Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie elektryczne

Featured Replies

Napisano

Witam, chciałbym podłączyć sam oświetlenie schodowe, ale brak mi wiedzy technicznej, może ktoś pomoże.... Na schodach mam już wyprowadzone w puszkach kable, w pierwszej puszce jest 3 przewody a w pozostałych 6(oczywiście w 2 oddzielnych przewodach), czyli po 2 zdublowane te same kolory, prąd jest tam stały bez wyłącznika, ja chciałbym podłączyć lampki ledowe (na dole pierwsza i na górze pierwsza z czujnikiem zmierzchu i ruchu zapalające pozostałe). Widziałem takie zestawy w sklepach internetowych za ok 200-350 zł, jest tam zasilacz i 2 czujniki plus lampki. Będzie to działać tak jak sobie zaplanowałem?

Edytowane przez dobromir

Napisano
3 godziny temu, dobromir napisał:

Będzie to działać tak jak sobie zaplanowałem?

Jeśli kable pozwolą na takie połączenie to tak.

Z opisu wygląda na to, że leci równolegle kabel od puszki do puszki. Z tym, że ta, którą nazywasz pierwszą jest pewnie ostatnia?

To oznacza, że może być problem z takim połączeniem jak chcesz albo trzeba będzie kombinować z odpowiednim zestawem lampek lub jakimiś innymi przekaźnikami itp.

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, Joki napisał:

Jeśli kable pozwolą na takie połączenie to tak.

Z opisu wygląda na to, że leci równolegle kabel od puszki do puszki. Z tym, że ta, którą nazywasz pierwszą jest pewnie ostatnia?

To oznacza, że może być problem z takim połączeniem jak chcesz albo trzeba będzie kombinować z odpowiednim zestawem lampek lub jakimiś innymi przekaźnikami itp.

Czyli co? Bezpieczniej by było kupić pojedyncze lampki z czujkami?

Napisano
Teraz, dobromir napisał:

Za mało danych o instalacji. To tylko domysły.

Napisano
Dnia 23.01.2020 o 09:16, dobromir napisał:

Mam takie rozwiązanie - 3 lampki z czujnikami przy podłodze. Weź pod uwagę głębokość puszki (taka lampka wchodzi na styk).

Działa nieźle, ale do pełni szczęścia lepiej to okablować zawczasu i podciągnąć sterowanie lampek do skrzynki z bezpiecznikami.

Edytowane przez Pietro_M

Napisano
25 minut temu, Pietro_M napisał:

Weź pod uwagę głębokość puszki

Można nie tylko kupić puszki o większej głębokości, ale są też do nich dostępne pierścienie dystansowe, przykręcane do nich śrubkami, dające każdy blisko centymetrowe dalsze zwiększenie głębokości. Można też mniej elegancko i taniej zrobić sobie przedłużkę z podobnie dokręconej puszki z obciętym dnem na właściwej długości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.