Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

płyn do chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Witam

Może głupie pytanie ale pewny nie jestem: dolałem dzisiaj płynu do chłodnicy BORYGO zielony. W układzie był płyn koloru coś między niebieskim a zielonym i dopiero teraz przeglądając stare notatki okazało się, że kiedyś lałem płyn PETRYGO, który był niebieski. Jaki teraz mam płyn to nie wiem bo po ostatniej kolizji napałnił mi zakład naprawczy. Czy coś się może stać przy mieszaniu różnych płynów?????

Napisano

Niet. Wszystko powinno być ok. Produkowane są na bazie glikolu więc można je mieszać.

Napisano

>czesc

plyny na bazie glikolu mozna mieszac i nic sie im nie stanie.

natomiat nie miesza sie plynow organicznych tzw G12 sa to plyny o kolorze rozowym . maja je napewno wolkswagen , skoda i renault

Napisano

> plyny na bazie glikolu mozna mieszac i nic sie im nie stanie.

> natomiat nie miesza sie plynow organicznych tzw G12 sa to plyny o

> kolorze rozowym . maja je napewno wolkswagen , skoda i renault

Po to są stosowane różne kolory płynów chłodniczych aby ich NIE MIESZAĆ ze sobą.Na przykład na stronie Boryszewa można zobaczyć charakterystyki 3 róznych płynów Borygo:

- niebieski to baza glikol etylenowy

- rózowy - glikol monoetylenowy

- zielony - glikol propylenowy

Więc są to różne związki chemiczne, które oczywiście po zmieszaniu nie wybuchną ale..

Nie jestem specjalistą, ale tak na chłopski rozum co się może stać po wymieszaniu róznych płynów chłodniczych :

obniżenie temperatury wrzenia, utrata właściwości antykorozyjnych, wyższa temperatura zamarzania ? Jak producent podaje że nie mieszać to nie mieszać.

Co do niebieskiego Petrygo to nie chciało się już mi szukać na bazie jakiego glikolu został oparty.

Ale coś mi się wydaje że płyn niebieski jednego producenta nie musi oznaczać że innego wytwórcy też niebieski jest wyprodukowany na tej samej bazie -

- więc najlepiej sprawdzić skład chemiczny na opakowaniu.

Tak nawiasem mówiąć wszystkie te płyny są organiczne - jako że są to związki węgla.

Napisano

>nie wim tego dokaldnie swoja wiedze czerpie z artykulu castrola o plynach ja mi sie uda to zeskanuje ten artykul. musi cos w tym byc z uwagi na to ze castrol twierdzi ze tej jakosci plynu (g12) nie posiada w swojej ofercie. sa to duzo duzo lepsze plyny niz klasyczne i kategorycznie twierdzi zeby tych plynow nie mieszac. chodzi gl o ochrone silnika -korozja itp

Napisano
  • Autor

> Po to są stosowane różne kolory płynów chłodniczych aby ich NIE

> MIESZAĆ ze sobą.

No tego to się domyślam.

> Na przykład na stronie Boryszewa można zobaczyć

> charakterystyki 3 róznych płynów Borygo:

> - niebieski to baza glikol etylenowy

> - rózowy - glikol monoetylenowy

> - zielony - glikol propylenowy

Nie wiem co mają na stronie ale na dwóch stacjach benzynowych jakie odwiedziłem dostępne były tylko zielony i różowy. Mi też się kojarzyło, że był BORYGO niebieski ale w rezyltacie to chodziło o PETRYGO a ani jednego ani drugiego na stacji nie wiedziałem.

> Więc są to różne związki chemiczne, które oczywiście po zmieszaniu

> nie wybuchną ale..

> Nie jestem specjalistą, ale tak na chłopski rozum co się może stać po

> wymieszaniu róznych płynów chłodniczych :

> obniżenie temperatury wrzenia, utrata właściwości antykorozyjnych,

> wyższa temperatura zamarzania ? Jak producent podaje że nie

> mieszać to nie mieszać.

> Co do niebieskiego Petrygo to nie chciało się już mi szukać na bazie

> jakiego glikolu został oparty.

glikol etylenowy

> Ale coś mi się wydaje że płyn niebieski jednego producenta nie musi

> oznaczać że innego wytwórcy też niebieski jest wyprodukowany na

> tej samej bazie -

> - więc najlepiej sprawdzić skład chemiczny na opakowaniu.

> Tak nawiasem mówiąć wszystkie te płyny są organiczne - jako że są to

> związki węgla.

Wszystko byłoby ok gdybym wiedział co mam wlane w układ chłodzenia. Po ostatniej kolizji płyn (na 100% PETRYGO) został na asfalcie a co mi wlał majster to nie wiem. Jak odbierałem to mi nawet do głowy nie przyszło spytać. Poaz tym niby naprawa była w ASO Opla ale z uwagi na problemy z kasą (weszła szkoda całkowita) robili samochód na zamiennikach więc płyn pewnie też wlali jakiś tańszy. Suma summarum dolałem ok 0,4l zielonego BORYGO do bliżej nieokreślonego turkusowego płynu. Na razie samochód nie wybuchł zlosnik.gif

dzięki wszystkim za odpowiedzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.