Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyot Yaris Hybryda

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie   gdzie znajduje się akumulator 12v .Teść taki ma i jak wsiadłem do niego to zadnej reakcji  pedał hamulca twardy i zadna kontrolka się nie świeci nie wiem jak go podładować i gdzie on jest

Może i głupie ale nie wiem

Napisano
35 minut temu, tomkrol napisał:

Mam pytanie   gdzie znajduje się akumulator 12v .Teść taki ma i jak wsiadłem do niego to zadnej reakcji  pedał hamulca twardy i zadna kontrolka się nie świeci nie wiem jak go podładować i gdzie on jest

Może i głupie ale nie wiem

Pod tylnym siedzeniem.

Napisano
  • Autor

Dzięki za zainteresowanie .ale ,czy można ładować go prostownikiem ,i jak się dostać do niego ,próbowałem podnieść siedzenie ale jakoś nie podniosło się ,może jest przykręcone ?

Napisano
5 minut temu, tomkrol napisał:

Dzięki za zainteresowanie .ale ,czy można ładować go prostownikiem ,i jak się dostać do niego ,próbowałem podnieść siedzenie ale jakoś nie podniosło się ,może jest przykręcone ?

To normalny akumulator więc pewnie można ładować prostownikiem.

Siedzenia nie trzeba podnosić. Zdejmij osłonę pod siedziskiem po prawej stronie, od strony drzwi (Prawy pasażer z tyłu):ok:

Napisano
  • Autor

Dzięki za szybką i fachową odpowiedz dam znać jak poszło. Jeszcze jedno jak doładować baterie na postoju ,czy tak samo jak w Priusie

Napisano
7 minut temu, tomkrol napisał:

Jeszcze jedno jak doładować baterie na postoju ,czy tak samo jak w Priusie

Chodzi Ci o baterie trakcyjne?

Napisano
3 minuty temu, tomkrol napisał:

Tak

W Yarisie też powinno zadziałać, tylko po co? ;]

Napisano
  • Autor

Pytam z ciekawości bo na tym się nie znam

Znalazłem takie foty

Zrzut ekranu (38).png

Zrzut ekranu (39).png

Napisano
25 minut temu, tomkrol napisał:

Pytam z ciekawości bo na tym się nie znam

Pobawić się można takim ładowaniem, ale sens to ma (oprócz zabawy ;]) tylko kiedy nie używasz samochodu przez kilka miesięcy :oki:

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, tom111 napisał:

Pobawić się można takim ładowaniem, ale sens to ma (oprócz zabawy ;]) tylko kiedy nie używasz samochodu przez kilka miesięcy :oki:

Auto było nie jeżdzone 2 tygodnie

Czy ładowanie akumulatora pomoże , jak żadej oznaki życia nie widać ,czarny wyświetlacz nie reguje na start stop twardy hamulec

Napisano

Wtrącę się , bo nie wiem , czy się dobrze rozumiecie...

To są 2 różne sprawy.

Bateria trakcyjna ma coś koło 200V i z uwagi na napięcie (niebezpieczne dla życia!!!) raczej bym jej nie ładował, na pewno nie zwykłym prostownikiem! Tam przewody (przynajmniej u mnie w Aurisie - są czerwone i ostrzeżenia przed dotykaniem.

Bateria 12 V - oczywiście, to prawie zwykły akumulator - tylko trochę mniejszy, zdaje się. I można bez problemów ładować. Służy właśnie do uruchomienia elektroniki sterującej układem hybrydowym (i wyświetlaczem również) i paru pomocniczych rzeczy.

Objawy raczej wskazują właśnie na rozładowana baterię 12V - i to jest bardziej optymistyczna wersja.

Jeśli auto nie było uruchamiane 2 tygodnie to mogła się rozładować.

Zmierz może najpierw napięcie na tej baterii, jak rozładowana, ładuj zwykłym prostownikiem, małym prądem - do 4A zdaje się.

Jak jest słaba, to jednego rozruchu takie podładowanie może wystarczy, rozglądałbym się jednak za nową...

Edytowane przez JurekP

Napisano
3 godziny temu, JurekP napisał:

Wtrącę się , bo nie wiem , czy się dobrze rozumiecie...

To są 2 różne sprawy.

Bateria trakcyjna ma coś koło 200V i z uwagi na napięcie (niebezpieczne dla życia!!!) raczej bym jej nie ładował, na pewno nie zwykłym prostownikiem! Tam przewody (przynajmniej u mnie w Aurisie - są czerwone i ostrzeżenia przed dotykaniem.

Bateria 12 V - oczywiście, to prawie zwykły akumulator - tylko trochę mniejszy, zdaje się. I można bez problemów ładować. Służy właśnie do uruchomienia elektroniki sterującej układem hybrydowym (i wyświetlaczem również) i paru pomocniczych rzeczy.

Objawy raczej wskazują właśnie na rozładowana baterię 12V - i to jest bardziej optymistyczna wersja.

Jeśli auto nie było uruchamiane 2 tygodnie to mogła się rozładować.

Zmierz może najpierw napięcie na tej baterii, jak rozładowana, ładuj zwykłym prostownikiem, małym prądem - do 4A zdaje się.

Jak jest słaba, to jednego rozruchu takie podładowanie może wystarczy, rozglądałbym się jednak za nową...

Mowa była o aku 12v i ładowaniu go prostownikiem, więc chyba jasne wszystko :oki:

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystko podładowany i fura hula

Jeszcze wtrące tylko że w dzwoniłem do serwisu  powiedzieli że można ładować prostownikiem akumulator 12v ten pod kanapą.  Ale jest jeszcze taka klema  :+" koło bezpieczników w komorze silnika i można po kablach spróbować odpalić auto ,szukałem ale nie zobaczyłem gdzie jest schowana

Znalazłem pod pokrywą bezpieczników po prawej stronie ..stojąc przed maską

Edytowane przez tomkrol

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.