Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

siena 1.4 el - tloczki zaciskow hamulcowych :(

Featured Replies

Napisano

Witam

mam problem z tym samochodem - hamowanie z szybkosci 60km/h nalezy zaczac na 200m przed miejscem w ktorym planujemy sie zatrzymac - przyczyna? tloczki na zaciskach hamulcowych kol przednich wygladaja jakby ktos je zrobil z pumeksu i pomalwal na rudo... frown.gif

jedyne co mogli zaoferowac mi sprzedawcy w sklepie z czesciami to kompletne zaciski w cenie bagatela 700 sztuka, bo tloczek jako taki nie wystepuje jako czesc zamienna

w koncu znalazlem jakis sklep z "czesciami do samochodow wloskich" w ktorym, owszem - moga sprzedac mi tloczki, ale musze znac ich wymiary

pomiar z natury z racji ich stanu odpada, wiec zostal mi internet i madre ksiazki frown.gif

na forum znalazlem informacje, ze w palio weekend tloczki maja wymiary 54x51mm, natomiast w ksiazce J. Zebrowicza podano jedynie srednice - 48mm

rocznik mojej sieciny to 98 jesli to cos zmienia frown.gif

bardzo prosze o jakas pomoc

Napisano

> Witam

> mam problem z tym samochodem - hamowanie z szybkosci 60km/h nalezy

> zaczac na 200m przed miejscem w ktorym planujemy sie zatrzymac -

> przyczyna? tloczki na zaciskach hamulcowych kol przednich

> wygladaja jakby ktos je zrobil z pumeksu i pomalwal na rudo...

> jedyne co mogli zaoferowac mi sprzedawcy w sklepie z czesciami to

> kompletne zaciski w cenie bagatela 700 sztuka, bo tloczek jako

> taki nie wystepuje jako czesc zamienna

> w koncu znalazlem jakis sklep z "czesciami do samochodow wloskich" w

> ktorym, owszem - moga sprzedac mi tloczki, ale musze znac ich

> wymiary

> pomiar z natury z racji ich stanu odpada, wiec zostal mi internet i

> madre ksiazki

> na forum znalazlem informacje, ze w palio weekend tloczki maja

> wymiary 54x51mm, natomiast w ksiazce J. Zebrowicza podano

> jedynie srednice - 48mm

> rocznik mojej sieciny to 98 jesli to cos zmienia

> bardzo prosze o jakas pomoc

Witam.

Mialem podobny problem w Palio 1.6 16V 1998.

Tam sa tloczki srednica 54 a dlugosc 51.

Wejdz na strone Fiat.pl tam w dziale pomoc napisz emaila z zapytaniem mi za kazdym razem odpowiadali.

Potem kupilem zamiennik do Forda jest idealnie ten sam za cene ok 80zl. Fiatowski sam tloczek to 210zl. Powodzenia pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

i to sie wedle szanownej ksiazki zgadza - palio weekend 1.6 - srednica 54mm, pozostale 48 frown.gif

w sklepie proponowali mi polskie zamienniki po cenach producenta od 30 do 48zl za sztuke - w zaleznosci od dlugosci (skok byl praktycznie co mm, czasem co 0.5mm), dlatego pytam

cena mysle jest dobra - nawet jak stop z ktorego sa wykonane bedzie rownie podatny na korozje - bylo nie bylo 8 lat wytrzymaly

Napisano

> Ja wymieniałem w palio 1,2 99rocznik i pasowały od forda sierry 2,3d (ok30zł)chyba to jednak było 54 wszystko dopasował mi facet w sklepie z częściami . Aha jeszcze gumki spasowałem od Marei (chyba 10-15 zł) pasują dosyć dobrze. A tak w ogóle to dorobiłem sobie nastepny tłoczek z nierdzewki ale jeszcze nie montowalem. w ogóle to do sklepu pojechałem z zaciskiem i stąd da się ściągnąć wymiar. wg mnie wysokość nie jest najistotniejsza, niewielką różnicę 1-2mm wyreguluje sam zacisk i nie będzie miało to wpływu na siłę hamowania na obu kołach (z wymienionym tłoczkiem i starym)

Napisano
  • Autor

dzis byl demontaz zaciskow, no i co ja tam widze - na zacisku stoi wolami 51.5mm, srednica 48 jak w ksiazce

ale.. po glebszych ogledzinach okazalo sie ze tloczek jako tako pracuje - moze i nie jest sliczny, ale nie ma z nim takiej znowu tragedii

mozna go wcisnac, a uklad moze go wysunac, ale..

prowadnice przesunac to juz byl cud - rozebralem, wywalilem z jednej strony teflonowa wkladke, oczyscilem srube prowadnicy z tego co sie na niej nabudowalo, nasmarowalem wszystko smarem i mam nadzieje ze podziala jakis czas

troche za dlugo mi zeszlo - do pokonania jeszcze drugi zacisk i przyjdzie czas na bebny - tam nikt nie zagladal i od zakupu tego auta (poltora roku) jak i pewnie w ogole od dluzszego czasu

jakby ktos sie chcial do tego zabierac to niech sobie przygotuje taki zestaw:

klucz 7 (odpowietrznik)

klucz 14 (przewod hamulcowy)

klucz 17 (mocowanie zacisku)

imbus 7 (prowadnice)

przyda sie tez kawalek papieru sciernego, czy mala szczotka druciana zeby to wszystko ladnie oczyscic

Napisano

> > ale.. po glebszych ogledzinach okazalo sie ze tloczek jako tako

> pracuje - moze i nie jest sliczny, ale nie ma z nim takiej znowu

> tragedii

> mozna go wcisnac, a uklad moze go wysunac,

wolnego !!! pomyśl o tym że jak gumki uszczelniające nie są dobre to może Ci jakiś brud się tam dostać i masz szansę na jazdę na zblokowanym kole a w zimie to bardziej jeszcze prawdopodobne; wiem bo miałem tak. u mnie tłoczek wyglądał ślicznie za wyjątkiem dwóch miejsc o powierzchni łebka od zapałki gdzie troszkę skorodowało(słabo wyczuwalne to było pod paznokciem ) a zblokowało mi koło tak że sie poparzyłem przez taką pierdołę. konkluzja chyba lepiej wymienić tłoczek na nowy a na pewno gumki bo coś co spowodowało korozję musiało sie dostać przez gumki

Napisano

jest jeszcze sposób na przedłużenie życia takiego tłoczka yay.gif

1 Kupujemy nowe uszczelniacze i osłonki

2 papierem wodnym 1500 delikatnie wycieramy rdzę ,(może to być równierz pasta polerska ścierająca np.automax jeżeli wżery nie są duże

3dokładnie wszystko myjemy pamiętając żę nie wolno stosować benzyny , ropy i innych takich związków , najlepiej płynem hamulcowym lub typowym zmywaczem do hamulcy

4 w zacisku należy dokładnie wymyć rowek uszczelniacza

5tłoczek smarujemy odpowiednim smarem syntetycznym do zascisków co zabezpieczy go przed korozją i ułatwi mu pracę]

6 po wcisnięci tłoczka dobrze jest mu jeszcze wcisnąc trochę smary syntetycznego do osłonki( a niech ma wiadomo kto smaruje ten jedzie)

7zakładasz klocki, zacisk, i odpowietrzasz układ 270635636-JUMP2.gif

jeżeli na tłoczku masz bardzo głebokie wżery to lepiej kup nowy bo bedzie kaleczył uszczelniacz albo się blokował. Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.