Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AL 700

Featured Replies

Napisano

Czy ma ktoś może fotkę prawidłowego ustawienia takiej instalki. Byłem na regulacji bo moje punto pali 9-9,5 gazu i facet mówi że jest ok. Instalka ma niecały rok, wszystko nówka, reduktor Tartarini. Chodzi mi głównie o wykres składu mieszanki ubogo - bogato.

Napisano

Górny pasek ma oscylować od bogatej do ubogiej tak aby na dolnym pasku (wartość średnia) wskazania utrzymywały się na wartościach normalna, z małymi oscylacjami bogata-uboga. Ja preferuję oscylacje bogata- normalna na pasku wartości średnich.

post-23402-14352471266713_thumb.jpg

Napisano

> Górny pasek ma oscylować od bogatej do ubogiej tak aby na dolnym

> pasku (wartość średnia) wskazania utrzymywały się na wartościach

> normalna, z małymi oscylacjami bogata-uboga. Ja preferuję

> oscylacje bogata- normalna na pasku wartości średnich.

ma problem bo przy ustawieniach pokazuje mi ze mam za duzo powietrza ,gdzie to można zmniejszyć ? na reduktorze ze gdzies zasysa lewe powietrze ?

Napisano

Komunikat ten pojawił się w okienku regulacja?

Na paskach wskazujących napęcie lambdy również pokazuje ubogą mieszankę?

Napisano

> Komunikat ten pojawił się w okienku regulacja?

> Na paskach wskazujących napęcie lambdy również pokazuje ubogą

> mieszankę?

tak

Napisano

> tak

Komunikat w okienku "regulacja" pojawia się przy pierwszych ustawieniach instalacji i jeśli instalator jest dobrym fachowcem to powinien kombinować z regulacją aż uzyska mieszankę odpowiednią. U mnie ustawił to instalator i podchodził do tego ze trzy razy, bo wyświetlał komunikat o nadwyżce powietrza. Komunikat ten pozostanie prawdopodobnie gdy zmienisz ustawienia w innych zakładkach tak, że uzyskasz odpowiadającą Ci mieszankę.

Możesz wzbogacić mieszankę zmieniając w zakładce "parametry" wartość w okienku Parametry Silnika krokowego.

U mnie po podłączeniu się, mimo braku komunikatu o nadwyżce powietrza zobaczyłem że średnia wartość lambdy skakała sobie dość mocno i dłużej przebywała na ubogich wartościach. Wyregulowałem to zmieniając w zakładce "zabezpieczenia" prędkość otwarcia (w górę) i prędkość zamkięcia (w dół).

Generalna zasada którą ja kieruję się, to kręcąc śrubami na parowniku doprowadzić do oscylacji 0,2---0,8V na pasku wartości chwilowych, a dopiero potem dopieszczenie ustawieniami parametrów.

Jżeli nie możesz wyregulować to może mikser jest źle dobrany.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Komunikat w okienku "regulacja" pojawia się przy pierwszych

> ustawieniach instalacji i jeśli instalator jest dobrym fachowcem

> to powinien kombinować z regulacją aż uzyska mieszankę

> odpowiednią. U mnie ustawił to instalator i podchodził do tego

> ze trzy razy, bo wyświetlał komunikat o nadwyżce powietrza.

> Komunikat ten pozostanie prawdopodobnie gdy zmienisz ustawienia

> w innych zakładkach tak, że uzyskasz odpowiadającą Ci mieszankę.

> Możesz wzbogacić mieszankę zmieniając w zakładce "parametry" wartość

> w okienku Parametry Silnika krokowego.

> U mnie po podłączeniu się, mimo braku komunikatu o nadwyżce powietrza

> zobaczyłem że średnia wartość lambdy skakała sobie dość mocno i

> dłużej przebywała na ubogich wartościach. Wyregulowałem to

> zmieniając w zakładce "zabezpieczenia" prędkość otwarcia (w

> górę) i prędkość zamkięcia (w dół).

> Generalna zasada którą ja kieruję się, to kręcąc śrubami na parowniku

> doprowadzić do oscylacji 0,2---0,8V na pasku wartości

> chwilowych, a dopiero potem dopieszczenie ustawieniami

> parametrów.

> Jżeli nie możesz wyregulować to może mikser jest źle dobrany.

fajno dzieki

a mozesz mniej wiecej powiedzieć jak wszystko to ustawić na czym sie opierać jakieś fotki ?

Napisano

> Komunikat w okienku "regulacja" pojawia się przy pierwszych

> ustawieniach instalacji i jeśli instalator jest dobrym fachowcem

> to powinien kombinować z regulacją aż uzyska mieszankę

> odpowiednią. U mnie ustawił to instalator i podchodził do tego

> ze trzy razy, bo wyświetlał komunikat o nadwyżce powietrza.

ten komunikat wyświetla się zawsze,jeśli default krokowca ustawi się wskutek autokalibracji na 105 lub więcej wink.gif - jest to bzdura totalna,bo sa seryjne auta z dedykowanymi mikserami,ktore pracują na 100-150 krokach wlasnie.

