Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana UPG i duże spalanie oleju

Featured Replies

Napisano

Witam. Jakieś 3 tkm wstecz wymieniłem UPG, twarde przewody i w końcu płyn dostał się do oleju. Przy okazji postanowiłem wymienić uszczelniacze (brał mi ok. 250 ml/1000 km), no i oczywiście olej. Po jakimś 1000 km postanowiłem sprawdzić stan oleju i confused.gif niestety ubytek. Myślę było wlane troszkę za mało (3 litry) więć dolałem i kolejne 1000 km. Wyciągam bagnet i icon_eek.gif ok. 5mm oleju na bagnecie. Ręce mi opadły, gdyż myślałem, że po wymianie uszczelniaczy wyeliminuję spalanie oleju a tu wręcz przeciwnie. Zżarł mi 1 LITR/1000 km angryfire.gif. Nie wiem co mysleć? Czy mechanik coś spieprzył przy uszczelniaczach? Raczej go nie przegrzałem. Mechanik twierdzi, że cała sytuacja może się unormować, gdyż jak powiedział płyn mógł wymyć nagar i dlatego zjadł olej. Czy może powinienem wymienić olej wcześniej bo jednak w silniku został jeszcze majonez? Nie wiem co robić. Poradźcie coś

Napisano

płyn wyczyscił nagar hmmm ciekawe. Mnie zastanowiło by to czy mechanik czegoś nie dopatrzył albo nie spieprzył. Moze uszczelniacze były kiepskiej jakości i poszły...

Z rury wydechowej nie leci ci niebieski dym? oznaczało by to iz spala olej

Napisano
  • Autor

> płyn wyczyscił nagar hmmm ciekawe. Mnie zastanowiło by to czy

> mechanik czegoś nie dopatrzył albo nie spieprzył. Moze

> uszczelniacze były kiepskiej jakości i poszły...

> Z rury wydechowej nie leci ci niebieski dym? oznaczało by to iz spala

> olej

Nie zauważyłem żeby kopcił na niebiesko. Końcówka wydechu cała w środku czarna (coś jak sadza). Więc jak mówicie sciągać jeszcze raz głowicę czy czekać, jak to zalecił mechanior. Gdybym jednak ściągał głowicę czy muszę ją ponownie planować czy wystarczy tylko nowa usczelka, przeciez to tylko 3 tkm? A olej powinienem wymienić wcześniej, w końcu napewno został brud w silniku po wymieszaniu płynu ze starym olejem, czy też nie ma potrzeby wcześniejszej zmiany?

Napisano

Nie masz jakiegoś zaufanego mechanika? może skonsultowałbys to z nim.

Silnika moim zdaniem nie ma co myc czy płukać.

Ile masz przebiegu i na jakim oleju jeździsz?

Napisano
  • Autor

Przebieg teoretycznie 186 tkm, ale pewnie ma więcej. Olej to Lotos mineralny 15w40. A co do mechanika to właśnie ten zaufany...ale nigdy nie wiadomo, do błedu pewnie nie przyzna się

Napisano

w sumie przebieg nie duży, i olej dobry. Może ktos bardziej ci pomoze bo ja jakoś nie bardzo juz wiem co to może byc.

Stawiam że mechanik coś sknocił bo nic innego nie przychodzi mi na mysl.....1l na 1000km moze zapomniał załozyc uszczelniacza na zawór hmmm

ale to tylko gdybanie. Sam napewno nie przestanie brać oleju dopuki nie ściągniesz głowicy. Ale niech jeszcze wypowiedzą się mądrzejsi

pozdr

Napisano

> w sumie przebieg nie duży, i olej dobry

Lotos 15W-40 a to dobre screwy.gif

Po to jest mechanik żeby wiedział co jest grane jeśli nie wie to nie mechanik tylko dupa czerwona.gif Pojedź do innego taka moja rada.

Kiedyś niby spec wymieniał mi uszczelkę pod pokrywą zaworów bo lekko się pocił - banał ale spieszyło mi się i nie miałem warunków sam tego zrobić na szybko. Po miesiącu uszczelka tak puszczała, że normalnie ciurkiem mi olej leciał. Pojechałem z reklamacją a spec mi gada że wszystkie ople tak mają i że to normalne hahaha.gif

Wkurzony pojechałem do sklepu po nową uszczelkę i sam sobie wymieniłem i... do tej pory suchutko nic nie cieknie.

To taka banalna sytuacja ale morał z niej taki że twój "zaufany" mechanior nie wie co się dzieje i wciska Ci jakiś kit.

Życze Ci powodzenia i Pzdr. 20.GIF

Napisano
  • Autor

Dzięki. Ale jak wygląda sprawa z ponownym ściąganiem głowicy, tzn. czy muszę ją znowu planować czy tylko zapodać nową uszczelkę, bo przejechałem tylko 3tkm. Tak sobie myślę, może olej gdzieś ucieka, ale pod autem żadnych plam niewiem.gif

Napisano

> Dzięki. Ale jak wygląda sprawa z ponownym ściąganiem głowicy, tzn.

> czy muszę ją znowu planować czy tylko zapodać nową uszczelkę, bo

> przejechałem tylko 3tkm. Tak sobie myślę, może olej gdzieś

> ucieka, ale pod autem żadnych plam

Po zdjeciu glowice tylko sprawdzic czy jest prosta. Jesli tak to zakladac smialo z powrotem chyba ze okaze sie ze jest krzywa to wtedy powtorne planowanie. Ale mysle ze nie bedzie to konieczne

Napisano
  • Autor

A jak Panowie z wyciekami? Może olej gdzieś spierniczać żeby nie było wycieków pod autem, np. gdzieś od strony skrzyni? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.