Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu i...

Featured Replies

Napisano

No właśnie - fiat brava, silnik komarka, znaczy się 1.2 16V. Dziś odbyłem rozmowę z kilkoma mechanikami, bo planuję wymienić pasek rozrządu, i każdy odradzał mi wymianę napinacza. To akurat pominę milczeniem, ale - jeden z nich zaproponował, że skoro wymieniam napinacz, to żeby pójść za ciosem i wymienić raczej pompę wody, bo prędzej ta się posypie, niż napinacz - opiera na własnym doświadczeniu, zę więcej aut miał z pompą niż napinaczem. I teraz pytanie - wymieniać pompę? Tradycyjnie koszt robocizny jest zajebiście duży, a koszt części sporoooo mniejszy - robocizna około 120 funtów, napinacz, pasek i pompa około 70. Bravka ma blisko 7 lat i przebiegu około 85k km.

Jakieś sugestie?

Napisano

Fajni Ci mechanicy brytyjscy....... pad.gif

Napisano

> - robocizna około 120 funtów, napinacz, pasek i pompa około 70.

przyjedz do Polski, wymien rozrzad, pompe, napinacz, zaplac za robote i jeszcze po doliczeniu kosztow przejazdu zostanie Ci na skrzynke piwa... zlosnik.gif

Napisano

> przyjedz do Polski, wymien rozrzad, pompe, napinacz, zaplac za robote

> i jeszcze po doliczeniu kosztow przejazdu zostanie Ci na

> skrzynke piwa...

To prawda, ale wracajac do pytania pompe lepiej wymien. Jej koszt nie jest duzy, a zawsze bedziesz sie bezpieczniej czul po takim "malym remonciku" majac swiadomosc, ze wszystko zostalo zrobione.

Napisano

> To prawda, ale wracajac do pytania pompe lepiej wymien.

dobrze gada, dac mu wodki a to ode mnie 20.GIF

pompa to swieta rzecz, znajomy "zaniedbal" ten element w passacie 1.9 TDI 2001r. przy wymianie rozrzadu i kosztowalo go to po przejechaniu jakichs 15kkm 4000 ... ojro (mieszka w austrii )!! tzn. nowy silnik zlosnik.gif myslal ze bokser.gif tych kolesi ktorzy mu wymieniali rozrzad gdyz nie "zalecili" mu wymiany pompy... a ze autko juz nie na gwarancji to lipa...

Napisano
  • Autor

> moja sugestia:pasek,napinacz,pompa...

> tylko taka kombinacja zapewnia względną pewność

no i chyba tak zrobie - umowilem sie na wizyte w sobote - rozwalaja mnie tylko ceny - od 200 do 520 funtow, normalnie ocipieli niektorzy...

Napisano

każdy odradzał mi wymianę napinacza.

Nie ma mowy napinacz trzeba wymienić

, to żeby pójść za ciosem i wymienić raczej

> pompę wody, bo prędzej ta się posypie, niż napinacz -

Niekoniecznie, ja przyjąem zasadę ,że pompę wymieniam przy co drugiej wymianie rozrządu. Być może angole czekają do 120 tyś przebiegu

. I teraz pytanie - wymieniać pompę? Tradycyjnie koszt

> robocizny jest zajebiście duży, a koszt części sporoooo mniejszy

> - robocizna około 120 funtów, napinacz, pasek i pompa około 70.

O kurcze ale się cenią, W trójmieście ode mnie zażądali za robociznę 180 zł (klamoty sam zakupiłem za 160 zł) i w końcu sam własnoręcznie , we własnym garażu zrobiłem wymianę.

> Bravka ma blisko 7 lat i przebiegu około 85k km.

> Jakieś sugestie?

To jest pierwsza wymiana nierządu? Jeżeli tak to nie zwlekaj dłużej

Jeżeli będziesz robił na Wyspach to raczej pompę też ,przy okazji wymień.

Napisano
  • Autor

no nic, jedziemy w sobotę do doktora - koszt nie do końca znany, bo nie wiedzą, ile pompa. Jak mi dadzą na miejscu dobrą cenę na pompę, to robię, jak nie, to inny doktor czeka w zapasie. Mam nadzieję, że będę zadowolony, bo cena sugeruje, że servis ekstra.

Aaa, a tym co na ceny narzekają w Polsce - chyba wspominałem, a jak nie - Fiat ASO Preston - cena za wymianę pompy, paska, napinacza to ... bagatela 530 funtów ... tak mniej więcej jedna trzecia wartości auta screwy.gif

Oczywiście nie skorzystam z usług serwisu biglaugh.gif

Napisano

> Aaa, a tym co na ceny narzekają w Polsce - chyba wspominałem, a jak

> nie - Fiat ASO Preston - cena za wymianę pompy, paska, napinacza

> to ... bagatela 530 funtów ... tak mniej więcej jedna trzecia

> wartości auta

No tak ale weź poprawkę na proporcje Zarobki - Ceny w PL i w UK

Napisano
  • Autor

wiesz, zarobki zarobkami, ale wołać 1/3 ceny auta za wymianę paska screwy.gif Inna sprawa, że już zrobiłem wsio, części fiatowskie (sam nie wiem, czy dobrze smile.gif) i zapłaciłem 200 funciaków. W sumie roboty niewiele, i można zrobić samemu, ale miejsca brak, stad sponsorowanie serwisów. Jednak wkurza mnie to, że taki banał jak pasek, a dokładnie jego wymiana, kosztuje tyle kasy. Zapytałem o wymianę sprzęgła - koszt ca. 150-170 funtów. Chyba nie trzeba tłumaczyć gdzie więcej roboty zlosnik.gif. Ale co tam, bravka teraz ma nowe serduszko, więc wszystko powinno śmigać do końca jej dni w naszej rodzinie.

Teraz została walka z nadal cieknącym szyberem, pomimo wymiany uszczelki. Kolesie przy wymianie paska zauważyli brak podsufitki i od razu pytanko o cieknący szyberdach rotfl.gif. Teraz szykuję siędo nich na wymianę oleju - podobno mają zrobić gratis shocked.gif - zobaczymy.

Napisano

, części fiatowskie (sam nie

> wiem, czy dobrze )

ok.gif

> i można zrobić samemu,

Dlatego robiłem sam (ASO chciało 180-200 zł i na dodatek wmawiali mi że 1,2 ma dwa kółka rozrządu, co mocno podważyło moją opinię o ich fachowości)

>Jednak wkurza mnie to, że taki banał jak

> pasek, a dokładnie jego wymiana, kosztuje tyle kasy.

Fakt drogo

> Teraz została walka z nadal cieknącym szyberem, pomimo wymiany

> uszczelki.

Dobrze ,że mi przeszło instalowanie szyberokna, jeden awaryjny element mniej

Pozdr

Napisano

> Dobrze ,że mi przeszło instalowanie szyberokna, jeden awaryjny

> element mniej

załóż owiewki, też się sprawdzają smile.gifbiglaugh.gif

Napisano

> załóż owiewki, też się sprawdzają

Tak też zrobiłem ok 2 lata temu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.