Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Takie sobie hece z DSG

Featured Replies

Napisano

Passat z DSG, rocznik 2015, przebieg nieco ponad 140kkm. W trakcie hamowania silnikiem zdarza się, że skrzynia wbija bieg jałowy, na desce rozdzielczej wyświetla się komunikat „apply brake”, a chwilę później auto ze smętnym piśnięciem oznajmia o błędzie skrzyni biegów (error:gearbox). Na postoju reakcja na pedał przyspieszenia jest żadna. Przesunięcie dźwigni z „D” na „P” i z powrotem pomaga. Ale wczoraj po takim zabiegu urzałem dwa kolejne błędy:

- start-stop system

- auto hold

O ile start-stop wyłączyłem sam z poziomu OBD11, o tyle auto-hold używam stale.

OBD11 wyrzuciło mi parę błędów:

- P091900 - gear shift position control error

- U010300 - lost communication with gear shift module

Po wyłączeniu silnika i ponownym rozruchu jest ok. Ale ponieważ zdarzyło się to kilka razy w ciągu ostatnich dni, coś jest na rzeczy.

ASO mnie straszy popsutą mechatroniką. A co na to Wiedzący? Mam faktycznie szykować gruby hajs na naprawę?

• 6 miesięcy później...
Napisano
W dniu 8.08.2020 o 14:21, przemek napisał:

Passat z DSG, rocznik 2015, przebieg nieco ponad 140kkm. W trakcie hamowania silnikiem zdarza się, że skrzynia wbija bieg jałowy, na desce rozdzielczej wyświetla się komunikat „apply brake”, a chwilę później auto ze smętnym piśnięciem oznajmia o błędzie skrzyni biegów (error:gearbox). Na postoju reakcja na pedał przyspieszenia jest żadna. Przesunięcie dźwigni z „D” na „P” i z powrotem pomaga. Ale wczoraj po takim zabiegu urzałem dwa kolejne błędy:

- start-stop system

- auto hold

O ile start-stop wyłączyłem sam z poziomu OBD11, o tyle auto-hold używam stale.

OBD11 wyrzuciło mi parę błędów:

- P091900 - gear shift position control error

- U010300 - lost communication with gear shift module

Po wyłączeniu silnika i ponownym rozruchu jest ok. Ale ponieważ zdarzyło się to kilka razy w ciągu ostatnich dni, coś jest na rzeczy.

ASO mnie straszy popsutą mechatroniką. A co na to Wiedzący? Mam faktycznie szykować gruby hajs na naprawę?

Witam

Czy może udało się rozwiązać problem ze skrzynią biegów? Pozdrawiam serdecznie Robert

Napisano
  • Autor
On 2/15/2021 at 10:39 PM, robertas100 said:

Witam

Czy może udało się rozwiązać problem ze skrzynią biegów? Pozdrawiam serdecznie Robert

Owszem. Przyczyną była blokada drążka skrzyni biegów. A ściślej - niefachowe prowadzenie wiązki lewarka DSG do skrzyni po montażu blokady. Lewarek po tym zabiegu ocierał o izolację przewodów (w szczególności, iż dużo używam ręcznej redukcji), przewód się przetarł, zwarł i skrzynia dostawała błędne sygnały. Wymiana lewarka rozwiązała problem.

• 9 miesięcy później...
Napisano

Witam mam też DSG i awarię pełno błędów skrzyni i nie tylko, miałem montowana blokadę. Mam pytanie jaki kabel można uszkodzić montując blokadę gdzie szukam ?

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, krzych73 napisał:

Witam mam też DSG i awarię pełno błędów skrzyni i nie tylko, miałem montowana blokadę. Mam pytanie jaki kabel można uszkodzić montując blokadę gdzie szukam ?

Jaka znów blokadę? Ciężko powiedzieć nie znając szczegółów.

Napisano

Blokadę skrzyni biegów bearlock , jakiś miesiąc temu . Wyczytałem tutaj że był taki problem z instalacją elektryczną. U mnie wyskoczyły błędy , skrzyni DSG i inne , może też coś tam się zadziało.

Napisano
3 godziny temu, krzych73 napisał:

Blokadę skrzyni biegów bearlock , jakiś miesiąc temu . Wyczytałem tutaj że był taki problem z instalacją elektryczną. U mnie wyskoczyły błędy , skrzyni DSG i inne , może też coś tam się zadziało.

Może złe się wpięli. To w końcu blokada elektryczna. Zdemontować blokadę zrobić diagnozę skrzyni. Od tego bym zaczął.

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał:

Może złe się wpięli. To w końcu blokada elektryczna. Zdemontować blokadę zrobić diagnozę skrzyni. Od tego bym zaczął.

Może mechaniczna 🤪

Napisano
22 godziny temu, sdss napisał:

Może mechaniczna 🤪

Ten nowy lock jest elektroniczny.