Napisano

> bo sa seryjne auta z dedykowanymi mikserami,ktore pracują na 100-150 krokach wlasnie.

Jest jeszcze tak, że przy walcowym krokowcu ustawia default na więcej niż przy krokowcu o kształcie półkuli.

U mnie na półkulowym było 75, a na walcowym 105.

Napisano

> ten komunikat wyświetla się zawsze,jeśli default krokowca ustawi się

> wskutek autokalibracji na 105 lub więcej ....

Dobrze wiedzieć, bo w nieokreślonej przyszłości może przyjdzie mi regulować od podstaw i pewnie starałbym się by taki komunikat nie pojawił się.

Napisano

> fajno dzieki

> a mozesz mniej wiecej powiedzieć jak wszystko to ustawić na czym sie

> opierać jakieś fotki ?

Masz instrukcję do a-mona?. Przede wszystkim musisz poznać przeznaczenie poszczególnych okienek regulacyjnych i parametrów tam występujących.

Poszukaj informacji jak przy twoim silniku i mikserze powinna być/jest najczęściej ustawiona pozycja wyjściowa attuatora. Różnica Maximum i Minimum nie powinna być większa jak 10. Jeśli nie znajdziesz wartości zalecanej PWA zostaw taką jak ustawił monter, przeważnie jest to ok 100 kroków, ale jak już tu wyczytałeś może być to wartość zbyt mała w niektórych przypadkach. Dalej to metodą prób i błędów doreguluj reduktor tak aby uzyskać oscylacje składu mieszanki.

Ustawienia u mnie niewiele pomogą Ci bo masz inny silnik, ale mam mniej więcej tak:

Ustawienia wyjściowe attuatora

Maximum----90

minimum 80

Wzbogacenie:

czas trwania ---300 msec

skok---------------5

W zakładce zastrzeżone podniosłem sobie próg zmiany mieszanki z 0.449 na 0.469. Taka wartość ustawiła się po kliknięciu przycisku do zwiększania. Ta zmiana pociąga zmianę w PARAMETRACH typ jazdy z normalnego na osobisty. Niewiem jak zachowa się regulator po ręcznym wpisaniu określonej wartości.

Otwarcie max----30

zamknięcia--------15

otwarcia min-----20

zamknięcia-------10

Prędkości zamknięcia zmniejszone do ok 2

prędkości otwatcia zwiększone do ok 6

Standartowo wszystkie były ustawione na 3,333

Prędkości zmieniałem po ustawieniu oscylacji mieszanki, tak aby wartość średnia lambdy była w miarę stabilna i oscylowała między bogatą i normalną, chwilami wchodzi na ubogą.

A tu masz znaleziony opis regulacji reduktora dla instalacji 1 generacji:

"1: zakęcasz śrubkę, aż silnik zacznie przygasać

2: odkręcasz licząc ile zrobiłeś obrotów, również, aż silnik zacznie przygasać.

3: ustawiasz śrubkę po środku wyliczonych obrotów( minimalnie można odkręcić w celu wzbogacenia mieszanki - żeby nie strzelał)

Druga śrubka to stały przepływ gazu niezależny od menbrany. Zapobiega to przygasaniu silnika na ostrych zakrętach pokonywanych na obrotach jałowych. Przed regulacją po prostu ją zakręć. Gdy pierwszą śrubkę zakręciłeś pkt1, aż silnik zaczął przygasać odkręcaj drugą, do czasu aż obroty trochę zaczną wzrastać.

Gdy na zakręcie siła odśrodkowa przymknie menbranę, silnik nie zgaśnie z powodu braku gazu, dzięki właśnie drugiej śrubce."

Napisano

Ja ustawiałem tak:

1. przełączam na benzynę,

2. ustawiam próg zmiany mieszanki (w Zastrzeżonych) tak zeby był w środku oscylacji na benzynie ( reczne wpisanie działa bez problemów u mnie troche mniej niz próg Sportowy)

3. Reset MIN i MAX na 100

4. w Zastrzeżonych maksymalne i minimalne otwarcie na 100 dla MAXIMUM i MINIMUM.

5. przełączam na gaz

6. daje na ok 4000 obr

7. patrze w około jakiej wartości oscyluje krokowiec

8. daję obroty minimalne i reguluję parownik tak żeby krokowiec oscylował wokoło tej samej wartości co przy 4000

9. powtarzam punkt od 6 do 8 3 razy,

10. ustawiam RESET MAX i MIN na wartość krokowca która mi wyszła za ostatnim razem ( u mnie 87).

11. Przestawiam Skok krokowca z Osobistego na Długi.

i tylko pozostaje sie cieszyc jak pięknie auto śmiga

jeszcze tyko Wzbogacenie na 35 kroków i 650 ms ( troche dużo będę zmniejszał), i histereza TPS na ok 0,1 V ( przy delikatnym operowaniu gazem nie wzbogaca)

acha śrubka obejściowa zakręcona na maxa zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.