Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gasnie w czasie jazdy - nagle

Featured Replies

Napisano

Witam.

Moze ktos mial taki przypadek.

W czasie jazdy (po miescie) potrafi mi zgasnac silnik. Tak nagle. Ani szarpania, kichniecia - nic.

Wtedy przelaczam na benzyne - odpalam i jade dalej. Bezproblemowo.

Zaskakuje mnie to zachowanie. Ostatnio zrobilem 10 km i nie mialem problemu. Nie wiem skad sie to bierze. Ostatnio zrobilem 200 km w trasie - nic sie nie dzialo. Wydaje sie, ze wylacznie w jezdzie miejskiej. Co to moze byc? screwy.gif

Mam instalacje od 0.5 roku, przejechane na niej 5 kkm.

Jako ciekawostke dodam, ze mam wrazenie jakby termostat mi padl, bo silnik jest niedogrzany (wskazowka sie nie wychyla) - dopiero po zaslonieciu czesci chlodnicy mam temp. ok. 90.

Dodatkowo jakby czujnik temperatury nie dzialal dokladnie, gdyz wiatrak na chlodnicy wlacza sie na kresce pomiedzy 90 a 100 stopni.

Napisano

Witam.

Czujnika temperatury bym się raczej nie czepiał. Wentylator powiniem włączać się teorerycznie przy 95C. Te parę stopni w lewo czy w prawo to raczej nie defekt.

Co do gaśnięcia niewiem.gifniewiem.gifniewiem.gif instalka na gwarancji więc molestowałbym gazowników, niech kombinują.

Pozdrawiam

Napisano

Termostat może być faktycznie zjechany, ale sprawdź jeszcze czujnik podający wartość temperatury do wskaźnika.

Pozdr.

Napisano

Jedź do gazowników.

Być może masz zbyt ubogą bądź zbyt bogatą mieszankę - dlatego gaśnie.

Ja miałem zbyt bogatą.

Zainteresuj się też termostatem.

Napisano
  • Autor

Gazownicy regulowali mieszanke - byla zbyt bogata.

Jednak zauwazylem pewna prawidlowosc, o ktorej wczesniej nie zdawalem sobie sprawy - gdyz od tego zachowania do zgasniecia mijalo kilka(nascie) minut.

Kiedy silnik osiagnie temperature ~90 stopni i powyzej, auto potrafi zadlawic sie i zaslabnac. Jest to bardzo slabo, ale jednak odczuwalne. Nie szarpie.

Po tych obiawach, wiem ze zaczynaja sie problemy. Po kilku minutach (5-10) potrafi bez ostrzezenia (bez szarpania) nagle zgasnac silnik - w czasie jazdy.

Przelaczajac na benzyne - problem znika.

Temperatura ma tu wyrazny wplyw na prace na gazie. Jadac trasa temp. silnika jest zawsze <90 - dlatego (byc moze) problemow w trasie nie napotykam.

Co ile zmieniacie (czyscicie?) filtr gazu?

Napisano

Mialem podobnie i z czasem sie to nasilalo. W koncu padło kompletnie. Okazalo sie ze szlag trafil jakas cewke kolo reduktora.

Napisano

> Gazownicy regulowali mieszanke - byla zbyt bogata.

A więc jednak ok.gif

Czy przewód dostarczajacy powietrze masz odwrócony?

Aha, instalacja po jakichś 15kkm faktycznie sie ostatecznie układa - u mnie przynajmniej tak było smile.gif

[edtit]

Teraz mam 24kkm na gazie - sprawdziłem i pomyliłem się o 9kkm hehe.gif [/edit], II generacja.

Filtr gazu zmieniam zgodnie z instrukcją co 10kkm - przegląd z wymianą filtra oraz regulacją to raptem 35pln więc czemu nie ok.gif

Napisano
  • Autor

Regulacje mieszanki wykonywalem jakis czas temu - nie teraz.

Przewod mam odwrocony (kolankiem). W tym przypadku predkosc nie ma znaczenia. Czyli jednak nie filtr...

A juz myslalem.

Pozostaje przeglad w ramach gwarancji. crazy.gif

Napisano

> Regulacje mieszanki wykonywalem jakis czas temu - nie teraz.

> Przewod mam odwrocony (kolankiem). W tym przypadku predkosc nie ma

> znaczenia. Czyli jednak nie filtr...

> A juz myslalem.

> Pozostaje przeglad w ramach gwarancji.

Jedź dopóki masz gwarancję - w końcu za coś im zapłaciłeś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.