Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki Akumulator polecacie??

Featured Replies

Napisano

po zimie muszę troszkę dłużej kręcić przy zapalaniu i zaczeło wywalac słynne failury ASR/ESP, więc biorąc się za porządki chce wymienić aku. Czy mam się sugerowac tą wypowiedzią:

Kiedyś był wątek , nie chodzi o to by wymienić akumulator , tylko o to by wymienić na właściwy , centra 60 AH jest za słaba , sugeruję np Bosch Silver 72 Ah i 720 A prądu " rozruchu" . Pytanie -dlaczego - ano dlatego , że centralka nie lubi spadku napięcia poniżej 9,8 V i wywala błędy . Przypomnę że tylko układ ABS jest zabezpieczony bodajże 60 czy 80 amperowym bezpiecznikiem co mówi samo za siebie

hmm.gif

Napisano

Mialem w poprzednim autku hybrydowego JENOXA i byl niezly ok.gifnarazie jezdze na fabrycznie zalozonym 4 lata temu marelli -magnetti i nie widze nic niepokojacego yikes.gif

chyba postawie na takiego samego tz M&M albo sprobuje JENOXA bo napewno duzo tanszy i tez niezawodny ok.gifbiglaugh.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Mialem w poprzednim autku hybrydowego JENOXA i byl niezly narazie

> jezdze na fabrycznie zalozonym 4 lata temu marelli -magnetti i

> nie widze nic niepokojacego

> chyba postawie na takiego samego tz M&M albo sprobuje JENOXA bo

> napewno duzo tanszy i tez niezawodny

a jakieś parametry?

Napisano

> a jakieś parametry?

typ 12v45Ah /hybrydowy,bezobslugowy/ wiecej poszukaj na

www.jenox.com.pl

mysle ze cos do STILONA znajdziesz i napiszesz ok.gif

Napisano
  • Autor

> typ 12v45Ah /hybrydowy,bezobslugowy/ wiecej poszukaj na

> www.jenox.com.pl

> mysle ze cos do STILONA znajdziesz i napiszesz

no do stilona jest 61 Ah i 570 A prąd rozruchowy ale skoro centra 60Ah jest za słaba??

Napisano

Może mieć i 45 Ah , ale musi mieć duży prąd rozruchu , może być i 100 Ah ale jak będzie miał mały prąd rozruchowy to będzie na nic . Nie tylko pojemność się liczy . Akumulator musi utrzymać napięcie pod dużym obciążeniem i dlatego mając do wyboru kilka o tej samej pojemności należy wybrać ten najsilniejszy , aby mieć spokój z failurami . W tej chwili najlepsze są te z dodatkiem srebra , a różnica w cenie nie jest porażająca .

Ja mam diesla , w benzyniaku można sobie pozwolić na trochę mniejszą pojemność ale sądzę , że te 60 Ah powinien mieć i około 600 amperowy prąd rozruchowy . Elektronika ma swoje wymagania niestety . Co ujdzie w maluchu czy kanciaku to tu nie przejdzie .

Napisano

To ja tylko dodam że parametry parametrami, a ja miałem kłopot z doborem odpowiedniego kształtu. Większość oferowanych miała po montażu "luz pod obejmą" i jedyny jaki znalazłem (po niewyczerpujących poszukiwaniach) to była Varta. Inne pewnie też by się znalazły, ale warto chyba na to zwrócić uwagę.

Napisano

Podaj moze oznaczenie typ ,pojemnosc ,prad rozr. tego akuma ok.gif bedzie jak znalazl /cena tak dla przykladu/ ok.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.