy założeniu że sprawa już dojdzie do normy] (na słuch około 200-300obr/min więcej niż powinno być) i trochę mi przepala...przy silniku 1,0 przy jeździe w ~70% na trasie (80km dziennie) pali około 6,3-6,5l/100km na shellowskiej 95 (zdecydowanie moim zdaniem lepszej od BP(około 6,5-6,7).

Tutaj moje pytanie - dlaczego kiedy zresetuję kompa, muszę odpokutować te około 200km zanim się coś tam ustawi i wróci do normy? Co może być nie tak?

Napisano

a po odpieciu klem i wpieciu spowrotem odpaliles silnik na postoju i poczekales az sie wentylator wlaczy ?

Napisano
  • Autor

> a po odpieciu klem i wpieciu spowrotem odpaliles silnik na postoju i

> poczekales az sie wentylator wlaczy ?

Nie, nigdy tak nie robiłem. Nie chciało mi się czekaj jak mi samochód cały czas gaśnie zaraz po resecie. Po prostu gdybym chciał to robić, to musiał bym siedzieć w samochodzie i deptać.

Ustawiam go (podejrzewam) po przejechaniu tych kilkuset kilometrów.

Napisano

Proponowałbym sprawdzić filtr paliwa i powietrza.

Napisano

Moim zdaniem pompa paliwa ci siada!! miale cos takiego w 1.4 i.e.S Pompa dawala ale lopatki byly juz trafione frown.gif zamale cisnienie dawala! Ale dla pewnosci wymien filtr paliwa! Moze ci pomoze smile.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem pompa paliwa ci siada!! miale cos takiego w 1.4 i.e.S

> Pompa dawala ale lopatki byly juz trafione zamale cisnienie

> dawala! Ale dla pewnosci wymien filtr paliwa! Moze ci pomoze

I tu kolega uderzył w sedno sprawy.

Sprawdziłem to dzisiaj w taki sposób, że na przemian zapalałem i gasiłem światła w samochodzie podczas jazdy. No i działo się tak, że jak jechałem na światłach to musiałem deptać po gazie, a jak je zgasiłem, to było normalnie.

Jeszcze wymienię filtr, przewody i przeczyszczę styki, ale to na pewno problem obiegu paliwa.

Na pewno nie odkryję ameryki,ale wczoraj przez przypadek sprawdziłem wpływ czujnika temperatury płynu na silniczek od biegu jałowego. Może to być sposób na pobieżne sprawdzenie działania silnika "krokowego".

Należy odpiąć niebieskie złącze z czujnika płynu (u mnie jest to po prawej stronie wtrysku) i przekręcić kluczyk do zaświecenia kontrolek. Potem podłączyć tą wtyczkę...Silnik "krokowy" powinien się dostawić do pozycji odpowiadającej odczytowi z tego czujnika.

Nie wiem co jeszcze odpowiada za położenie silnika biegu jałowego, ale jak macie jeszcze jakieś pomysły, to napiszcie.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.