Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz MEGANE COUPE K7M 1,6

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie ile wam palą gazu meganki z takim silnikiem K7M 1,6.

W mojej w okreslonym trybie jazdy: w trasie, w mieście , spokojnie czy przy prędkości 160 km/h, zima ,lato

Zawsze pali mi 9,5l - 10 l gazu czy to nie jest za dużo? i Czy nie powinno się zmieniać spalanie od stylu jazdy?

Napisano

> Mam pytanie ile wam palą gazu meganki z takim silnikiem K7M 1,6.

> W mojej w okreslonym trybie jazdy: w trasie, w mieście , spokojnie

> czy przy prędkości 160 km/h, zima ,lato

> Zawsze pali mi 9,5l - 10 l gazu czy to nie jest za dużo? i Czy nie

> powinno się zmieniać spalanie od stylu jazdy?

Mi w tej chwili pali podobnie tzn między 8,8 a 9,5 l gazu. W tej chwili tzn po zmianie kół ze 175/60/14 na 195/50/15.

Na mniejszych kołach przy jeździe 70% trasa 30% miasto (dojeżdżam do pracy 60 km) paliła mi między 8 a 8,5 litra.

Napisano

> Mam pytanie ile wam palą gazu meganki z takim silnikiem K7M 1,6.

> powinno się zmieniać spalanie od stylu jazdy?

Moja pali w granicach 8 - 8,5 l/100km na trasie, przy szybkości do 120/godz. W mieście ok 1 litra więcej. A co do zależności od stylu jazdy - logika wskazuje, że zmieniac się powinno. Ale porównując u siebie zużycie na trasie przy jeździe do 100 km/godz i do 125 km/godz specjalnych różnic nie widzę.

Napisano

> Moja pali w granicach 8 - 8,5 l/100km na trasie, przy szybkości do

> 120/godz. W mieście ok 1 litra więcej. A co do zależności od

> stylu jazdy - logika wskazuje, że zmieniac się powinno. Ale

> porównując u siebie zużycie na trasie przy jeździe do 100

> km/godz i do 125 km/godz specjalnych różnic nie widzę.

Ja u siebie różnicę widziałem przy jeździe powyżej 3500 rpm i ciągnięciu do 5000 rpm przy wyprzedzaniu

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się, że 9,5 l u mnie to troszkę dużo czy to może być wina reduktora? Jak zakładałem gaz parę lat temu to miałem taki reduktor na ktrórym palił mi 8 l . Był tylko jeden problem rano jak zatrzymywałem się np na skrzyżowaniu gasł mi. Gwarancyjnie wymienili mi reduktor i od tamtego czasu pali mi 9,5l.

• 2 tygodnie później...
Napisano

różnie w zależności od styli przy jezdzie do 160 pali mi na trasie cos koło 9 litrów w miescie robie za 20 zł 100 km smile.gif spokojnie na trasie przy prędkosciach do 120 7.5 litra. nigdy wiecej niż 8. tylko ze ja mam serei 175/70/13 smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Moja M 97 1.6e siorbie 7.2l shellowskiej zupki na 100. 70% na autostradach 120-130km/h. Jazda po miescie dosć delikatna max 60km/h.

Moja rada: jazda na jak najwyzszym biegu (w granicach rozsadku of course) Zmiany biegów na wyzszy na 2300-2400 rpm. Jazda na 1700-1800 rpm)

Napisano

> Moja M 97 1.6e siorbie 7.2l shellowskiej zupki na 100. 70% na

> autostradach 120-130km/h. Jazda po miescie dosć delikatna max

> 60km/h.

> Moja rada: jazda na jak najwyzszym biegu (w granicach rozsadku of

> course) Zmiany biegów na wyzszy na 2300-2400 rpm. Jazda na

> 1700-1800 rpm)

Dieslem to się zgodzę. Benzynę zamulisz taką jazdą. Biegi zmieniam 3500-4000 i gazu pali mi 8,5 - 9 l/100.

Spalanie przy takich prędkościach o jakich piszesz i przebiegu w większej części po autostradzie to norma.

• 3 tygodnie później...
Napisano

witam

jestem właścicielem meganki classic i spala mi gazu max 8,5l/100 nawet w tym okresie kiedy często używam klime.

Staram się jeżdzić płynnie i w miarę możliwiści na najwyższych biegach.Mój "rekord" spalania to 6,8l/100km ale to była długa trasa bardzo dobrymi drogami.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Właśnie wczoraj wymieniłem sobie reduktor na BRC zobaczę jak teraz będzie wychodzić spalanie. Z tego co widzę to silnik zaczął chodzić równo. Mam nadzieje, że teraz wszystko sie poprawi.

Napisano

No to powodzenia.

Mysle ze jeszcze rozmiar kół też ma wpływ na spalanie.

Ja mam 175/70/R13

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.