Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec gwarancji = problemy. Coś ociera z przodu

Featured Replies

Napisano

Od dwóch dni coś zaczęło mi ocierać z przodu w kole czasami. Jechałem sobie (po dziurach) i nagle słyszę jakiś dziwny dźwięk. Metaliczny, jakby metal o metal ocierał. Chwilami bardziej chwilami mniej, chwilami wcale. C to może być? Od czego zxacząć poszukiwania? Auto ma 27 kkm, miesiąc temu przegląd - podobno sprawdzali dokładnie przód czy wszystko grało. Klocki fabryczne.

Czy to może coś ż klockiem się stało dziwnego? Co tam jeszcze może tak dziwnie ocierać? Ociera i przy hamowaniu i bez hamowania. Choć zmienia się dźwięk w momencie depnięcia na hamulec.

Napisano
  • Autor

> czy wymianiales teraz klocki hamulcowe?

Jeszcze nie, są od nowości. Na przeglądzie kazałem sprawdzić to koło bo wydawało mi się jakieś podejrzane (wrażenie podczas jazdy), ale powiedzieli, że wszystko jest ok z nim. Wiem, że conajmniej ściągneli koła podczas przeglądu. Tak kombinuję, że albo to coś z hamulcem albo z piastą - ale jakie są typowe "objawy" uszkodzeń i czy to coś groźnego (dla auta i dla mnie)

Napisano

> Jeszcze nie, są od nowości. Na przeglądzie kazałem sprawdzić to koło

> bo wydawało mi się jakieś podejrzane (wrażenie podczas jazdy),

> ale powiedzieli, że wszystko jest ok z nim. Wiem, że conajmniej

> ściągneli koła podczas przeglądu. Tak kombinuję, że albo to coś

> z hamulcem albo z piastą - ale jakie są typowe "objawy"

> uszkodzeń i czy to coś groźnego (dla auta i dla mnie)

Wyjmij klocek i sprawdź czy nie kończą się okładziny, dość często zrywają się przewody od czujników klocków, wtedy mogą nie sygnalizować zużycia klocków i ociera o tarczę metal "czujnika" w klocku.

Napisano
  • Autor

> Wyjmij klocek i sprawdź czy nie kończą się okładziny, dość często

> zrywają się przewody od czujników klocków, wtedy mogą nie

> sygnalizować zużycia klocków i ociera o tarczę metal "czujnika"

> w klocku.

Dzisiaj zdjąłem koło, ale po zdjęciu wszystko wygląda oki. Natomiast ładnie słychać jak coś w okolicy klocków reza, ale na tarczy śladów nie ma żadnych. Oczywiście zdejmować zacisk wolałem nie ryzykować bo a) nie wiem jak to zrobić b) mam dwie lewe rączki. I tak z lewarkiem męczyłem się pięć minut i i tak nie wiem czy dobrze go wsadziłem. W instrukcji nic nie pisze, a jakaś durna dziura jest w tym podnośniku więc wykombinowałem, że ma przechodzić przez wypust blachy pod spodem. Ale i tak mi to nie pasowało.

Podjadę do jakiegoś mechanika, żeby zdjął klocki i zobaczył co się tam dzieje w takim razie. Ciekawe tylko ile klocki kosztują do Albei.

Napisano
  • Autor

No byłem w serwisie tongue.gif

Obejrzeli, rozkręcili no i stwierdzili, że może ocierać krawędź klocka o krawędź tarczy. W Seicento miałem też cos takiego jak tarcza się nieco zużyła i na krawędzi zrobił się rancik. Jedyne co zrobili to podszlifowali klocki aby nie tarły krawędzią no i poinformowali mnie, że za jakieś 7-10 kkm czeka mnie wymiana klocków i TARCZ yikes.gif Co kosztuje około 500 zł wedle ich wyliczeń confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.